Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Birgit Maria Magnusson (Rock-Olga)

1940-03-162010-06-10

Sångare, gitarrist, rock-pionjär

Birgit Magnusson blev Rock-Olga med hela svenska folket. Hon var Sveriges första kvinnliga rock’n’roll-artist.

Birgit Magnusson föddes som äldst av fyra systrar den 16 mars 1940 i Gävle. Föräldrarna hette Britta och Brage Jacobsson. Birgit Magnusson genomgick folkskolan och sedan realskolan. Hennes bästa ämnen var sång och teckning och hon började tidigt sjunga för familjen och på julfester i skolan. Hon spelade också gitarr, dragspel och piano.

Det första offentliga uppträdandet var i en revy i Älvkarleby 1954 och efter den ställde Birgit Magnusson upp i många olika sångtävlingar, men vann aldrig. Efter realexamen 1957 prövade hon på arbete som sjukvårdsbiträde, först i Gävle och sedan på Ulleråkers sjukhus i Uppsala, där hon också underhöll patienterna. Sommaren 1958 turnerade Birgit Magnusson med Olle Werners kvartett till några platser i landet och uppträdde på amatörtävlingen Ungdom med ton i Uppsala. Konferencier var ungdomsledaren Arthur Österwall som enligt vissa källor var den som gav andrapristagaren Birgit Magnusson artistnamnet Rock-Olga. Enligt andra källor var det Topsy Lindblom på Nalen som efter att ha hört den unga sångerskan dra igång sin rock´n´roll hade lovat att lansera henne. Han tyckte inte att namnet Rock-Birgit lät bra, men det fanns redan en stockholmstjej som kallade sig Rock-Olga. Hon överlät emellertid namnet på Birgit Magnusson.

Det var pappa Brage som kontaktade Topsy Lindblom. Birgit Magnusson hade då segrat i den lokala vokalisttävlingen i revyn Flugan med ”What You´ve Done To Me”. Revyn som i regi av Pekka Langer framträdde i Gävle 1958 hade en fast ensemble med bland andra Lasse Lönndahl och Inger Berggren. På Nalen framförde Birgit Magnusson ”Fat Mammy Brown” och gaget låg på 25 kronor. Hon fick sedan provsjunga med Carl-Henrik Norins Orkester och ibland också på Tonclubs ungdomsgård. Det skrevs nu längre artiklar om henne i lokaltidningarna. I en rocktävling i radioprogrammet Timmen Tumba, som leddes av Sven Tumba, var Birgit Magnusson nionde utmanare, och i ett senare program tog hon tredjeplatsen. Revyn Flugan hade också en riksomfattande vokalisttävling med final i Stockholm och här kom Birgit Magnusson tvåa, trots att hon var publikfavorit.

I Gävle, där föräldrahemmet genom åren fanns som en fast punkt, korades Birgit Magnusson till rockdrottning. Som sista framgång det händelserika året 1958 fick hon sitt stora nationella genombrott med låten ”Stupid Cupid”. Det var i Timmen Tumba, där Sveriges rockkung skulle koras. Efter höstens uttagningar fanns fyra pretendenter kvar: Birgit Magnusson som Rock-Olga, Rock-Boris (Boris Lindqvist), Rock-Ragge (Ragnar Nygren) och Willy ”King” Knarström. Efter jurybeslut fick Boris Lindqvist möta den regerande kungen Little Gerhard, som avgick med segern, och de övriga fick dela på tredjeplatsen.

Birgit Magnusson fick till och från engagemang på Nalen och när filmen Let´s Rock hade premiär i Gävle värmde stadens rocksångerska upp publiken. I Timmen Tumba var det dags att kora Sveriges rockdrottning och efter att ha rott hem segern med ”Stupid Cupid” kröntes Birgit Magnusson av Little Gerhard. Nu klev pappa Brage aktivt in på scenen och inregistrerade varumärket Rock-Olga. Den 7 mars meddelades att Håve Brage Jacobsson ämnade idka ”artist- och därmed jämförlig verksamhet under firma Rock-Olga, Brage Jacobsson”. Samma månad kom skivdebuten med My Dixieland Doll på Simon Brehms skivbolag Karusell. Singeln följdes snart av två EP-skivor och på skivmärket Ember släpptes en singel i England. 1961 började intresset för rock´n´roll svalna i Sverige och när Birgit Magnusson släppte sin tredje singel sjöng hon på svenska. ”Gör vad du vill” och ”Barnvaktsboogie” var låttitlarna och året efter uppträdde hon på legendariska Star-Club i Hamburg.

För att överleva rock´n´rollmusikens skendöd fortsatte Birgit Magnusson med sin grupp The Skylarks, blev sedan Pop-Olga, extraknäckte som grävmaskinist och jobbade ihop med Bibbi Ander, som var Sveriges första kvinnliga sologitarrist. De turnerade tillsammans med The Defenders men skildes åt 1965. Efter ett parkframträdande utanför Göteborg bestämde sig Birgit Magnusson för att sluta sjunga offentligt. Rocken hade mist sin tjusning och hon hade tappat självförtroendet.

