Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Emma Christina Jonsteg

1972-08-222020-02-29

Arkitekt, debattör, poddare

Emma Jonsteg var arkitekt och i offentligheten debatterade hon arkitektur och stadsbyggande.

Emma Jonsteg föddes 1972 i Göteborg. Hon och hennes yngre bror Jesper växte upp i Landvetter med sin pappa Roul Jonsteg, civilingenjör. Hennes mamma var Eva Christina Jonsteg, född Westlund. Efter studentexamen på Burgårdens gymnasium i Göteborg valde Emma Jonsteg att utbilda sig till fysisk planerare vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och genom ett utbytesår fick hon samtidigt även utbildning i stadsbyggnad på Chalmers. Slutligen tog hon arkitektexamen vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

Tillsammans med arkitekt Mattias Litström grundade Emma Jonsteg arkitektkontoret Utopia Arkitekter 2008, där hon var VD. I en debattartikel i tidskriften Arkitekten i augusti 2011 provocerade hon avsiktligt arkitektkåren genom att peka på bristen på kvalitet i arkitekturen. Texten fick stor uppmärksamhet och skapade debatt. Emma Jonsteg arbetade intensivt i högt uppskruvat tempo som arkitekt och VD samtidigt som hon föreläste och skrev krönikor om kvalitet, mark- och stadsbyggnadspolitik, ekonomi och jämställdhet. Som programledare för podcasten Snåret, som från 2014 belyste byggprocessen ur olika perspektiv, nådde hon snabbt en bred publik och blev en synlig opinionsbildare i många olika sociala medier.

Emma Jonsteg ville förbättra förståelsen mellan arkitektkåren och olika företrädare för byggbranschen och hon använde sig av kraften i retorik i sin kommunikation. Hennes krönika med rubriken ”God arkitektur lyfter inte en kass stadsplan” fokuserade på betydelsen av nytänkande stadsplanering och hon blev en av initiativtagarna till Nätverket för värdeskapande stadsbyggande. Emma Jonsteg tilldelades Olle Engkvists medalj 2014 med motiveringen att hon var en engagerad och stilistiskt driven debattör i samhällsbyggandet med förmåga att skapa meningsfull dialog. Tidskriften Rum placerade henne 2016 i topp bland personer med mest inflytande över den svenska design- och arkitektbranschen och samma år utnämndes hon av tidningen Fokus till en av kultursveriges 75 mäktigaste personer. I sex år var Emma Jonsteg ledamot i styrelsen för Sveriges Arkitekter, under åren 2016–2018 som vice ordförande.

Utopia Arkitekter vann 2013, tillsammans med Skanska AB, en markanvisningstävling om en prestigefylld märkesbyggnad i Uppsala. Det var Utopia Arkitekters första projekt som inte gällde bostäder och Emma Jonsteg var både glad och stolt över framgången med byggnaden Juvelen. Genomförandet innebar en lång och krävande process för Utopia Arkitekter och arbetet med byggnaden pågick intensivt resten av Emmas Jonstegs liv. I en intervju i magasinet Hållbart byggande, 2017, underströk hon att arkitekter måste inta en central och lösningsorienterad roll i samhällsbyggandet med skyldighet att alltid prestera högkvalitativ arkitektur såväl estetiskt som miljömedvetet och ekonomisk hållbart. Emma Jonsteg levde som hon lärde med det uttalade målet att som arkitekt varje dag bidra till att ”skapa ett lite bättre samhälle”.

Våren 2019 omskrevs hon i tidskriften Betong: Svenska betongföreningens tidskrift som arkitektbranschens superstar i Almedalen. Vid samma tid insjuknade hon i cancer och följande år avled Emma Jonsteg, endast 47 år gammal. Hon efterlämnande sin man Jesper Lövkvist och fyra barn. Hon vilar på Skogskyrkogården i Stockholm.

Svensk Form tilldelade Emma Jonsteg postumt 2020 juryns hederspris i samband med utdelningen av Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse Design S – Swedish Design Awards.


Gunilla Linde Bjur


Publicerat 2021-03-17Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Emma Christina Jonsteg, www.skbl.se/sv/artikel/EmmaChristinaJonsteg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Gunilla Linde Bjur), hämtad 2024-07-20.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Eva Christina Jonsteg, född Westlund
 • Far: Roul Arne, kallad Rulle, Jonsteg
 • Bror: Karl Jesper Jonsteg
fler ...


Utbildning

 • Läroverk, Göteborg: Studentexamen, naturvetenskaplig linje, Burgårdens gymnasium
 • Högskola, Karlskrona: Studier i fysisk planering, Blekinge Tekniska Högskola (BTH)
 • Högskola, Göteborg: Utbytesstudent, Chalmers Arkitektur, Chalmers tekniska högskola


Verksamhet

 • Yrke: Grundare, delägare, VD, Utopia Arkitekter
 • Yrke: Programledare, podcasten Snåret


Kontakter

 • Kollega: Mattias Litström


Organisationer

 • Sveriges Arkitekter
  Vice ordförande
 • Nätverket för värdeskapande stadsbyggande
  Initiativtagare, medlem


Bostadsorter

 • Födelseort: Göteborg
 • Göteborg
 • Landvetter
fler ...


Priser/utmärkelserKällorVidare referenser

Litteratur
 • Jensfelt, Annika, 'På tal om variation', Arkitekten, 2011:12, s. 26-37

 • Ringström Fagerlund, Jenny, 'De bygger för framtiden', Dagens industri, 2014-06-19Emma Jonsteg, år okänt. Foto: Utopia Arkitekter
Emma Jonsteg, år okänt. Foto: Utopia Arkitekter

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Arkitekter Företagare Programledare