Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Berta Hallgren

1876-12-291960-10-06

Fotograf

Berta Hallgren var en mångsidig fotograf som tog emot flera elever. Hon var skicklig inom bland annat porträttfotografering, reklamfoto och industrireportage.

Berta Hallgren föddes i Västervik 1876. År 1926 gifte hon sig med Verner Heliodorus Eriksson. Hon började sin fotografiska bana som fotografbiträde hos Karl Strömbäck i Falköping 1901. Liksom många fotografer vid den här tiden, både kvinnliga och manliga, praktiserade och arbetade hon på flera platser i landet. År 1900 var hon bosatt i Västervik, i Falköping 1901, åter i Västervik 1902–1907, i Skara 1908–1910 och sedan gick flytten till Mora 1910. Där tog hon över K.G. Wiborghs ateljé i hörnet av Strandgatan och Kaplansgatan. Den drev hon till 1939 då hon slutade som fotograf.

Berta Hallgren hade även en filial i Leksand från omkring 1916 till 1925. Fotoateljén i Leksand togs över av Margit Karlsson som drev den vidare med namnet Berta Hallgrens Eftr. till dess att de förtryckta visitkortskartongerna tog slut, då hon fortsatte under sitt eget namn. Berta Hallgren var en aktad och skicklig fotograf och hon tog emot flera elever. Rull Selma Danielsson från Vika var elev hos Berta Hallgren i Mora 1910. Hennes första uppdrag var att följa med och assistera Berta Hallgren när Anders och Emma Zorns silverbröllop skulle förevigas den 16 oktober 1910. Margit Karlsson från Leksand var elev hos Berta Hallgren i hennes filial i Leksand 1915. Ännu en elev som utbildades av Berta Hallgren var Ruth Zaida Elisabet Hellman från Stockholm som var fotografelev hos henne i Mora 1917–1918.

Berta Hallgren var en mycket meriterad läromästare. En elevplats kostade 200 kr för ett års utbildning. Att gå som elev hos en etablerad fotograf var vanligt förekommande och Berta Hallgren hade själv varit elev hos Gerda Söderlund i Leksand.

Berta Hallgren var en mycket skicklig yrkesfotograf. Förutom porträttfotografering ägnade hon sig åt reklamfoto och industrireportage. Hon dokumenterade folklivet i och omkring Mora men hon reste också runt i landet och fotograferade kyrkor. Dessutom hade hon vykortsfotografering som en särskild specialitet. Trots att Berta Hallgren var en späd liten dam och dessutom låghalt så hade hon inga problem med att ta sig upp i trånga kyrktorn med sin tunga kamerautrustning.

Berta Hallgren avled i Mora 1960.


Christer Bergin


Publicerat 2021-03-06Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Berta Hallgren, www.skbl.se/sv/artikel/BertaHallgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christer Bergin), hämtad 2024-07-19.
Övriga namn

  Gift: Eriksson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Maria Alberta Karolina Hallgren, född Carhelin
 • Far: Johan Hallgren
 • Syster: Abbyline Hallgren
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Falköping: Fotografisk lärling hos Karl Strömbäck
 • Yrkesutbildning, Leksand: Fotografisk lärling hos Gerda Söderlund


Verksamhet

 • Yrke: Fotograf, egen ateljé
 • Yrke: Fotograf


Kontakter

 • Vän: Märta Berg
 • Vän: Selma Westberg
 • Kollega: Margit Karlsson
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Västervik
 • Västervik
 • Falköping
fler ...


Källor

Litteratur
 • Bergin, Christer, Fotografer i Dalarna, Dalarnes fornminnes- och hembygdsförbund i samarbete med Dalarnas museum, Falun, 2018

Uppslagsverk


Vidare referenser