Brita Rosladin var en engagerad riksrådshustru och därmed en betydelsfull makthavare i svensk politik i mitten av 1600-talet.
Brita Rosladin föddes i Stockholm år 1626 som dotter till Christina Posse och överste Fritz Rosladin. Fadern dog när hon var två år gammal, och fyra år senare gifte modern om sig med hovrättspresident Ivar Nilsson Natt och Dag. Familjen bodde kvar i Stockholm, åtminstone tills Brita Rosladins styvfar utnämndes till landshövding över Hälsingland och Gästrikland 1641. Ytterst lite är känt rörande hennes uppfostran, men hennes styvfar beskrevs i sin samtid som en ovanligt lärd man.
Brita Rosladin gifte sig 1655 med sjöofficeren och friherren Sten Nilsson Bielke. De skulle komma att få åtta barn tillsammans. Paret bodde framförallt i Stockholm, men också på godset Ekolsund i Uppland.
I och med att Brita Rosladins man år 1657 blev riksråd, och ännu mer sedan han 1672 utnämnts till riksskattmästare, kom Brita Rosladin att fungera som politisk förmedlare och en viktig makthavare i svensk politik. Att kvinnor verkade som förmedlare av kontakter med överhetspersoner på olika nivåer var vanligt i 1600-talets Sverige, och Brita Rosladin tillhörde de mäktigaste i den rollen. Män som till exempel önskade befordran eller att få ut flera års innestående lön skickade sina hustrur för att uppvakta henne i frågan, och få henne att påverka sin man. Utländska diplomater och andra makthavare försökte också ofta att gå vägen till maktens centrum via Brita Rosladins audiensrum. Medan vissa såg detta som en möjlighet, ansåg andra att riksskattmästaren lyssnade alltför mycket på sin hustru.
Brita Rosladin avled i Stockholm 1675. Enligt samtida kommentarer dog hon av ett slaganfall hon drabbats av när hon nattetid blev skrämd av en inbrottstjuv i hemmet. Hon ligger begravd i Riddarholmskyrkan i Stockholm tillsammans med sin make.