Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Margit Gunnarsdotter Westin

1928-08-312015-01-06

Textilkonstnär, lärare, politiker

Margit Westin var en framstående textilkonstnär som efterlämnat en stor skatt av kyrkotextilier i Umeås kyrkor. Hon var även lärare i fackteckning, först vid Västerbottens läns landstings centrala yrkesskola därefter vid textillärarutbildningen i Umeå. I nästan två decennier var hon politiskt engagerad som folkpartistisk kulturpolitiker.

Margit Westin föddes i Hudiksvall 1928. Modern Agnes Ahl var en duktig tecknare och brodös och därtill en skicklig pianist. Fadern Gunnar Ahl, som liksom hustrun kom från Gävle, blev bankdirektör i Hudiksvall. I familjen fanns ytterligare två systrar. Margit Westin gick först fem år i folkskola, sedan sju år i flickskola. Därefter sökte hon in på Konstfackskolan (Konstindustriella dagskolan samt Högre Konstindustriella skolan).

Margit Westins mor uppmuntrade döttrarna att studera på Konstfackskolan och skaffa sig en utbildning, vilket de också gjorde. Margit Westin sökte in på den textila utbildningen där hon hade den skickliga Barbro Nilsson som lärare. När Hemslöjden i Umeå ringde till Barbro Nilsson för att höra om hon hade en duktig formgivare, rekommenderade hon Margit Westin.

År 1950 anställdes Margit Westin på Hemslöjden i Umeå. Där träffade hon snart sin blivande make, Paul Westin. Paret gifte sig 1952 och fick tre söner. Familjen bodde först i Umeå och från 1968 i Sävar, en by några mil norr om Umeå. Margit Westin blev änka 1999 och lämnade Sävar efter några år, för att flytta tillbaka till Umeå.

Under de fem år som Margit Westin arbetade på Hemslöjden undervisade hon även på Västerbottens läns landstings centrala yrkesskola i mönster- och färglära på vävkursen och i fackteckning för klänningssömmerskor och modister. År 1955 fick hon tjänst som lärare i fackteckning på textillärarutbildningen i Umeå. Hon kom att stanna där i flera decennier och betydde mycket för elever och kolleger, men också för skolans inköp av textil konst. Margit Westin arbetade under denna tid även som frilansande formgivare, inte minst av ett stort antal kyrkotextilier och mässkrudar. När Ålidhemskyrkan i Umeå stod färdig 1973 hade hon skapat tre mässhakar, som senare kompletterats flera gånger. I samband med vävmässan 2014 i Umeå bestod en programpunkt av att Margit Westins arbeten i Ålidhemskyrkan presenterades. Hon hade kontinuerlig kontakt med Hemslöjden och under 1980-talets fyra första år var hon chef för Hemslöjdens fyra butiker i Västerbotten.

Margit Westin var folkpartist och politiskt engagerad, först i Sävar och sedan, när kommunen införlivades med Umeå 1974, i kommunfullmäktige där. Samtidigt blev hon invald i kulturnämnden där hon satt i 15 år, några år som vice ordförande. Hon hade även styrelseuppdrag i Stiftelsen Västerbottens musikteater, i Umeå teaterhusstiftelse och i Stiftelsen Västerbottensteatern. Hon kom även att sitta i den nya stiftelse som från 1978 skulle driva tidningen Västerbottens-Kuriren, VK.

Margit Westin var politisk aktiv fram till 1988, varefter hennes konstnärliga skapande tog nya banor. År 1989 startade hon Glada stygn, en broderigrupp som lät höra talas om sig genom flera utställningar och där finalen för gruppen var en utställning i Svenska kyrkan i New York 2007. Glada stygn speglade så mycket av Margit Westins positiva, men långt ifrån okritiska syn på händelser och människor. År 1992 tilldelades hon Umeå kommuns Minervabelöning, ett kulturpris som ges till utövare eller främjare av kulturell verksamhet i Västerbotten.

Margit Westin var aktiv in i det sista trots en påfrestande sjukdom. I januari 2015 avled hon och begravdes i familjegraven på Norra kyrkogården i Umeå.


Kerstin Thörn


Publicerat 2021-03-19



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Margit Gunnarsdotter Westin, www.skbl.se/sv/artikel/MargitGunnarsdotterWestin, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kerstin Thörn), hämtad 2024-04-19.




Övriga namn

    Flicknamn: Ahl


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Agnes Katarina Ahl, född Brolund
  • Far: Karl Gunnar Ahl
  • Syster: Karin Gunnarsdotter Ahl, gift Feltzin
fler ...


Utbildning

  • Yrkesutbildning, Stockholm: Fackavdelningen för textilarbete, Konstfackskolan (nuvarande Konstfack)
  • Yrkesutbildning, : Kurs i färgkunskap


Verksamhet

  • Yrke: Lärare, konstsömnad, Steneby skolor för yrkesundervisning (nuvarande Stenebyskolan)
  • Yrke: Mönstertecknare, Västerbottens läns hemslöjdsförening
  • Yrke: Lärare, fackteckning, stillära, inredning, växtfärgning, mönster- och färgövningar, Västerbottens läns landstings centrala yrkesskola
fler ...


Kontakter

  • Mentor: Barbro Nilsson
  • Kollega: Ulla S Persson
  • Kollega: Gerd Häggman
  • Kollega: Katarina Ågren


Organisationer

  • Folkpartiet (FP, nuvarande Liberalerna)
    Medlem
  • Västerbottens läns hemslöjdsförening
    Medlem, VD
  • Konstnärernas Riksorganisation (KRO)
    Medlem
fler ...


Bostadsorter

  • Födelseort: Hudiksvall
  • Hudiksvall
  • Stockholm
fler ...


Prizes/awards



Källor

Opublicerad källa
  • Intervjuer med Karin Feltsin, Lars Westin, Lisa Tegby samt Ulla Persson

Litteratur
  • Andrén, Brit-Marie, 'Hemslöjden går i kyrkan', Västerbotten, 2012:4, s. 2-61

  • 'Margit Westin' [Nekrolog], Västerbottens-Kuriren, 2015-01-19



Vidare referenser

Litteratur
  • Westin, Margit, 'Ge oss stimulans och resurser', Hemslöjden, 1983:5

  • Westin, Margit, 'Kvarken-projekt ska förbättra hantverket', Västerbottens-Kuriren, 1988-12-30

  • Westin, Margit, 'Staten måste ta sitt ansvar för Norrlandsoperan', Västerbottens-Kuriren, 1989-05-26



Margit Westin. Fotograf och år okänt (bild i privat ägo)
Margit Westin. Fotograf och år okänt (bild i privat ägo)

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Formgivare Företagare Konstnärer Lärare Politiker Textilkonst