Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Thory Gunhild Elisabeth Bernhards

1920-10-122014-05-06

Sångare

Thory Bernhards var landets mest populära schlagersångerska från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet.

Thory Bernhards, ursprungligen Tora Berglind, föddes i Örebro 1920. Artistnamnet valde hon efter fadern som hette Bernhard. Redan i tidiga barnaår visade hon fallenhet för sång, dans och teater. I kläder som hon skapat av crêpepapper agerade hon ofta inför familjen. Ett av hennes tidigaste offentliga framträdanden ägde rum vid ett möte hos Frälsningsarmén där hon på eget initiativ sjöng om sjömannen Axel Öhman. Sin sångbegåvning hade hon ärvt från mamman, som var medlem i en kyrkokör och en gång i ungdomen hade studerat för David Björling, fader till Jussi.

När Thory Bernhards hade slutat skolan började hon arbeta på en skofabrik. Parallellt härmed förbättrade hon på fritiden sina musikaliska och artistiska kunskaper tillsammans med en grupp kamrater. Det var när denna grupp uppförde en kabaré 1939 som Thory Bernhards blev ”upptäckt”. I publiken befann sig en person vid namn Eric Berg som drev en orkester vilken kallades Hulakvartetten och spelade hawaiimusik. Eric Berg var i färd med att förstärka sitt band med en kvinnlig trio. Thory Bernhards erbjöds att ingå i denna och tackade ja. Debuten för kvartetten med den nya trion ägde rum på Valborgsmässoafton 1940 i Kisa i södra Östergötland. Det var kallt och publiken vinterklädd. De tre kvinnorna på scenen uppträdde enligt vad Thory Bernhards har berättat i bastkjolar och bh, sjöng, dansade och spelade ukulele. Under bättre väderförhållanden pågick turnén hela sommaren.

Av avgörande betydelse för framtiden blev Thory Bernhards deltagande i en amatörtävling i anslutning till en nyårsrevy 1941. Kapellmästaren var Leon Landgren och han fattade genast tycke för ”den väna uppenbarelsen med de strålande ögonen och de lika strålande röstresurserna”, heter det i en historik från 1950. Thory Bernhards engagerades som vokalist i hans dans- och showband. Den musik som gällde var i huvudsak jazz. På detta område visade hon stor kapacitet och i facktidningen Estrads omröstning utsågs hon till landets bästa jazzsångerska både 1943 och 1944. Hon kunde spela flera olika instrument, däribland trumpet, saxofon och gitarr. Skivdebut blev det redan 1941. Thory Bernhards gjorde till en början två ”provplattor” på märket Din Egen Röst. Chefen för detta, Dagmar Sandström, vidarebefordrade dessa till skivbolaget Polydor. Dess chef fann proven goda och lät Thory Bernhards i september 1941 spela in en skiva med den kända amerikanska jazzlåten ”Stormy Weather” som A-sida och med Sam Samsons orkester som ackompanjatör. Denne välkände orkesterledare kom för en tid att engagera Thory Bernhards som refrängsångerska i sin orkester som då spelade på välrenommerade Salle de Paris i Stockholm. Det var också tillsammans med Sam Samsons orkester som Thory Bernhards gjorde sitt första radioframträdande 1942. Åren 1941 och 1942 medförde ett flertal grammofoninspelningar medan de följande fem bara innehöll ett par sådana.

Under Leon Landgrens namn turnerade Thory Bernhards till och med sommaren 1948. Därefter blev hennes eget namn det som placerades överst på affischerna. För en turnerande dansorkester innebar livet under 1940-talet, särskilt under krigsåren, inte alltid ett liv i lyx och ibland måste extraarbete tillgripas för att försörjningen skulle klaras. Under de sista åren av 1940-talet bytte Thory Bernhards profil. Hon övergick nu till att bli schlagersångerska, en förändring som kom att bestå livet ut. Ett första och mycket framgångsrikt exempel på detta blev 1949 hennes, tillsammans med Nils Weingard, insjungning av ”Nidälven”, där originalet var norskt. Den skivan såldes i cirka 70 000 exemplar. Detta år blev Thory Bernhards och Leon Landgren ett äkta par.

