Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

To advanced search
 

For more advanced searches and combinations please use the Språkbanken tool Karp. This is particularly relevant for researchers seeking to analyse the information contained in SKBL (Biographical Dictionary of Swedish Women).

  To Karp (External link)

Anne-Marie Elvius

1921-05-142012-08-27

Textile artist, author of instruction books

Anne-Marie Elvius var textilkonstnär och läromedelsförfattare, med många uppdrag som konstnär för offentlig utsmyckning.

Anne-Marie Elvius föddes 1921 i Västerås, som dotter till Maria och Gustaf Adolf Olsson. Modern var lärare och fadern var rektor och skolinspektör. Anne-Marie Elvius tog studentexamen 1940, och studerade därefter och fram till 1945 vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm, en del av det som idag är Konstfack. Hon gifte sig med apotekaren Per Elvius 1946.

Anne-Marie Elvius blev redan vid 24 års ålder konstnärlig ledare vid Stockholms läns och stads hemslöjdsförening och verkade som sådan från 1945 till 1955. Under dessa år formgav hon mönster till bland annat ryamattor och andra mattor, samt bomullstyger som kom att säljas på NK. Några av Anne-Marie Elvius broderimönster från 1950-talet finns i dag åter att köpa från Svensk Hemslöjd.

Efter åren på hemslöjdsföreningen verkade Anne-Marie Elvius som konstnär på frilansbasis, men var samtidigt alltid knuten till andra verksamheter av mer permanent slag. Som konstnärlig rådgivare arbetade hon mellan 1955 och 1971 för föreningen De Fyras Bod, vars verksamhet bestod i försäljning av hantverksalster tillverkade av personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar, med butik på Stureplan i centrala Stockholm.

Som konstnär hade Anne-Marie Elvius under en lång period uppdrag för det offentliga, med verk för Södertörns domsaga, Högsta domstolen, Svea hovrätt och Lidingö församlingsgård, S:t Annagården, som några exempel ur en diger produktion. Till det sistnämnda formgav hon en kormatta som vävdes av Sylvie Hägg.

Utöver den konstnärliga verksamheten var Anne-Marie Elvius upphovskvinna till ett flertal fackböcker. Den första var Jag vill brodera publicerad 1960, en lärobok i broderi med barn och unga som målgrupp. Boken illustrerades av Barbro Bergvall, men Anne-Marie Elvius skulle senare komma att själv illustrera böcker. Efter Jag vill brodera tog det 20 år innan Anne-Marie Elvius åter var inblandad i att ge ut böcker, men med start 1980 och fram till 1991 skrev hon ett flertal läromedel för Medborgarskolan, i huvudsak inriktade på textila studiecirklar. Mellan 1971 och 1986 var hon också kopplad till Medborgarskolan som konsthantverksintendent, men fortsatte också dessa år som textilkonstnär på frilansbasis. Under denna period stod Anne-Marie Elvius också för illustrationerna i andra författares läromedel, även dessa utgivna på Medborgarskolans förlag.

Anne-Marie Elvius avled 2012, och gravsattes på Högsrum kyrkogård på Öland.


Christina Dackling


Published 2020-04-22You are welcome to cite this article but always provide the author’s name as follows:

Anne-Marie Elvius, www.skbl.se/sv/artikel/AnneMarieElvius, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (article by Christina Dackling), retrieved 2020-05-27.
Other Names

  Maiden name: Olsson


Family Relationships

Civil Status: Widow
 • Mother: Maria Charlotta, kallad Lotten, Olsson, född Eriksson
 • Father: Gustaf Adolf Olsson
 • Sister: Britt Ingegärd Olsson
more ...


Education

 • Läroverk, Västerås: Studentexamen


Activities

 • Profession: Konstnärlig ledare, mönsterformgivare, Stockholms läns och stads hemslöjdsförening
 • Profession: Textilkonstnär, frilans
 • Profession: Konstnärlig rådgivare, De Fyras Bod
 • Profession: Konsthantverksintendent, Medborgarskolan


Residences

 • Birthplace: Västerås
 • Västerås
 • Stockholm
 • Place of death: Stockholm


Prices/awardsSources

Literature
 • Svenska konstnärer: biografisk handbok, Väbo, Vänersborg, 1987Further References