Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

To advanced search
 

For more advanced searches and combinations please use the Språkbanken tool Karp. This is particularly relevant for researchers seeking to analyse the information contained in SKBL (Biographical Dictionary of Swedish Women).

  To Karp (External link)

Jenny Maria Ödmann

1847-03-201917-10-06

Författare

Jenny Ödmann var en av de mest produktiva och lästa författarna under 1800-talets andra hälft.

Jenny Ödmann föddes i Stockholm 1847 som dotter till sotarmästare Johan Martin Braun och Johanna Susanna Hagelin. Hon skrev under pseudonymer som var variationer av hennes flicknamn Braun, till exempel J-y Brn, J. Brun och efternamnet Brown. Hon har av vissa ansetts vara den mest framgångsrika svenska författaren före Selma Lagerlöf. 22 år gammal gifte hon sig med den 27 år äldre publicisten Samuel Martin Ödmann som då var redaktör för tidningen Fäderneslandet. Han var även liberal politiker och satt i riksdagen för bondeståndet. Jenny Ödmann var medlem och aktiv i det ateistiska och fritänkande Utilistiska samfundet. Hon var god vän med Viktor Lennstrand som var en av förgrundsfigurerna i samfundet, känd för eftervärlden som en ateistisk agitator.

Jenny Ödmann debuterade med romanen Brottslingen, 1867. Denna historia, liksom flera av hennes övriga verk, har kallats för tidiga deckare, och hon skrev bland annat så kallade storstadsmysterier, en tradition som initierats med Eugène Sues Les mystères de Paris, 1842–1843. Jenny Ödmanns mysterier utspelar sig i Stockholm och handlar om kampen mellan det goda och det onda; bovar och banditer mot hjältar. Hon publicerade många av sina noveller och romaner som följetonger i Fäderneslandet och Stockholms-Tidningen. Hennes mest kända verk är Dolda brott: ur Stockholms mysterier. Den publicerades först som följetong i Stockholms-Tidningen 1894 och sedan som reportage 1902-1903 tillsammans med en annan av hennes historier, Ebba Brahes ring. Dessa såldes häftesvis av så kallade kolportörer som var kringvandrande försäljare av litteratur. Det sista verket som utgavs i hennes namn var romanen Till ärans höjder. Den publicerades 1928, elva år efter hennes död.

Jenny Ödmann dog 1917 i Sidmouth, England.


Evelina IvarssonYou are welcome to cite this article but always provide the author’s name as follows:

Jenny Maria Ödmann, www.skbl.se/sv/artikel/JennyOdmann, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (article by Evelina Ivarsson), retrieved 2020-01-26.
Other Names

  Maiden name: Braun
  Pseudonym: J-y Brn, Jenny Braun, J. Brun, Brown


Family Relationships

Civil Status: Widow
 • Mother: Johanna Susanna Hagelin
 • Father: Johan Martin Braun
 • Husband: Samuel Martin Ödmann


Education

 • Folkskola, Stockholm


Activities

 • Profession: Författare, skribent, bl a Stockholms-Tidningen och Fäderneslandet


Contacts

 • Friend: Viktor Lennstrand


Organisations

 • Utilistiska samfundet
  Medlem


Residences

 • Birthplace: Stockholm
 • Stockholm
 • Sidmouth, Storbritannien
 • Place of death: Sidmouth, Storbritannien


Sources

Literature


Further References