Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Hanna (Annie) Linnéa Wallén

1880-04-291931-03-30

Fotograf

Annie Wallén var fotograf som drev en egen fotoateljé. Hon fick förtroendeuppdraget att fotodokumentera ombyggnadsarbetet av Trollhätte kanal under åren 1910–1916.

Annie Wallén föddes 1880 i Vallsjö i Småland. Fadern var handlare Isak Göransson från Hellinge. Modern hette Hedvig Kristina Agnes Eklasine Ek och var från Näsby, i närheten av Vetlanda. Annie Wallén växte inte upp med sina biologiska föräldrar utan blev istället placerad i ett fosterhem hos apotekare Oskar Wallén. Det blev en familjerelation som varade livet ut. Ursprungligen var hennes namn Hanna Linnéa Göransson, både förnamnet Annie och efternamnet Wallén är taget i efterhand, runt 1889.

I början av 1910 flyttade Annie Wallén till Trollhättan där hon övertog fotografiverksamheten i E. Jacobson Fotoateljé. Studion drevs av Emelie Jacobson och var belägen på Föreningsgatan 9B. Ateljén fick sedan namnet Anne Wallén Fotografiatelier och flyttade till kvarteret Trollet på Torggatan år 1913.

Samma år som flytten till Trollhättan fick Annie Wallén i uppdrag av Kungliga Vattenfallsstyrelsen att dokumentera arbetet med ombyggnaden av kanal- och slussleden. Större delen av de bevarade bilderna är tagna i området kring Trollhättan och Vänersborg. Förutom att Annie Wallén var ute på fältet och dokumenterade arbetet med kanalutgrävningen skötte hon studion och tog bland annat visitkortsfotografier, en populär typ av foton som har sitt ursprung i Frankrike. Det var modernt att ta porträttbilder och beställa i större upplaga. Den här typen av porträttbilder överlämnades ursprungligen vid visiter hos finare familjer.

År 1930 överlät Annie Wallén fotoateljén i Trollhättan och flyttade till Halmstad. Ett år senare, 1931, avled Annie Wallén i cancerrelaterad sjukdom. Hon gravsattes i Västra Tunhem, Vänersborgs kommun.


Catrin Svendsrud


Publicerat 2020-10-26Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Hanna (Annie) Linnéa Wallén, www.skbl.se/sv/artikel/AnnieWallen, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Catrin Svendsrud), hämtad 2021-10-17.
Övriga namn

  Flicknamn: Göransson
  Alternativ namnform: Anne Wallén


Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Hedvig Kristina Agnes Eklasine Ek
 • Far: Isak Göransson
 • Fostermor: Maria Karolina Schultz
fler ...


Verksamhet

 • Yrke: Fotograf, E. Jacobson fotoateljé, senare Anne Wallén Fotografiatelier


Kontakter

 • Kollega: Emelie Jacobsohn


Bostadsorter

 • Födelseort: Sävsjö
 • Sävsjö
 • Vetlanda
fler ...


Källor

Litteratur
 • Fyra Trollhättebor: Ida Mellgren, Annie Wallén, Carl Gustaf Wallström, Oscar Olsson, Konsthallen Trollhättan, Trollhättan, 2016Vidare referenser