Brage Jacobsson hade alltid ställt upp för sin dotter och nu lockade han henne att pröva något nytt. Hon utbildade sig till traversförare och gick ut skolan med högsta testvärde. Efter två års anställning på Skutskärsverken fick hon nytt jobb på Siporex där lättbetong tillverkades. Hon blev arbetslös när fabriken lades ner och 1968 satte hon ihop en kvartett med enbart damer, Trio med Olga.

Då föräldrarna flyttade till Göteborg kom Birgit Magnusson strax efter. Men det var till en tremånaders arbetslöshet och när hon fick erbjudande om en sommarturné drog hon på nytt ut i folkparkerna med sin show Rock´n´roll Cirkus. Eriksbergs varv erbjöd henne sedan jobb som traversförare. I början av 1970-talet kontaktades hon av Bertil Bertilsson som några år tidigare hade startat Rockfolket och man kan tänka sig att självförtroendet kom tillbaka. Det blev sedan hobbyturnerande med Little Elvis och Gauffins Dubbelblandning, hon medverkade i Bosse Larssons TV-program Nygammalt där hon sjöng ”Vårtan”. Efteråt kontaktades hon av Benny Andersson. Han hade tyckt att det lät kul och föreslog en LP. Den kallades Rock-Olga Today och i bakgrunden sjöng Agnetha Fältskog och Annifrid Lyngstad, Benny Andersson spelade piano och mixern sköttes av Björn Ulvéus – fyra kolleger ännu inte kända som ABBA. Trots plattan blev det dåligt med engagemang och därför uppehåll i musicerandet till 1975.

På en gammaldanskurs träffade Birgit Magnusson Lars-Christer Magnusson som spelade dragspel. Tycke uppstod och så småningom blev hon medlem i bandet som sångare och gitarrist. År 1976 bildade de gammaldansbandet Hafvsbandet med Roger Tidqvist på dragspel och Erik Trulsson på bas. Då svensk rock´n´roll firade 20-års jubileum var hela rockeliten med i Kungliga tennishallen i Stockholm. I TV-programmet Härifrån till 50-talet sjöng Birgit Magnusson duett med Rock-Ragge i ”Tutti Frutti” och ”What You´ve Done To Me”.

När Eriksberg upphörde som varv började Birgit Magnusson på Götaverken. År 1982 arbetade Birgit Magnusson kvar där men nu som städerska, vilket gav henne utrymme att komma på nya melodier. Den 29 april 1983 gifte hon sig med Lars-Christer Magnusson. Hon började därefter arbeta som hemsyster på Hisingen och under tiden fortsatte Hafvsbandet att spela. Bandet deltog bland annat i det första SM:et i gammaldans där det hamnade på en andraplats. Makarna Magnusson köpte 1990 ett hus i Hedared mellan Borås och Alingsås där det också fanns plats för turnébussen. Då Hafvsbandet lade instrumenten på hyllan 1996 var det återigen dags att dra ut på rockturné: Första natten med gänget tillsammans med Little Gerhard, Rock-Ragge och Rock-Boris. År 2008 firades rock´n´rollens 50 år med en jubileumsturné. Samma gäng deltog bortsett från att Rock-Boris ersattes av Burken (Leif Björklund) som spelade rock på dragspel.

På våren 2010 gjorde Birgit Magnusson ett bejublat framträdande på Tyrol i Stockholm. Hon hade då 40 graders feber och ett litet sår på en tå som orsakade blodförgiftning. Trots antibiotika och nedsövning tillstötte lunginflammation. Birgit Magnusson avled den 10 juni 2010. Hennes stoft vilar i minneslunden på Lundby gamla kyrkogård.


Ulla Åshede


Publicerat 2020-03-02



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Birgit Maria Magnusson, www.skbl.se/sv/artikel/BirgitMariaMagnusson, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulla Åshede), hämtad 2025-01-21.




Övriga namn

    Flicknamn: Jacobsson
    Smeknamn: Rock-Olga, Pop-Olga


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Britta Maria Jacobsson, född Erikzén
  • Far: Håve Brage Jacobsson
  • Syster: Annmari Jacobsson
fler ...


Utbildning

  • Folkskola, Gävle
  • Läroverk, Gävle: Realexamen
  • Yrkesutbildning, Borlänge: Utbildning till traversförare vid industriskola


Verksamhet

  • Yrke: Sjukvårdsbiträde
  • Yrke: Sångare, musiker
  • Yrke: Traversförare, 1966–1968 Gävle, 1969–1978 Göteborg
fler ...


Kontakter

  • Vän: Ragnar, kallad Rock-Ragge, Nygren
  • Kollega: Karl-Gerhard, kallad Little Gerhard, Lundqvist
  • Kollega: Boris, kallad Rock-Boris, Lindqvist
fler ...


Bostadsorter

  • Födelseort: Gävle
  • Gävle
  • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelser



Källor

Litteratur
  • Olofsson, Claes-Håkan, 'Rock-Olga: svensk drottning av hederlig rock'n'roll', American music magazine, 2011, 128, s. 26-36

  • Östlund, Irene, 'Intervju med Rock-Olga.', American music magazine, 2003, 95, s. 12-13



Vidare referenser

Litteratur
  • Frime, Monica, 'Ett liv med rock och truck', Östgöta Correspondenten, 2005-03-14

  • Gänger, Hasse, '"Jag är Sveriges enda krönta rockdrottning" [intervju med Rock-Olga, Birgit Magnusson], Land, 2010:8, s. 8-10