Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Brita Rosladin

1626-05-121675-02-15

Riksrådshustru, förmedlare av politiska kontakter

Brita Rosladin var en engagerad riksrådshustru och därmed en betydelsfull makthavare i svensk politik i mitten av 1600-talet.

Brita Rosladin föddes i Stockholm år 1626 som dotter till Christina Posse och överste Fritz Rosladin. Fadern dog när hon var två år gammal, och fyra år senare gifte modern om sig med hovrättspresident Ivar Nilsson Natt och Dag. Familjen bodde kvar i Stockholm, åtminstone tills Brita Rosladins styvfar utnämndes till landshövding över Hälsingland och Gästrikland 1641. Ytterst lite är känt rörande hennes uppfostran, men hennes styvfar beskrevs i sin samtid som en ovanligt lärd man.

Brita Rosladin gifte sig 1655 med sjöofficeren och friherren Sten Nilsson Bielke. De skulle komma att få åtta barn tillsammans. Paret bodde framförallt i Stockholm, men också på godset Ekolsund i Uppland.

I och med att Brita Rosladins man år 1657 blev riksråd, och ännu mer sedan han 1672 utnämnts till riksskattmästare, kom Brita Rosladin att fungera som politisk förmedlare och en viktig makthavare i svensk politik. Att kvinnor verkade som förmedlare av kontakter med överhetspersoner på olika nivåer var vanligt i 1600-talets Sverige, och Brita Rosladin tillhörde de mäktigaste i den rollen. Män som till exempel önskade befordran eller att få ut flera års innestående lön skickade sina hustrur för att uppvakta henne i frågan, och få henne att påverka sin man. Utländska diplomater och andra makthavare försökte också ofta att gå vägen till maktens centrum via Brita Rosladins audiensrum. Medan vissa såg detta som en möjlighet, ansåg andra att riksskattmästaren lyssnade alltför mycket på sin hustru.

Brita Rosladin avled i Stockholm 1675. Enligt samtida kommentarer dog hon av ett slaganfall hon drabbats av när hon nattetid blev skrämd av en inbrottstjuv i hemmet. Hon ligger begravd i Riddarholmskyrkan i Stockholm tillsammans med sin make.


Kekke Stadin


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Brita Rosladin, www.skbl.se/sv/artikel/BritaRosladin0, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kekke Stadin), hämtad 2024-05-20.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Kristina Posse
  • Far: Fritz Petrovitj Rosladin
  • Syster: Christina Rosladin
fler ...


Verksamhet

  • Ideellt arbete: Förmedlare av politiska kontakter, inofficiell mellanhand mellan hjälpsökande och maken


Kontakter

  • Släkting: Ivar Nilsson Natt och Dag, styvfar


Bostadsorter

  • Födelseort: Stockholm
  • Stockholm
  • Dödsort: Stockholm


Källor

Litteratur
  • Magalotti, Lorenzo, Sverige under år 1674, Faks.-utg., Rediviva, Stockholm, 1986[1912]

  • Norrhem, Svante, Kvinnor vid maktens sida: 1632-1772, Nordic Academic Press, Lund, 2007