Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Mare Ingrid Kandre

1962-05-272005-03-24

Författare

Mare Kandre var en av det sena 1900-talets mest uppmärksammade författare och har idag (2017) närmast klassikerstatus inom svensk litteratur. Hon var även verksam som musiker och konstnär.

Mare Kandre föddes i Söderala 1962. Hennes mor, Tiiu Hansson, arbetade som biolog och är filosofie doktor. Hon flydde till Sverige från Estland under andra världskriget. Namnet Kandre var Tiiu Hanssons flicknamn som dottern själv valde som efternamn. Mare Kandres far var civilingenjör och på grund av hans arbete flyttade familjen till Kanada. Perioden utomlands påverkade Mare Kandres författarskap och gav upphov till debutboken I ett annat land, 1984. Efter två år i Kanada flyttade familjen tillbaka till Sverige, närmare bestämt till Nordostpassagen i centrala Göteborg. Mare Kandre gick aldrig på gymnasiet men studerade konst ett år vid Byam Shaw School of Art i London 1979–1980.

I ett annat land publicerades när Mare Kandre endast var 22 år gammal. Denna barndomsskildring blev genast mycket uppskattad av både kritiker och läsare. I viss mån hade Mare Kandre redan gjort sig ett namn före den litterära debuten. Hon var sångare och låtskrivare i tre olika punkband: Kramp, Ruhr och Global Infantilists. Musikkarriären lade hon dock mer eller mindre åt sidan efter författardebuten. 1989 hade hon sin första och enda separatutställning på Galleri Vita Katten i Stockholm.

Mare Kandres andra bok var diktsamlingen Bebådelsen, 1986. Sedan följde den prosalyriska Bübins unge, 1987, och romanen Aliide, Aliide, 1991. Dessa verk kretsar precis som debutromanen kring barndomen och dess övergång till vuxenlivet. Efter Aliide, Aliide ändrade Mare Kandre inriktning. Prosadiktsamlingen Deliria från 1992 är en samling samhällskritiska prosadikter som också diskuterar vad litteraturen betyder för människan. Djävulen och Gud från 1993 skildrar en alternativ skapelseberättelse. Året därpå kom den satiriska Quinnan och Dr Dreuf, en roman som hyllats som feministisk i sin skildring av kvinnans historia och det kvinnohat som riktas mot henne. Den allegoriska sagan Bestiarium från 1999 har liknats vid gotiska skräckromaner och utspelar sig i England på 1800-talet.

Hetta och vitt är en novellsamling från 2001. Här är samtida miljöer och konflikter spelplats för vissa av novellerna, bland annat diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg 1998 och kriget i Bosnien. Mare Kandres sista roman Xavier gavs ut 2002. Den är Kafkalik i sitt upplägg; huvudpersonen Xavier befinner sig i ett hus där han letar efter någon han inte vet namnet på och korridorerna tar aldrig slut.

Mare Kandre dog 2005, endast 42 år gammal. Hon är begravd på Norra begravningsplatsen i Solna. Dödsorsaken var en överdos av läkemedel och enligt hennes familj rörde det sig om en olyckshändelse. Efter sig lämnade hon en elvaårig son. Vid sin död höll hon på med en självbiografisk roman som hon aldrig hann avsluta. År 2016 gavs dock hennes tecknade serier från 1970- och 1980-talet ut under namnet Punkserier.

På Stockholms Internationella Poesifestival delas årligen Mare Kandre-priset ut, ett pris som instiftats till hennes minne och som delas ut till en ung, lovande författare. Mare Kandre tilldelades själv många olika priser under sin författarkarriär, bland annat Aftonbladets litteraturpris 1991, Samfundet De Nios Vinterpris 1996 och Göteborgs-Postens litteraturpris 2000.


Evelina Ivarsson


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Mare Ingrid Kandre, www.skbl.se/sv/artikel/MareKandre, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Evelina Ivarsson), hämtad 2024-05-29.
Övriga namn

  Flicknamn: Hansson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Tiiu Hansson
 • Far: Olof Hansson
 • Bror: Lars Indrek Hansson
 • Son: Hezekiel


Utbildning

 • Yrkesutbildning, London, Storbritannien: Konststudier, Byam Shaw School of Art


Verksamhet

 • Yrke: Sångare, låtskrivare, punkbanden Kramp, Ruhr och Global Infantilists
 • Yrke: Konstnär, serieskapare
 • Yrke: Författare


Bostadsorter

 • Födelseort: Söderala
 • Söderala
 • Göteborg
fler ...


Priser/utmärkelserKällor

Litteratur
 • Fyhr, Mattias, Skitigt vackert mörker: om Mare Kandre, Ellerström, Lund, 2012Vidare referenser