Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Olga Constantia Segerberg

1868-11-111951-12-12

Fotograf, rösträttskvinna

Olga Segerberg var fotograf och aktiv i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

Olga Segerberg föddes 1868 i Stenstorp som det yngsta barnet i en syskonskara om fem. Hennes föräldrar var hemmansägare. Båda bröderna emigrerade till Amerika, men de två systrarna stannade i Sverige. Hennes storasyster Malvina gifte sig 1884 med fotografen Olof Andersson från Arvika.

1890 flyttade även Olga Segerberg och föräldrarna till Arvika. Två år senare, 1892, flyttade hon till Karlskrona där hon startade en egen fotografateljé. 1895 återvände hon till Arvika där hon fortsatte arbeta med fotografering och när hennes svåger Olof Andersson gick bort 1901 tog Olga Segerberg över hans ateljé. Hon drev även filialer i Charlottenberg, Åmotfors, Trossnäs och Färgelanda. 1935 övertog hon en andra ateljé i Arvika som tidigare drivits av fotograf A. Rydberg.

Olga Segerberg var aktiv i Landsföreningen för kvinnors politiska rösträtt (LKPR) och satt som ordförande i Arvika lokalförening. I Färgelanda upplät hon sin fotoateljé för möten med den lokala rösträttsföreningen där. De höll möten varannan måndag och gjorde där handarbeten som såldes till förmån för verksamheten.

Olga Segerberg gifte sig inte, men adopterade en flicka från Stockholm, Margareta född 1909. I Arvika bodde Olga Segerberg tillsammans med Brita Crona som var från Karlskrona. Brita Crona arbetade dels som fotografbiträde, men var sjuksköterska och barnavårdsinspektör och satt 1918–1922 i stadsfullmäktige. Hon var också engagerad i rösträttsfrågan och skrev i LKPR’s tidning Rösträtt för Kvinnor under signaturen ”Cronan”. Brita Crona belönades med Kungliga Patriotiska sällskapets medalj 1939.

Systern Malvina och hennes man Olof Andersson ägde två bostadshus på Fabriksgatan i Arvika; den Segerbergska gården. Efter att Malvina och Olof gått bort ägdes dessa båda hus tillsammans av Folke Segerberg, som var Malvinas son, och Olga Segerberg. Folke med familj bodde på andra våningen i gårdshuset, och Brita Crona och Olga Segerberg bodde på den första. Folkes son Hans-Olof Segerberg beskrev Olga Segerberg som en ”mycket resolut kvinna”.

Olga Segerbergs och Brita Cronas engagemang i rösträttsfrågan och deras arbete som fotografer har uppmärksammats av den Arvika-baserade konstgruppen OTALT. Bland annat på utställningen Kvinnor bakom kameran på Såguddens museum sommaren 2020.

Olga Segerberg och Brita Crona avled samma år, 1951, och de ligger begravda på Arvika kyrkogård.


Tilda Segerberg


Publicerat 2021-03-11Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Olga Constantia Segerberg, www.skbl.se/sv/artikel/OlgaConstantiaSegerberg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Tilda Segerberg), hämtad 2024-05-20.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Kajsa Larsson, född Jonsdotter
 • Far: Fredrik Larsson
 • Syster: Klara Gustafva Segerberg, gift Brolin
fler ...


Utbildning

 • Folkskola,


Verksamhet

 • Yrke: Fotografbiträde, fotograf
 • Yrke: Fotograf, egen ateljé, sedermera filialer i Åmotfors, Trossnäs, Charlottenberg och Färgelanda


Kontakter

 • Livskamrat: Brita Crona


Organisationer

 • Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR, lokalavdelning av LKPR)
  Ordförande, Arvikakretsen


Bostadsorter

 • Födelseort: Falköping
 • Falköping
 • Arvika
fler ...


Källor

Opublicerad källa
 • Hans-Olof Segerbergs memoarer

Litteratur


Vidare referenserOlga Segerberg, 1890. Foto: Olof Andersson (1835-1901). Arvika kommuns historiska bildarkiv, 013532
Olga Segerberg, 1890. Foto: Olof Andersson (1835-1901). Arvika kommuns historiska bildarkiv, 013532

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Fotografer Rösträtt