Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik

1772-12-141855-05-07

Textilkonstnär

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik var textilkonstnär och ledamot i Kungliga Akademien för de Fria Konsterna.

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik föddes på Långdunkers herrgård i Hyltinge socken i Södermanland. Redan vid tolv års ålder blev hon moderlös och hennes far, Gabriel Sparre af Rossvik, flyttade familjen till godset Axelsberg som ligger i Mellösa socken utanför Flen. Idag heter godset Harpsund och är Sveriges statsministers representationsbostad. Familjen Sparre af Rossvik tillhörde det övre skiktet i samhället och Vendela Gustafva Sparre af Rossvik fick den utbildning som det anstod henne där broderi var en viktig del. Broderade bilder användes dels till att smycka hemmet men också till utsmyckning av kläder och accessoarer.

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik var 1797 med i en utställning på Kungliga Akademien för de Fria Konsterna (nuvarande Konstakademien) med en broderad bild föreställande ett landskap. Detta verk tillsammans med hennes färdigheter i teckning gjorde att hon samma år, vid 25 år ålder, blev invald som ledamot. Kungliga Akademien för de Fria Konsterna hade bildats 1735 med syfte att föra konsterna till en europeisk nivå. Under den första tiden fanns det ingen riktigt struktur kring den konstnärliga professionen så både män och kvinnor, professionella och amatörer, var välkomna att ställa ut på akademiens offentliga utställningar. Deltagarna kunde vinna erkännande genom att belönas med medaljer för sina verk eller bli erbjudna medlemskap i akademien. Under perioden 1780–1796 antogs fyra kvinnor som var inriktade på broderi, varav en var Ulrika Melin.

Som ledamot lämnade man ett receptionsstycke som prov på sitt arbete och Vendela Gustafva Sparre af Rossvik finns representerad i akademiens samlingar med verket Flodlandskap från 1796. Verket är ett så kallat ”printworks” där motivet broderats med svart och benvitt silke på vitt eller cremefärgat siden för att imitera ett grafiskt verk. Flodlandskap föreställer fyra män vid en båt bredvid några träd och klippor. I bakgrunden syns vatten och på andra sidan ståtar en kyrka omgiven av andra byggnader och i fjärran skymtar ett berg.

År 1801 gifte sig Vendela Gustafva Sparre af Rossvik med den 31 år äldre överhovjägmästaren Axel Oxenstierna af Eka och Lindö. Hon bosatte sig nu på Hargs järnbruk i Uppland men paret hade även en våning i Stockholm på Fredsgatan. År 1802 föddes sonen Carl Gabriel. Han var sjuklig och Vendela Gustafva Sparre af Rossvik kom att tillbringa den mesta tiden på Harg med sonen medan hennes make var i Stockholm. Vid tio års ålder blev Carl Gabriel svårt sjuk och var nära döden innan han efter två månader tillfrisknade.

Efter 15 års giftermål blev Vendela Gustafva Sparre af Rossvik änka 1816 och tog då över skötseln av järnbruket fram till dess att hennes son blev myndig. På bruket bearbetades tackjärn till stångjärn.

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik avled 1855 och begravdes i det Oxenstiernska gravkoret i Uppsala domkyrka bredvid sin make.


Malin Stengård


Publicerat 2020-12-07



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Vendela Gustafva Sparre af Rossvik, www.skbl.se/sv/artikel/VendelaGustafvaSparreafRossvik, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Malin Stengård), hämtad 2024-10-11.




Övriga namn

    Gift: Oxenstierna


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Maria Vendela Ulfsparre af Broxvik
  • Far: Gabriel Sparre af Rossvik
  • Syster: Beata Charlotta Sparre af Rossvik
fler ...


Utbildning

  • Privatundervisning i hemmet, Mellösa: Ståndsmässig uppfostran


Verksamhet

  • Yrke: Textilkonstnär, brodör
  • Yrke: Bruksförvaltare, Hargs järnbruk


Organisationer

  • Kungliga akademien för de fria konsterna (Konstakademien)
    Hedersledamot


Bostadsorter

  • Födelseort: Flen
  • Flen
  • Mellösa
fler ...


Källor

Litteratur
  • Blom, Ida & Göransson, Anita (red.), Sekelskiften och kön: strukturella och kulturella övergångar år 1800, 1900 och 2000, Prisma, Stockholm, 2000

  • Dietrichson, Rose-Marie, Hargs bruk: berättelsen om Hargs bruk och dess ägare. D. 2 1800-talet, Arena, Malmö, 2013

  • Lindberg, Anna Lena, ‘Through the needle's eye: embroidered pictures on the threshold of modernity’, Eighteenth-century studies, 1997/98(31), s. 503-510, 1998



Vidare referenser