Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Hedvig Elisabeth Carlander

1875-04-281961-05-27

Filantrop, donator

Hedvig Carlander var lokal samordnare för arbetet med landstormens beklädnad och utrustning i Göteborg under första världskriget och under andra världskriget för Kronprinsessans Gåvokommitté för Neutralitetsvakten. Hon var också en av grundarna av Carlanderska sjukhemmet i Göteborg.

Hedvig Carlander föddes år 1875 och växte upp i Stockholm som fjärde barnet i en barnaskara på sju. Hennes föräldrar var Hans Hildebrand, arkeolog, numismatiker och riksantikvarie, och Elin Hildebrand. Hedvig Carlander var sjuklig som barn och fick därför privatundervisning i stället för att gå i skola som de andra barnen. När hon var 23 år gammal, år 1899, gifte hon sig med affärsmannen Axel Carlander och flyttade till Göteborg. Hedvig Carlanders första år i Göteborg var inte lätta. Hon kände sig osäker i den nya miljön med många nya och till att börja med ytliga bekantskaper. Hon anpassade sig dock snart och började ta lektioner i engelska och senare tyska för att klara sina värdinneplikter.

Barnen Bertil, Maja och Gerd var centrala i Hedvig Carlanders liv. Sorgen efter dottern Barbro som dog i öroninflammation vid några månaders ålder var stor. Att ha barnsköterska var nödvändigt med alla de åtaganden Hedvig Carlander hade utanför hemmet men det hindrade henne inte från att noga följa sina barn, läsa för dem, se till att de gjorde sina läxor och vårda dem när de var sjuka. Omsorgen om föräldrar, svärföräldrar, syskon, svägerskor och svågrar och barnens många kusiner fick också stort utrymme i hennes och familjens liv.

Hedvig Carlanders första plikter utanför hemmet blev att leda läsecirklar och symöten för de kvinnliga anställda på Gamlestadens Fabriker som ägdes av företaget Johansson & Carlander. Snart tillkom flera uppdrag: hon satt med i Göteborgs barnavårdsstyrelse, i styrelsen för Göteborgs Kvinnohus i Kållered, i styrelserna för Styrsö Kustsanatorium, Rävlanda barnsanatorium, Fruntimmersföreningens flickskola, Sällskapet Livbojen i Göteborg med mera. Mest arbetskrävande var sannolikt ordförandeskapet för Svenska Röda korsets Göteborgskrets 3, inte minst under första och andra världskrigen. År 1917 startade Fredrika- Bremer-Förbundet en lokal förening i Göteborg och på Hedvig Carlanders lott föll att skriva stadgar och vara ordförande tills den ordinarie styrelsen togs över med Mary von Sydow som ordförande.

Hedvig Carlanders liv påverkades mycket av att Axel Carlanders ansvarsområde växte. Störst förändring blev det efter det att de 1914 flyttat till ett stort hus på Lyckans Väg 4. Då var Axel Carlander, förutom sin tjänst på Gamlestadens Fabriker, ordförande i AB Svenska Kullagerfabriken (SKF) och ordförande för stadsfullmäktige i Göteborg. Hedvig Carlanders representationsplikter blev allt fler.

Vid första världskrigets utbrott utsågs Hedvig Carlander till lokal samordnare i Göteborg för det initiativ kronprinsessan Margareta tog med bildandet av Kronprinsessans Centralråd för landstormens beklädnad och utrustning, kort kallad ”Beklädnadsföreningen”. Kvinnor runt om i Sverige stickade och sydde kläder till landstormen (senare Hemvärnet). Dessutom ordnade man paket som skickades till krigsfångar i Europa. År 1917 fick Hedvig Carlander organisera en basar på Börsen i Göteborg där föremål tillverkade av krigsfångar skulle säljas. Kronprinsessan Margareta deltog. Hon var synnerligen nöjd med resultatet på drygt 32 000 kronor, 1 200 kronor mer än man fått in i Stockholm.

