Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anna Margareta (Marg) Suno von Schwerin

1899-07-191992-01-08

Grundare av Märthaskolan

Marg von Schwerin var en av grundarna bakom den välkända modeskolan och franska beställningsskrädderiet Märthaskolan.

Marg von Schwerin föddes 1899 och växte upp i Visby. Hon var dotter till Carl Suno och Anna Engström. Fadern dog när hon var 10 år gammal. Under uppväxten besökte hon Frankrike och främst Paris flera gånger. Hon gick en sömnadskurs i Visby, därefter en vidareutbildning på Femina sömnadsskola och en tillskärarkurs i Paris. Utbildningarna ledde till att hon fick anställning som lärarinna på Femina sömnadsskola. Hon var också mode- och mönsterexpert i veckotidningen Idun. År 1925 reste Marg von Schwerin till Paris för Iduns räkning för att rapportera från modevisningar.

”I höst öppnas i Stockholm en ny skola med sömnadskurser för unga flickor. Det är några kända lärarinnor i ämnet, bl. a. Iduns mode och mönsterexpert grev. Marg. von Schwerin och fru Margareta Thiel-Burén, som stå i spetsen för företaget. Skolan har döpts till Märthaskolan. Varför? Jo, prinsessan Märtha har lovat den inte bara sitt beskydd – som det alltid lite innehållslöst heter – utan sitt intresse och arbete. Och ingen kan vara lämpligare därtill än hon” skrev veckotidningen Idun om Märthaskolan när den var i planeringsstadiet i juni 1927. Marg von Schwerin var en av de drivande bakom Märthaskolan. Hon öppnade den i september 1927 tillsammans med sin vän och kollega Margareta Thiel-Burén och några tidigare elever på Femina sömnadskola; prinsessan Märtha, Greta Hamilton och Nick Hamilton. Marg von Schwerin innehade aktiemajoriteten i företaget.

Märthaskolan bildades bland annat i syfte att motverka den tilltagande amerikaniseringen i klädbranschen, vilken upplevdes som en urholkning av den svenska klädstandarden. Tanken var att kvinnor skulle utbildas i sömnad för att själva kunna sy billiga kläder av god kvalitet. Det fanns också längre kurser där eleverna lärde sig allt från modellteckning och mönsterkonstruktion till tygberäkning, sömnad och provning. Dessa elever sydde inte för eget bruk utan för kunder. Den andra delen av Märthaskolan bestod av en fransk avdelning med beställningssydda kläder, ofta efter mönster från modehusen i Paris. Skolan sålde också fransk haute couture. Kontakten med modehusen i Paris krävde minst två men ofta fyra resor per år till den franska huvudstaden. År 1929 blev Märthaskolan hovleverantör när de sydde upp en hel garderob inför prinsessan Märthas giftermål med den norske kronprinsen. Märthaskolan hade dock allt sedan sin början sytt kläder till det svenska kungahuset.

Under 1930-talet expanderade Märthaskolan. Kurserna var fulltecknade och beställningsverksamheten blomstrade. Skolan anordnade återkommande modevisningar som förde med sig fler beställningar. Internationellt kända kvinnor så som Ann-Mari von Bismarck, Sonja Wigert, Elsa Burnett och Margit Rosengren var kunder hos Märthaskolan. Skolan deltog i Stockholmsutställningen 1930 med en egen paviljong. Bland de viktigaste kunderna för Märthaskolan var yrkeskvinnor och bland kunderna fanns välkända namn som Alva Myrdal och Karin Kock.

De problem som präglade modebranschen under andra världskriget, med bristande tygleveranser och svårigheter att sprida nya mönster och modeller, påverkade också Märthaskolan. Under 1940-talet startades en egen tillverkning av ylletyger på skolan. Märthaskolan var också tidigt ute med att serietillverka plagg i en begränsad omfattning. Gränserna var stängda ute i Europa vilket gjorde att unga kvinnor som annars skulle valt att studera utomlands stannade i Stockholm. Märthaskolan fördubblade utbudet av kurser. Under kriget fick skolan också uppdrag att sy åt försvaret och det arbetades i treskift för att hinna med uppdraget att sy till armén.

Marg von Schwerin skrev en handbok för Märthaskolan 1941, liksom rådgivningsboken Alla kvinnors bok, i vilken hon redogör för vilka plagg som hon ansåg passade vid olika tillfällen. Hon frilansade också för olika typer av konfektionsbolag som till exempel Uppsala Kappfabrik.

Efter kriget reste Marg von Schwerin till Paris för att återuppta gamla och etablera nya kontakter. Bland modehusen som Märthaskolan samarbetade med fanns stora namn som Chanel och Balenciaga. År 1947 inledde Marg von Schwerin ett samarbete med modehuset Dior, som kom att vara fram tills Märthaskolan stängdes 1975. Under 1950-talet hade Märthaskolan en stark ställning eftersom franskt mode och haute couture var mycket populärt.

Marg von Schwerin hade tre döttrar som alla vid olika tidpunkter var mer eller mindre engagerade i Märthaskolan. Dottern Ebba gick i sin mammas fotspår och drev det framgångsrika företaget Ebba von Eckermann Textilier. Dottern Elisabeth hade utbildat sig i England och USA och kom att bli Märthaskolans VD under de sista åren på marknaden 1972– 1975. De sista åren präglades av förändrade omständigheter som hyreshöjningar, höjd moms på kläder samt en slit- och slängmentalitet som minskade efterfrågan på exklusiva kläder. Märthaskolan upphörde 1975. Marg von Schwerin var då i 70-årsåldern.

Marg von Schwerin avled 1992 och är begravd på Gamla Kyrkogården i Vetlanda.


Emma Severinsson


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anna Margareta (Marg) Suno von Schwerin, www.skbl.se/sv/artikel/MargvonSchwerin, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Emma Severinsson), hämtad 2024-12-12.




Övriga namn

    Flicknamn: Engström


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Anna Engström
  • Far: Carl Suno Henrik Engström
  • Make: Fritz Kurt Werner von Schwerin
fler ...


Utbildning

  • Yrkesutbildning, Visby: Sömnadskurs
  • Yrkesutbildning, Stockholm: Sömmerskeutbildning, Femina sömnadsskola
  • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Tillskärarkurs


Verksamhet

  • Yrke: Sömnadslärare, Femina sömnadsskola, samt mode- och mönsterexpert, Idun
  • Yrke: Skolgrundare och -ledare, modechef, Märthaskolan
  • Yrke: Majoritetsägare, Märthaskolan


Kontakter

  • Kollega: Margareta Thiel-Burén
  • Vän: Märtha, kronprinsessa av Norge
  • Kollega: Greta Hamilton
  • Kollega: Nick Hamilton


Bostadsorter

  • Födelseort: Visby
  • Visby
  • Paris, Frankrike
fler ...


Källor

Litteratur


Vidare referenser