Elise Malmros var en av Sveriges första kvinnliga bankkamrerer. Hon hade ett stort rättspatos och filantropiskt engagemang.
Elise Malmros föddes i Frankrike år 1849 av svenska föräldrar. De flyttade till Landskrona 1856 när hennes far anställdes som kamrer vid Landskrona sockerbruk. Av honom hade Elise Malmros också fått utbildning i kontorskunskap och bokhålleri. År 1882 blev hon, såvitt känt, Sveriges första kvinnliga kamrer på den nybildade Rönnebergs sparbank.
Elise Malmros var en målmedveten kvinna som brann för sociala frågor och välgörenhet. Hon ville utrota fattigdomen och hon och vännen Selma Lagerlöf satte gemensamma mål för sitt engagemang. Elise Malmros startade till exempel kvällsskolor för fattiga barn och unga kvinnor. Hon var också ledamot i fattigvårdsstyrelsen och i stadens skolråd.
År 1872 var Elise Malmros en av dem som tog initiativ att bilda Syföreningen för välgörenhet i Landskrona, en förening som främst vände sig till kvinnor bland stadens medelklass. Elise Malmros gifte sig aldrig utan ägnade sin tid åt just välgörenhet och att ta hand om sina föräldrar och familj.
Elise Malmros har främst blivit känd för sin koppling till Selma Lagerlöf. Tillsammans med Anna Oom, som också var vän med Selma Lagerlöf, skrev de omkring 800 brev under drygt 50 år. Elise Malmros och Selma Lagerlöfs brev till varandra handlade framförallt om religion, fattigvård och döden som ständigt var närvarande. Elise Malmros beskrivs i breven som en moderlig vän som tog extra ansvar för Selma Lagerlöf, hon gav henne ett socialt samvete och hade stort inflytande på hennes ekonomi, även efter att Selma Lagerlöf flyttat från Landskrona. Flera av Selma Lagerlöfs noveller är dessutom inspirerade av Elise Malmros. Bland annat “Gamla Agneta” och “Rönnebergs sparbank”.
Elise Malmros avled 1937 och är begravd på Landskrona Kyrkogård.