Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anette Catharina Hasselgren

17751841-04-11

Konstnär

Anette Hasselgren var konstnär. Hon är representerad med oljemålningen Insjölandskap på Nationalmuseum i Stockholm.

Anette Hasselgren föddes 1775 i Stockholm och hon kallades Anna. Fadern var Johan Åbom, bibliotekarie på Hertig Karls bibliotek, och moderns namn var Katarina Tillander. Hon hade en yngre syster, Margareta Helena Holmlund, som också var konstnär.

Anette Hasselgren målade i olja och var influerad av konstnären Carl von Breda. I sina landskap och porträtt var hon starkt påverkad av hans uppfattning om färg och komposition. Hon deltog i Konstakademiens utställningar 1802, 1804, 1807 och 1818. År 1805 utförde hon ett självporträtt i olja.

Anette Hasselgren gifte sig 1817 med den sex år yngre konstnären Gustaf Erik Hasselgren som var ledamot i Konstakademien och professor i figurmåleri. Han avled efter åtta års äktenskap och Anette Hasselgren levde därefter som änka fram till sin död. Hon var postumt representerad med målningar vid Föreningen Svenska Konstnärinnors retrospektiva utställning på Konstakademien i Stockholm 1911.

Anette Hasselgren avled i Stockholm 1841.


Ulla Åshede


Publicerat 2020-05-20Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anette Catharina Hasselgren, www.skbl.se/sv/artikel/AnetteHasselgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulla Åshede), hämtad 2024-07-13.
Övriga namn

  Flicknamn: Åbom
  Smeknamn: Anna


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Engel Katarina Åbom, född Tillander
 • Far: Johan Åbom
 • Syster: Margareta Helena Åbom, gift Holmlund
 • Make: Gustaf Erik Hasselgren


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Dödsort: Stockholm


Källor

Uppslagsverk