1950-talet medförde en rad storartade framgångar för Thory Bernhards skivor, där det under årtiondets första del ännu var 78-varvs stenkakor som gällde. Hon kom nu att framstå som landets överlägset mest populära schlagersångerska. Varje år levererade hon en bästsäljare, några år till och med flera. De följande är några av hennes örhängen. År 1951 spelade hon in ”Ole Lukkeöie”, där den litterära förebilden utgjorde danske H. C. Andersen. En ännu större succé blev 1952 (ofta sägs felaktigt 1951) ”Vildandens sång”, upptecknad och arrangerad av Leon Landgren. Skivan sägs ha sålt i ca 200 000 exemplar. ”En sliten grimma” var den största framgången 1953. ”Famnen full utav solsken” och ”Mjölnarens Irene” kom båda ut 1954. Den sistnämnda var följden av ett samarbete mellan Leon Landgren och Åke Gerhard. Detsamma gällde melodin ”Ann-Caroline” som Thory Bernhards spelade in 1955. År 1956 var ”Fiskarflickans sång”, som först framfördes i Sigge Fürsts radioprogram Frukostklubben, en storsäljare för Thory Bernhards och 1957 gällde samma förhållande för ”Flickan, jägaren och priset”, där Leon Landgren var ansvarig för både musik och text. Det påstås att Thory Bernhards skivbolag, främst Philips men också Metronome och Polydor, emellanåt hade svårt att pressa skivor i det tempo som efterfrågan krävde.

Under de sista åren av 1950-talet minskade Thory Bernhards popularitet vad gäller skivförsäljning. Detta berodde uppenbarligen på att rock and roll nu hade sina gyllene genombrottsår och att skivköparna fann nya objekt. Snart tillhörde hon likväl åter favoriterna. Hennes insjungning 1960 av låten ”Sjöman”, efter ett tyskt original, blev en stor försäljningssuccé – nu var det vinylskivor som gällde. År 1961 toppade hon Radio Nords hitlista med Stikkan Andersons melodi ”Jag längtar hem”. Samma år hade hon en minst lika stor framgång med låten ”En gång ska vi åter mötas”. Följande år lanserade Thory Bernhards en ny bästsäljare med ”I min egen lilla värld av blommor” där titeln hade ändrats på ett par ställen i jämförelse med filmmelodin i ”Rännstensungar” från 1944. En ny succé, den sista verkligt stora, blev ”Farmareflickan” från 1963 i vilken Thory Bernhards kompades av John ”Jo-Jo” Johansson, hennes sambo sedan mitten av 1950-talet. År 1961 tilldelades Thory Bernhards en diamantskiva med anledning av att hennes skivor hade sålts i mer än en miljon exemplar. På Svensktoppen, som började i oktober 1962, lyckades Thory Bernhards i december detta år ta sig in med låten ”Gondoli gondola”. Nästa år röstades hon vid två tillfällen in på denna topplista dels med ”Tindra vackra stjärna”, dels ”I min egen lilla värld av blommor”.

Under 1960-talet försvagades Thory Bernhards popularitet successivt. Popmusiken, som attraherade de unga, blev en svår konkurrent. Familjeliv på landsbygden i trakten av Sala med tre små barn krävde tid och energi. Vid sidan av uppträdanden runtom i landet valde hon under 1970-talet att satsa på krogshower, främst i Göteborg dit familjen flyttade i slutet av 1960-talet. Vid flera tillfällen under 1980-talet turnerade hon tillsammans med de välkända artisterna Harry Brandelius, Eric Öst, Ebbe Jularbo, Bertil Boo och sambon ”Jo-Jo” Johansson under namnet ”Good Old Gubbs med Thory”. Ofta uppträdde de i kyrkor och vid pensionärsträffar. Hon turnerade också flitigt på egen hand, alltid ackompanjerad av sin sambo. Sjukhus, servicehem och föreningar av olika slag tillhörde arrangörerna. Under både 1980- och 1990-talen figurerade hon flitigt i TV. Bland program där hon uppträdde kan nämnas Allsång på Skansen, Café Norrköping, Nygammalt och flera dansbandsarrangemang. I radio var hon en återkommande gäst. 80 år gammal genomförde hon år 2000 ett antal uppträdanden i USA.

