Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Ingrid Schrewelius

1920-04-102005-06-12

Journalist, modereporter, programledare

Ingrid Schrewelius var journalist inom dagspress och TV. Hon var den första kvinnliga reportern på nyhetsprogrammet Aktuellt, men blev framför allt känd som modejournalist.

Ingrid Schrewelius föddes i Stockholm i april 1920. Hennes pappa var Johan Sigfrid Nyberg, kommunpolitiker, och mamman hette Svea Nyberg. Ingrid Schrewelius var gift med Lars Schrewelius 1943–1950 och med Per Öhnell under åren 1960–1964.

Ingrid Schrewelius arbetade först som volontär på Värmlands Folkblad 1938. Därefter fick hon ett vikariat på Skånska Social-Demokraten. Senare arbetade hon för Kristianstads Läns Tidning, Västernorrlands Allehanda och Nya Norrland i Sollefteå, där hon fick sin första fasta anställning. Hon sökte sig sedan vidare till Röster i Radio-TV i Stockholm.

Via Göteborgs Morgonpost kom hon sedan till Sydsvenska Dagbladets redaktion i Helsingborg och därefter till Kvällsposten där hon arbetade när hon 1960 fick erbjudande om att arbeta på TV:s Aktuellt-redaktion. Ingrid Schrewelius var den första kvinnliga reportern anställd vid detta program. Där stannade hon till 1973 då hon började arbeta med det då nystartade programmet Sveriges magasin.

Aktuellt prenumererade på utlandsmaterial med nyheter från Frankrike, England, USA och länderna i östra Asien. Ingrid Schrewelius fick hand om utlandsmaterialet och inslag som inte fick plats i Aktuellt kom att bilda stommen för Lilla journalen som var ett slags SF- journalen för TV. Men det var framför allt hennes inslag om mode som gjorde Ingrid Schrewelius känd. Via hennes nedslag vid haute couture-visningarna i Paris lärde svenskarna känna namn som Yves Saint Laurent, Pierre Cardin och Lacroix. Hon samlade på sig stor kunskap både om mode i stort och som bevakare av det aktuella modet i Paris exklusiva och anrika salonger. Som modejournalist blev hon en legendar.

År 1964 gick Ingrid Schrewelius en utbildning vid ITV i London för att få veta mer om hur man gör TV. Hon lärde sig ”how to tell a story” och de råd hon fick försökte hon sedan leva efter. Hon hade dessutom en kortare utbildning i journalistik från Århus sedan tidigare.

Ingrid Schrewelius hade för avsikt att pensionera sig 1985, då hon flyttade till Skåne. Men ett fortsatt kontrakt med Sveriges Television för att fram till 1995 bland annat göra Modejournalen flyttade fram hennes planer på att bli heltidspensionär. Under dessa år medverkade hon även i ett kaféprogram från Sundsvall och i Malmöproducerade Sköna söndag. Efter att hon definitivt lämnat TV frilansade hon bland annat med att hålla föreläsningar om mode och att skriva artiklar för tidskriften Kulturens Värld.

Ingrid Schrewelius avled den 12 juni 2005 i Lund. Hon är begravd i sin första makes familjegrav på Östra kyrkogården i Lund.


Hillevi Ganetz


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Ingrid Schrewelius, www.skbl.se/sv/artikel/IngridSchrewelius, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Hillevi Ganetz), hämtad 2024-06-19.
Övriga namn

  Flicknamn: Nyberg


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
 • Mor: Svea Gabriella Nyberg, född Andersson
 • Far: Johan Sigfrid Nyberg
 • Syster: Karin Nyberg
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Århus, Danmark: Nordisk journalistkurs
 • Yrkesutbildning, London, Storbritannien: TV-utbildning ITV


Verksamhet

 • Yrke: Journalist, Värmlands Folkblad, Skånska Social Demokraten, Kristianstads Läns tidning, Västernorrlands Allehanda, Nya Norrland, Röster i Radio-TV, Göteborgs Morgonpost, Sydsvenska Dagbladet
 • Yrke: Journalist, Kvällsposten
 • Yrke: Journalist, Sveriges Radio, Sveriges Television
 • Yrke: Föreläsare, frilansande journalist, tidskriften Kulturens Värld


Kontakter

 • Kollega: Catrin Jacobs
 • Kollega: Gunnar Arvidsson


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Lund
 • Dödsort: Lund


KällorVidare referenser