Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anne-Li Ingvarsdotter Norberg

1953-10-052018-08-17

Skådespelare, lärare

Anne-Li Norberg var en svensk skådespelare. Hon var en del av den utveckling som skedde inom svensk teater från 1960-talet med framväxten av fria grupper utanför institutionsteatrarna.

Anne-Li Norberg föddes 1953 i Sollentuna som yngsta dotter till Ingvar och Eivor Norberg, född Dafgård. Fadern var personalchef och modern skolkurator. Hon växte upp i en medelklassfamilj i Hässelbygård i ett kollektivhus. Redan som barn var hon intresserad av sång, dans och teater. Efter dansskola följde Vår Teater, en barnteaterinstitution som haft stor betydelse som plantskola för unga och deras skådespelardrömmar. Hon tog studenten vid humanistisk linje och kom efter examen att arbeta som kontorsbiträde vid försäkringskassan. Samtidigt gick hon kvällskurser vid Birkagårdens ABF:s (Arbetarnas Bildningsförbund), teaterskola där Bernhard Krook undervisade. Senare arbetade hon som brevbärare för att kunna finansiera studier vid den nystartade Svenska Artist- och Musikerskolan, SAMS.

År 1975 kom Anne-Li Norberg in vid Statens scenskola i Malmö där hon fick tillfälle att arbeta med pedagoger från Skånska Teatern i Landskrona, som hon ansåg vara en förebild genom sin publikförankrade och samhällsengagerade inriktning. År 1979 fick hon göra ett första inhopp i deras uppmärksammade föreställning En midsommarnattsdröm (TV-version 1980). Ett par år efter examen från scenskolan blev hon fast engagerad vid denna teater där hon också mötte skådespelaren Peter Haber som blev hennes sambo under ett tiotal år. Dessförinnan var hon engagerad vid Turteatern i Värmland under en säsong. Anställningen vid Skånska Teatern varade till 1982 då teatern splittrades. Hon följde då med Peter Oskarson till Gävle och den nystartade Folkteatern Gävleborg. Det gjorde också skådespelare som Peter Haber, Rolf Lassgård och Göran Forsmark.

Hon beskriver själv denna tid som turbulent med stora framgångar med pjäser som Dario Fos Vi betalar inte, vi betalar inte! eller Brechts Staden Mahagonnys uppgång och fall. År 1987 lämnade hon Folkteatern för en mer osäker tillvaro som frilans. Det blev ofta tillfälliga inhopp vid Stockholms stadsteater, Stockholms parkteater och Uppsala stadsteater. År 1991 anställdes hon vid Riksteatern. Vid sidan arbetade hon tre säsonger hos TBV (Tjänstemännens bildningsverksamhet) med en arbetsplatsrevy om stress. År 2000 genomgick hon en utbildning vid Lärarhögskolan som gav behörighet att undervisa i teater på gymnasiets estetiska program, vilket hon gjorde på Södra Latins teaterlinje.

Mellan de olika teaterengagemangen hann hon också med ett 25-tal TV roller. Flertalet var i biroller som så ofta är viktiga för att skapa djup åt handlingen. Flera av hennes roller hade karaktären av tuffa och självständiga personer som poliser, militärer och andra myndighetspersoner, ofta med en stark känsla av närvaro. Ganska typiskt för en kvinnlig frilansande skådespelare i medelåldern var också att hon tidvis arbetade med helt andra saker som exempelvis biträde i en klädaffär.

Anne-Li Norberg avled 2018 och är gravsatt i Högalids kolumbarium. Hon är mor till skådespelerskan Nina Haber.


Per Olov Qvist


Publicerat 2020-10-27Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anne-Li Ingvarsdotter Norberg, www.skbl.se/sv/artikel/AnneLiNorberg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Per Olov Qvist), hämtad 2024-04-20.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Eivor Linnéa Norberg, född Dafgård
 • Far: Johan Erik Ingvar Norberg
 • Syster: Kerstin Ingvarsdotter Norberg
fler ...


Utbildning

 • Läroverk, Stockholm: Studentexamen, humanistisk linje
 • Folkhögskola, Stockholm: Teaterkurs, Birkagårdens folkhögskola
 • Yrkesutbildning, : Skådespelarutbildning, Svenska Artist och Musikerskolan (SAMS, nuvarande Kulturama)
fler ...


Verksamhet

 • Yrke: Brevbärare
 • Yrke: Skådespelare, Turteatern
 • Yrke: Skådespelare, Skånska Teatern
fler ...


Kontakter

 • Kollega: Peter Oskarson
 • Kollega: Rolf Lassgård
 • Kollega: Göran Forsmark


Bostadsorter

 • Födelseort: Sollentuna
 • Stockholm
 • Malmö
fler ...


Källor

Opublicerad källa
 • Brev till författaren daterat 2003-05-18Vidare referenser

Uppslagsverk