Thory Bernhards fortsatte, fast i minskad omfattning, att spela in skivor under 1960- och 1970-talen. Några melodier var nya men efter hand handlade det mest om samlingsalbum och nyinspelningar av äldre material. En LP av samlingskaraktär med titeln Kärlek genom åren gavs ut 1989. På denna skiva sjöng Thory Bernhards flera duetter tillsammans med ”dansbandskungen” Christer Sjögren, exempelvis ”Vaya Con Dios”. År 1994 kom ett nytt sådant album som kallades På begäran. På detta fanns nya versioner av gamla örhängen som ”Nidälven” och ”Ann-Caroline”. Flera av melodierna på dessa båda album var sådana som redan ingick i häftena Thory Bernhards visor, vilka kom ut 1950 och 1951. Thory Bernhards sista stora hit daterar sig till 1995. Scenen var nu spelfilmen Bert, som i TV-versionen döptes om till Bert – den siste oskulden. I denna film, som kunde notera mer än 400 000 biobesökare, sjöng Thory Bernhards ledmotivet ”Kom ta min hand”, en komposition av Michael B. Tretow.

Totalt svarade Thory Bernhards för nästan 250 skivinspelningar. Något mer än hälften av dessa gavs ut som 78-varvare. Nästan 50 av melodierna spelades in på CD.

Thory Bernhards äktenskap med Leon Landgren hade ingåtts 1949. Samma år fick de en son som gavs namnet Leon, för vilken smeknamnet givetvis blev ”Lille-Leon”. Äktenskapet upplöstes formellt 1957. Parterna gick dock skilda vägar redan 1955 då Thory Bernhards efter en tillfällig förbindelse med makens kollega Åke Gerhard blev gravid och 1956 födde en andra son, döpt till Thorgny. Från och med 1955 var Thory Bernhards sambo med musikern John ”Jo-Jo” Johansson. De fick tillsammans två söner, John och Frank, och en dotter, Jeanette. ”Jo-Jo” dog 1996 varefter Thory Bernhards flyttade till Helsingborg för att komma närmare sina äldsta barn. Sedan hon hade fått en stroke bodde hon några år på ett äldreboende. Hon avled i Helsingborg efter en hjärtattack 2014.


Lennart K Persson


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Thory Gunhild Elisabeth Bernhards, www.skbl.se/sv/artikel/ThoryBernhards, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lennart K Persson), hämtad 2024-12-10.




Övriga namn

    Alternativ namnform: Tora
    Flicknamn: Berglind
    Gift: Landgren


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Alfhild Maria Wallenberg
  • Far: Ture Bernhard Berglind
  • Syster: Florence Alva Margareta Berglind, gift Bernin
fler ...


Verksamhet

  • Yrke: Skofabriksarbeterska
  • Yrke: Sångare


Kontakter

  • Släkting: Leon Landgren
  • Kollega: NIls Weingard
  • Kärleksrelation: John "Jo-Jo" Johansson
  • Kollega: Christer Sjögren


Bostadsorter

  • Födelseort: Örebro
  • Örebro
  • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelser



Källor

Uppslagsverk
Litteratur
Opublicerad källa
  • Artikelförfattarens samtal med Thorgny Landgren

  • Artikelförfattarens samtal med Frank Berglind



Vidare referenser



Nyckelord

1900-talet Sångare