Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Ursula Karin Henriette Richter

1932-07-122007-10-16

Radioproducent, programledare

Ursula Richter var Sveriges första kvinnliga producent av radiounderhållning. Hon skapade långlivade klassiska programserier som Sommar, På minuten och Svar idag.

Ursula Richter föddes 1932 och växte upp som enda barnet till föräldrar som invandrat från Tyskland i slutet av 1920-talet. Fadern var köpman och familjen bodde de första åren på Lovön, Drottningholm, sedan i Bromma där Ursula Richter gick i Ängby Läroverk, med avslutad studentexamen. Under skolåren utmärkte hon sig i orienteringstävlingar; intresset och behovet av att vistas i natur och ren luft fortsatte under vuxenlivet med dagliga promenader till arbetet från bostaden på Östermalm och helgvandringar i Liljansskogen.

Uppväxten med tyska som hemspråk ledde till språkstudier vid Stockholms högskola, och år 1954 började hon medverka vid dåvarande AB Radiotjänsts kortvågsavdelning för sändningar till svenskar i utlandet. Ursula Richter annonserade där nyheter på tyska, franska, engelska och spanska.

År 1957 övergick Ursula Richter till det nya mediet televisionen, som startat sina reguljära sändningar föregående år. Där arbetade hon som scripta med bland annat den första omgången av underhållningsprogrammet Stora famnen som leddes av Lennart Hyland.

Året därpå återgick hon dock till radiounderhållningen och blev 1961 radions första kvinnliga underhållningsproducent med direktsändningar av en serie sommarprogram från Gröna Lund med populärsångerskan Lill-Babs, Lill-Babs på Grönan. Något år tidigare hade Tage Danielsson startat programserien Sommar, och under många år var Ursula Richter producent för denna, innan hon 1969 fortsatte som producent för det nya improvisationsprogrammet På minuten med Lennart Swahn som programledare. Ursula Richter producerade programmet fram till 1988 då det lades ner, för att återuppväckas 1994 men då med nya namn som producent och programledare.

Samma år som starten för På minuten, 1969, blev Ursula Richter även producent och senare programledare för programmet Svar idag, dit lyssnare kunde ringa in för att ställa frågor om vad som helst till en panel med ämnesexperter i studion. Programmet blev mycket uppskattat och 1978 fick hon Expressens radiopris, tillsammans med redaktionskollegerna Per-Erik Lindorm och Håkan Norlén. Ursula Richter producerade och ledde programmet fram till nedläggningen 1991. Det populära programkonceptet förde hon dock vidare tillsammans med den tidigare kollegan Hasse Alfredson som då blivit chef för Skansen. Under våren 1992 gav de tillsammans en serie program på Högloftet under rubriken Vi svarar idag. Möjligen uppfattades rubriken som alltför lik det nedlagda radioprogrammets namn, och under hösten blev den utbytt till Kloka gubbar, med direktsändning i TV. Året efter, 1993, gick Ursula Richter i pension från Sveriges Radio.

Under de nästan fyrtio åren vid Sveriges Radio gjorde Ursula Richter också många andra program. Hennes språkkunskaper kom väl till pass vid samsändningar med radion i övriga europeiska länder, som konserter och Eurovisionsschlagerfestivalen. Under början av 1960-talet gjorde hon programmet Fritimmen, en blandning av underhållning och konsumentupplysning, tillsammans med Elisabeth Husmark från hem- och familjeredaktionen, och från år 1970 till slutet av 1980-talet radioserien Vardags med populärinformation. Förmiddag, Det ska vi spela och Våra nöjen är andra programtitlar i hennes produktion.

Ursula Richter avled 2007 i Stockholm och hennes grav finns på Bromma kyrkogård.


Kristina Lundgren


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Ursula Karin Henriette Richter, www.skbl.se/sv/artikel/UrsulaRichter, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kristina Lundgren), hämtad 2024-07-12.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Minna Emelie Richter, född Ansorge
 • Far: Richard Karl Paul Richter
 • Bror: Wolfgang Vilhelm Paul Sven Richter
 • Syster: Margot Irma Anna Richter, gift Olsson, omgift Hallberg


Utbildning

 • Läroverk, Stockholm: Studentexamen, Ängby Läroverk
 • Högskola, Stockholm: Språkstudier, Stockholms högskola


Verksamhet

 • Yrke: Nyhetsuppläsare, AB Radiotjänsts utlandssändningar
 • Yrke: Scripta, Sveriges Radio AB:s television
 • Yrke: Producent, programledare, underhållningsprogram, Sveriges Radio AB


Kontakter

 • Kärleksrelation: Ulf Palme
 • Kollega: Hans Alfredson
 • Kollega: Lennart Swahn
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Ekerö
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällor

Uppslagsverk
 • Ericson, Uno & Engström, Klas (red.), Myggans nöjeslexikon: ett uppslagsverk om underhållning. 12, Olds-Rundq, Bra böcker, Höganäs, 1992

Litteratur
 • [Ursula Richter: nekrolog], Svenska Dagbladet, 2007-10-25