Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Sonja Birgit Marianne Reinfeldt

1917-02-222013-11-06

Konstnär, textilkonstnär

Sonja Reinfeldt var konstnär och en betydelsefull företrädare för modern textilkonst i Sverige.

Sonja Reinfeldt föddes 1917 och växte upp i ett tjänstemannahem i Helsingborg. Kulturella intressen dominerade förvisso inte tillvaron, men uppmuntrades. Som 16-åring började hon på Högre konstindustriella skolan (senare Tekniska skolan, nuvarande Konstfack) i Stockholm där hon utbildade sig fram till 1939. Året därpå antogs hon till Konstakademien och utbildade sig där fram till 1945. Hennes professor i måleri var Sven X-et Erixon. Som nyutexaminerad arbetade Sonja Reinfeldt som timlärare i måleri vid Konstfack fram till 1950 då skolan anställde henne som biträdande lärare i måleri.

Under utbildningsåren i Stockholm mötte Sonja Reinfeldt den fem år yngre konstnärskollegan Alvar Jansson. Paret gifte sig 1949, och året därpå föddes sonen Johannes. Hon ställde ut sitt måleri på gallerier i Stockholm under 1950-talet, bland annat på Galerie Æsthetica, men även i Malmberget och Boden. Familjen utökades så småningom även med sonen Felix och 1957 flyttade Reinfeldt-Janssons till den skånska byn Ravlunda på Österlen. Sonja Reinfeldt och Alvara Jansson skilde sig 1972.

I slutet av 1950-talet började Sonja Reinfeldt arbeta i textil. De bilder hon tidigare skapat med pensel på duk och papper, vävde hon nu med yllegarn. Hennes föreställande motiv, utförda med grafisk säkerhet i koloristisk stil, fungerade mycket väl också i det nya materialet.

Under en period på 1960-talet arbetade hon för skånska MMF AB i Båstad som bildats efter Märta Måås-Fjetterströms bortgång 1941och mot slutet av decenniet fick hon uppdrag som gällde storskaliga gobelänger, beställda till de många nya offentliga miljöer som byggdes då; exempelvis sjukhusen i Kristianstad och Helsingborg samt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) i Revinge. Under 1970-talet mottog hon flera arbetsstipendier som skänkte arbetsro och 1977 fick hon Föreningen Svenska konstnärinnors resestipendium. Från att hon fyllde 67 mottog hon Konstnärsnämndens pensionsbidrag.

Sonja Reinfeldt var högt upp i åren oavbrutet yrkesverksam. Exempelvis genomförde hon 1991 en stipendiefinansierad ateljévistelse i Kairo vid 74 års ålder. Då hon fyllde 90 år 2007 hölls en jubileumsutställning på Ystads Konstmuseum. Tre år senare visade Tomelilla konsthall en separatutställning med hennes verk.

De många resor Sonja Reinfeldt gjorde livet igenom – till de europeiska medelhavsländerna men även Indien, USA och Karibien – var betydelsefulla för konstnärskapet. Därtill var hon intresserad av och engagerad i samhälleliga frågor, vilket också gjort avtryck i hennes konst. Ett exempel är då hon under 1990-talet, med utgångspunkt i nyhetsrapporteringen, vävde bilder av människor som drabbats av kriget i Bosnien. Människor och särskilt ansikten, skickligt fångade med få streck som markerar ljus och skugga, är ett ständigt återkommande motiv, oavsett om tekniken är måleri eller väv. Också ett tjurkranium finns skildrat flera gånger; ett suggestivt motiv som både relaterar till fruktbarhetsriter i antika tempel och mer moderna dokumentärfotografier av uttorkad natur och svältande djur och människor.

När Sonja Reinfeldt intervjuades om sin metod 2010 förklarade konstnären att ”allt jag gör, måste gå genom huvudet”, vilket vittnar om att hennes bildvärld, som vid ett första ögonkast kan framstå som ett obekymrat flöde, i själva verket präglas av intellektuellt arbete och koncentration i lika hög grad som av färg och form.

Sonja Reinfeldt avled 2013 och är begravd på Ravlunda Kyrkogård.


Linda Fagerström


Publicerat 2021-03-07



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Sonja Birgit Marianne Reinfeldt, www.skbl.se/sv/artikel/SonjaBirgitMarianneReinfeldt, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Linda Fagerström), hämtad 2024-12-22.




Övriga namn

    Gift: Reinfeldt-Jansson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Ebba Elvira Reinfeldt, född Olsson
  • Far: Anders Reinfeldt
  • Syster: Elin Miriam Johanna Reinfeldt, gift Magnusson
fler ...


Utbildning



Verksamhet

  • Yrke: Timlärare, fr o m 1950 biträdande lärare, fri målning, Konstfackskolan
  • Yrke: Konstnär, textilkonstnär
  • Yrke: Konstnär, textilkonstnär
  • Yrke: Textilkonstnär, MMF AB


Kontakter

  • Kollega: Kaisa Melanton
  • Kollega: Marianne Richter
  • Mentor: Sven, kallad X-et, Erixon


Organisationer

  • Föreningen Svenska konstnärinnor
    Medlem


Bostadsorter

  • Födelseort: Helsingborg
  • Stockholm
  • Simrishamn
  • Dödsort: Simrishamn


Priser/utmärkelser



Källor

Litteratur
  • Millroth, Thomas, ’Sonja Reinfeldt-Jansson’ [Nekrolog], Dagens Nyheter, 2013-11-26

Museum
  • Sonja Reinfeldts verk finns på Nationalmuseum, Stockholm, Malmö konstmuseum och Helsingborgs museer



Vidare referenser

Litteratur
  • Pernbro, Marianne, ’Mångsidig konstnär fick textilier att blomma : minnesutställning om Sonja Reinfeldt-Jansson’, Skånska Dagbladet, 2015-12-04

Uppslagsverk
Arkiv