Anna Lisa Andersson var journalist, redaktör, författare och översättare. Mest känd är hon som signaturen Huglek i Aftonbladet.
Anna Lisa Andersson växte upp i Stockholm som ett av fem barn till spannmålshandlaren Carl Johan Andersson och hans maka Elise Katarina. Sin utbildning fick hon vid Klara folkskola, Lychouska skolan och Wallinska skolan i Stockholm.
Anna Lisa Andersson började arbeta på Aftonbladet år 1907. Hon lämnade dock tidningen redan efter ett år för att ägna sig åt sitt författarskap. Hennes första bok utkom 1908 och utgör en samling kåserier – Rösträtt och ricinolja, af Huglek. Redan 1907 hade hon dock vunnit pris i veckotidningen Hvar 8 Dag för novellen "Brittsommar", som efter att ha publicerats i tidningen även utgavs i bokform år 1912. Hon vann även första pris i en romanpristävling i tidningen Vi och Vårt med Kapten Bengts pojkar, 1909. När den andra upplagan kom år 1923 hade den försetts med en ny titel: Kapten Bengts pojkar: en bok om sju flickor. Anna Lisa Andersson publicerade ett par romaner – Med unga hjärtans makt, 1915, och Oberoende, 1917 – några novellsamlingar och en sagosamling, Solslottets prinsessa och andra sagor och berättelser, 1925. Dessutom översatte hon två romaner från engelska – Lejonhuden, 1912 och Evas uppvaknande, 1913. Hennes författarskap har dock inte mött samma uppskattning som hennes journalistik.
Anna Lisa Andersson återupptog journalistiken 1911 men då på Aftontidningen. Redan året därpå återvände hon dock till Aftonbladet där hon stannade till sin pensionering 1933. Anna Lisa Andersson var i journalistiska sammanhang verksam som reporter, kritiker och kåsör. Hon brukar nämnas som en av pionjärerna när det gällde att intervjua så kallade vanliga människor. Hennes arbete genomsyrades av stor medkänsla med sina medmänniskor. Hon var exempelvis en av de första journalister som organiserade insamlingar för nödlidande och andra som råkat i svårigheter.
År 1913 tilldelades Anna Lisa Andersson ett resestipendium som de kvinnliga journalisterna i Sverige hade samlat in pengar till 1911. Insamlingen skedde genom filminspelning och soaré, och hade till syfte att uppmärksamma hur få kvinnor som tilldelades Publicistklubbens stipendier. Under åren 1914–1929 genomförde hon studieresor till England, Frankrike, Ryssland med flera europeiska länder.
Anna Lisa Anderssons liv liknar på flera sätt flera av hennes samtida kvinnliga kollegors inom journalistyrket. Många tycks ha arbetat ständigt. Anna Lisa Andersson var till exempel samtidigt anställd som journalist på en tidning då hon även skrev egna böcker, översatte andras och inte sällan medverkade med bidrag i andra tidningar.
Anna Lisa Andersson avled 1958 och hennes signatur, Huglek, var då så känd och etablerad att Aftonbladet använde den som rubrik på den artikel som uppmärksammade hennes död.