Ingrid Dessau var en av Sveriges främsta textilkonstnärer.
Ingrid Dessau föddes år 1923 i Svalöv i Skåne som enda barn till Stina och Victor Peterson. Hemmet var borgerligt och modern var hemmafru med kulturella intressen. Fadern arbetade som kvarnchef och försäljningschef på Svalövs växtförädlingsanstalt. Ingrid Dessau visade tidigt ett stort intresse för att måla och teckna. Hon gick ut realskolan och tog som 16-åring en sommarkurs i vävning på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Hon var inte intresserad av vidare gymnasiestudier utan sökte till Tekniska skolan (senare Konstfack) i Stockholm. År 1939 blev hon antagen med planer på att utbilda sig till teckningslärare.
Efter examen från Tekniska skolan praktiserade hon hos textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström där hennes tidigare lärare Barbro Nilsson också arbetade som konstnärlig ledare. Hon anställdes sedan som formgivare vid Kristianstad läns hemslöjdsförening. Här arbetade hon i tre år med att formge bland annat mattor, tyger och broderier.
I Stockholm lärde Ingrid Dessau känna sin framtida make, dansken Kaj Dessau. Han arbetade som föreståndare på George Jensen Inc. och hans arbete tog dem 1948 till USA där de sedan stannade i fem år. Ingrid Dessau upphörde med sitt yrkesliv för att bli hemmafru. Tillsammans reste de runt i USA men också till Mexiko och resorna inspirerade hennes textilkonstnärskap. Ett stipendium från Svenska Slöjdföreningen möjliggjorde ytterligare studieresor 1947–1948. Äktenskapet med Kaj Dessau tog slut 1955. Så småningom gifte Ingrid Dessau om sig med Knut Hadrup.
Tillbaka i Sverige återupptog Ingrid Dessau som frilansare arbetet för Kristianstad läns hemslöjdsförening. Senare arbetade hon också med andra hemslöjdsföreningar i södra Sverige. Hennes stora genombrott kom år 1953 med en utställning tillsammans med keramikern Signe Persson-Melin på Galleri Moderne i Stockholm. Utställningen hade planerats länge, med Kaj Dessau i rollen som administratör och marknadsförare. Uppmärksamheten som utställningen gav gjorde att Kasthalls Mattor och Golv AB i Kinna år 1954 erbjöd Ingrid Dessau fast anställning som formgivare. För deras räkning skulle hon producera tio mattor per år, i fem färgsättningar, vilket sammanlagt resulterade i 50 mattor. Anställningen var på halvtid vilket gjorde att hon även kunde fortsätta som frilansare. Det är framför allt för sina mattor som Ingrid Dessau blivit berömd. År 1955 deltog hon i utställningen H55 i Helsingborg och även här fick hennes textilier mycket uppmärksamhet. Samma år fick hon som första textilformgivare också det prestigefyllda Lunningpriset.
Ingrid Dessau stannade på Kasthalls till 1978 och hennes mattor gjorde företaget världsberömt. Parallellt med anställningen hos Kasthall arbetade hon från och med 1970 på Kinnasand där hon ingick i ett designteam. Där arbetade hon främst med gardiner och andra typer av inredningstextilier. Hon var verksam vid Kinnasand fram till sin pension 1984. Även därefter frilansade hon för företaget. Ett av de större uppdragen som hon fick var att inreda de renoverade riksdagsbyggnaderna i början av 1980-talet, där hon hade ansvar för den textila delen. År 1987 arbetade hon fram en ny design för bordsdukar och servetter till Nobelmiddagen.
Ingrid Dessau dog i Malmö år 2000.