Jubileumssommaren i Göteborg 1923 blev Hedvig Carlanders största organisatoriska utmaning dittills, då maken var ordförande både för stadsfullmäktige och för utställningsstyrelsen. Drygt fyra miljoner personer besökte Göteborg den sommaren och av dem var många kända forskare, ministrar, företagare och kungliga. Varje dag stod en lunch framdukad på Lyckans Väg 4, så att de hedersgäster som så önskade utan anmälan kunde äta där. På kvällarna deltog värdfolket i firande på restaurang alla dagar då de inte hade stor middag i hemmet. När det var kungligt besök under Jubileumsutställningen uppläts hemmet till de kungliga och paret Carlander flyttade upp till gästrummet på vinden.

När andra världskriget brutit ut bildades Kronprinsessans Gåvokommitté för Neutralitetsvakten på kronprinsessan Louises initiativ. Samordnare i Göteborg blev Hedvig Carlander. När Göteborgs lokala kommitté 10 maj 1940 visade exempel på sina stickade och sydda alster för den besökande kronprinsessan Louise, kunde man berätta att det redan skickats ut 22 000 plagg till olika förläggningar i Göteborgsområdet. Dessutom hade man samlat in och till förläggningar skickat ut radioapparater, grammofoner och musikinstrument i fullgott skick och därtill choklad, cigaretter och piptobak. Denna verksamhet fortsatte under hela kriget. Efter kriget övergick verksamheten till att sticka och sy kläder till förskolebarn i de krigsdrabbade länderna. Hedvig Carlanders hem på Lyckans Väg 4 blev en central där man kunde hämta material i form av tyger och garner och där man lämnade färdiga plagg. Några gånger i veckan samlades kvinnor och klippte till, sydde och stickade kläder samt fördelade de färdiga plaggen i lämpliga sammansättningar, paketerade och skickade iväg dem.

Carlanderska sjukhemmet blev ännu en stor uppgift för Hedvig Carlander. Christofer och Isabella Carlander tillsammans med Axel och Hedvig Carlander gjorde den första donationen till sjukhemmet 1916 men det kunde invigas först år 1927. Under tiden hade Hedvig Carlander haft god tid att studera sjukhus i såväl Sverige som i USA för att få inspiration till inredningen. Målet var att skapa en miljö med hemkänsla då detta tillsammans med den gröna parken skulle påverka patienternas tillfrisknande positivt.

Hedvig Carlander fick motta medaljen Illis quorum meruere labores 1927 och Guldmedaljen för medborgerlig förtjänst av 12:e storleken 1947. Ända in i det sista satt hon kvar i styrelsen för Carlanderska sjukhemmet och följde med intresse verksamheten.

Hedvig Carlander dog 86 år gammal år 1961. Hon är begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.


Vibeke Carlander


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Hedvig Elisabeth Carlander, www.skbl.se/sv/artikel/HedvigCarlander, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Vibeke Carlander), hämtad 2024-10-12.




Övriga namn

    Flicknamn: Hildebrand


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Elin Maria Charlotta Hildebrand, född Martin
  • Far: Hans Olof Hildebrand
  • Syster: Elin Matilda Charlotta Hildebrand, gift Heimbürger
fler ...


Utbildning

  • Privatundervisning i hemmet, Stockholm
  • Privatundervisning i hemmet, Göteborg: Undervisning i Engelska


Verksamhet

  • Yrke: En av grundarna av Carlanderska sjukhemmet
  • Ideellt arbete: Ledde läsecirklar och symöten för de kvinnliga anställda på Gamlestadens Fabriker
  • Ideellt arbete: Husmor i ett stort hushåll med mycken representation i Göteborg


Organisationer

  • Göteborgs barnavårdsstyrelse
    Styrelseledamot
  • Göteborgs Kvinnohus
    Styrelseledamot
  • Styrsö Kustsanatorium
    Styrelseledamot
fler ...


Bostadsorter

  • Födelseort: Stockholm
  • Stockholm
  • Göteborg
  • Dödsort: Göteborg


Priser/utmärkelser



Källor

Opublicerad källa
  • Hedvig Carlanders dagbok



Vidare referenser