Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

To advanced search
 

For more advanced searches and combinations please use the Språkbanken tool Karp. This is particularly relevant for researchers seeking to analyse the information contained in SKBL (Biographical Dictionary of Swedish Women).

  To Karp (External link)

Thora Maria Theresia Alexandra Axelsdotter Dardel

1899-05-241995-03-19

Author, journalist, sculptor

Thora Dardel var verksam som författare och journalist från 1920-talet fram till 1960-talet. Hon var en av dem som skrev fram idén om den moderna kvinnan, och en av de unga kvinnor i början av 1900-talet som hade möjlighet att leva det moderna livet.

Thora Dardel föddes 1899 och växte upp på släktgodset Stafsund på Ekerö, utanför Stockholm, med syskonen Harald Klinckowström och Linde Klinckowström-von Rosen. Hon var dotter till Axel Klinckowström och Thyra Gyldén. Som uppvuxen i en privilegierad familj och som dotter till en äventyrare och vetenskapsman levde hon i en anda där utrymme fanns för att odla egna intressen, och hon var enligt egen utsaga uppfostrad till att inte behöva arbeta för arbetets skull. I hennes familj skulle man istället ägna sig åt sina intressen, och ”bli något”.

Under 1910-talet studerade Thora Dardel skulptur för Sigrid Blomberg i Stockholm och senare för Jens Bregnø i Köpenhamn. Hon tecknade även kroki på Caleb Althins och Carl Wilhelmsons målarskolor. År 1919 reste hon till Paris i sällskap med, bland andra, Vera Nilsson. I Paris lockade dels äventyret, dels möjligheten att fortsätta studera skulptur, vilket hon kom att göra för Antoine Bourdelle vid Académie de la Grande Chaumière och senare vid Académie Colarossi. Hon företog även en studieresa till Alger, och ett flertal resor till Italien och franska provinser, bland andra Korsika.

I Paris umgicks Thora Dardel med många av medlemmarna i den svenska konstnärskolonin, till exempel Kurt Jungstedt, Siri Rathsman, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Otte Sköld, Arna Sköld, Stellan Mörner och Greta Knutson-Tzara. Genom umgängeskretsen i Paris träffade hon konstnären Nils Dardel som hon gifte sig med 1921.

Till umgänget hörde även kretsen kring Maison Watteu, ett galleri, en skola (Académie Scandinave Maison Watteau) och ett konstnärskluster, som drevs av svenskan Lena Börjeson. Hon umgicks även med kretsen kring den svenska baletten, däribland Rolf de Maré och Jean Börlin, samt med konstnärerna Moïse Kisling, Fernand Léger, Jean Cocteau, Georges Braque, André Derain, Tristan Tzara och deras familjer. Till de nära vännerna kan räknas Astri Taube, Lilly Åkerholm, Signe Barth och Beppo Lamb.

Det var dock inte skulptur utan skrivande som Thora Dardel kom att ägna sig åt. Hennes första novellsamling, Flickan som reste ensam, publicerades på Bonniers förlag 1923. I samband med det blev hon tillfrågad av Bonniers att skriva ”pariserbrev om mode och annat smått och gott från den stora staden”. Till Bonniers Veckotidning skrev hon sedan under flera år modeartiklar från sin horisont i Paris under signaturen Voilà. Hennes andra bok Konfektasken, med illustrationer av bland andra Nils Dardel och Otte Sköld, publicerades 1924, vilken följdes av romanen Adelsbarn, 1925.

Den självbiografiska boken Jag for till Paris kom ut 1941. I den berättar Thora Dardel om sitt liv, sina upplevelser och iakttagelser av det moderna livet i Paris konstnärskretsar under 1920-talet. Om den tidigare maken Nils Dardel skrev hon en biografi 1953, En bok om Nils Dardel, som precis som självbiografin kom att utges på nytt under 1990-talet.

Thora Dardel var gift med Nils Dardel fram till 1934, då hon gifte om sig med Mac Hamilton. Dottern Ingrid von Dardel, född 1922, kom att bli dansare och konstnär. Dottern avled 1962 , vid 40 års ålder, varefter Thora Dardel kom att bli ett stort stöd till de tre barnbarnen och senare till barnbarnsbarn. Den senare delen av hennes liv kom att präglas av familjelivet.

Thora Dardel avled i Stockholm 1995. Hon och dottern Ingrid ligger begravda på Ekerö kyrkogård.


Maria Carlgren


Published 2020-05-22You are welcome to cite this article but always provide the author’s name as follows:

Thora Maria Theresia Alexandra Axelsdotter Dardel, www.skbl.se/sv/artikel/ThoraDardel, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (article by Maria Carlgren), retrieved 2020-05-26.
Other Names

  Maiden name: Klinckowström
  Married: Hamilton
  Nickname: Grynet
  Signature: Voilà


Family Relationships

Civil Status: Divorced
 • Mother: Sigrid Maria Thyra Klinckowström, född Gyldén
 • Father: Axel Alexander Camille Rudolf Emanuel, kallad Klinckan, Klinckowström
 • Brother: Harald Hugo Mauritz Axelsson Klinckowström
more ...


Education

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Skulpturstudier för Sigrid Blomberg
 • Yrkesutbildning, Köpenhamn, Danmark: Skulpturstudier för Jens Bregnø
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Skulpturstudier för Antoine Bourdelle , Académie de la Grande Chaumière
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Utbildning till skulptör, Académie Colarossi, privatskola


Activities

 • Profession: Journalist, fotograf, Bonniers Veckotidning
 • Profession: Författare


Contacts

 • Friend: Astri Taube
 • Friend: Lilly Åkerholm
 • Friend: Signe Barth
more ...


Residences

 • Birthplace: Stockholm
 • Ekerö
 • Stockholm
more ...


Sources

Literature
 • Dardel, Thora, Jag for till Paris, [Ny utg.], Fischer, Stockholm, 1994

 • Lindahl, Ingemar, Flickan som reste ensam: en biografi över Thora Dardel, Albert Bonniers förlag, [Stockholm], 2018Further ReferencesThora Dardel. Photographer and year unknown. Image source: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0 – cropped)
Thora Dardel. Photographer and year unknown. Image source: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0 – cropped)

Keywords

20th century Authors Journalists Sculpture