Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anne-Marie Elvius

1921-05-142012-08-27

Textilkonstnär, läroboksförfattare

Anne-Marie Elvius var textilkonstnär och läromedelsförfattare, med många uppdrag som konstnär för offentlig utsmyckning.

Anne-Marie Elvius föddes 1921 i Västerås, som dotter till Maria och Gustaf Adolf Olsson. Modern var lärare och fadern var rektor och skolinspektör. Anne-Marie Elvius tog studentexamen 1940, och studerade därefter och fram till 1945 vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm, en del av det som idag är Konstfack. Hon gifte sig med apotekaren Per Elvius 1946.

Anne-Marie Elvius blev redan vid 24 års ålder konstnärlig ledare vid Stockholms läns och stads hemslöjdsförening och verkade som sådan från 1945 till 1955. Under dessa år formgav hon mönster till bland annat ryamattor och andra mattor, samt bomullstyger som kom att säljas på NK. Några av Anne-Marie Elvius broderimönster från 1950-talet finns i dag åter att köpa från Svensk Hemslöjd.

Efter åren på hemslöjdsföreningen verkade Anne-Marie Elvius som konstnär på frilansbasis, men var samtidigt alltid knuten till andra verksamheter av mer permanent slag. Som konstnärlig rådgivare arbetade hon mellan 1955 och 1971 för föreningen De Fyras Bod, vars verksamhet bestod i försäljning av hantverksalster tillverkade av personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar, med butik på Stureplan i centrala Stockholm.

Som konstnär hade Anne-Marie Elvius under en lång period uppdrag för det offentliga, med verk för Södertörns domsaga, Högsta domstolen, Svea hovrätt och Lidingö församlingsgård, S:t Annagården, som några exempel ur en diger produktion. Till det sistnämnda formgav hon en kormatta som vävdes av Sylvie Hägg.

Utöver den konstnärliga verksamheten var Anne-Marie Elvius upphovskvinna till ett flertal fackböcker. Den första var Jag vill brodera publicerad 1960, en lärobok i broderi med barn och unga som målgrupp. Boken illustrerades av Barbro Bergvall, men Anne-Marie Elvius skulle senare komma att själv illustrera böcker. Efter Jag vill brodera tog det 20 år innan Anne-Marie Elvius åter var inblandad i att ge ut böcker, men med start 1980 och fram till 1991 skrev hon ett flertal läromedel för Medborgarskolan, i huvudsak inriktade på textila studiecirklar. Mellan 1971 och 1986 var hon också kopplad till Medborgarskolan som konsthantverksintendent, men fortsatte också dessa år som textilkonstnär på frilansbasis. Under denna period stod Anne-Marie Elvius också för illustrationerna i andra författares läromedel, även dessa utgivna på Medborgarskolans förlag.

Anne-Marie Elvius avled 2012. Hennes aska är spridd i Högsrums församlings minneslund på Öland.


Christina Dackling


Publicerat 2020-04-22



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anne-Marie Elvius, www.skbl.se/sv/artikel/AnneMarieElvius, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Dackling), hämtad 2024-03-28.




Övriga namn

    Flicknamn: Olsson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Maria Charlotta, kallad Lotten, Olsson, född Eriksson
  • Far: Gustaf Adolf Olsson
  • Syster: Britt Ingegärd Olsson
fler ...


Utbildning

  • Läroverk, Västerås: Studentexamen


Verksamhet

  • Yrke: Konstnärlig ledare, mönsterformgivare, Stockholms läns och stads hemslöjdsförening
  • Yrke: Textilkonstnär, frilans
  • Yrke: Konstnärlig rådgivare, De Fyras Bod
  • Yrke: Konsthantverksintendent, Medborgarskolan


Bostadsorter

  • Födelseort: Västerås
  • Västerås
  • Stockholm
  • Dödsort: Stockholm


Prizes/awards



Källor

Litteratur
  • Svenska konstnärer: biografisk handbok, Väbo, Vänersborg, 1987



Vidare referenser