Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Amanda Johanna Adler

1862-05-271932-05-14

Företagare, hattfabrikör

Amanda Adler var en entreprenör, verksam under det tidiga 1900-talet, som tillsammans med sin syster startade en framgångsrik fabriksrörelse i Karlstad med tillverkning och försäljning av strå- och filthattar.

Amanda Adler föddes år 1862 i Järnboås socken i Bergslagen, ett tiotal mil nordost om Karlstad. Bruksorten Järnboås hade vid hennes födsel cirka 1 700 invånare. Fadern var hemmansägare och han och hustrun Ulrika Andersdotter hade åtta barn.

Under andra hälften av 1800-talet tog industrialiseringen fart i Karlstadsområdet. Detta gav möjlighet för driftiga personer att etablera sig inom nya områden. Med bakgrund i folkskola, privata studier och handelskola startade Amanda Adler vid 18 års ålder en mode- och manufakturaffär. Åtta år senare flyttade hon affären till Karlstad. Efter ytterligare några år förändrades varuutbudet till att enbart bestå av hattar.

Amanda Adler var tillsammans med sin syster Hulda Adler bland de första kvinnorna som etablerade en fabrik, vilket skedde år 1901 då de grundade Karlstads strå- och filthattfabrik. I uppstarten hyrdes en lägenhet om sex rum. Antalet anställda uppgick till tolv personer, varav två kvinnliga provresande. Företaget hade även en mindre butik inhyrd i Karlstads rådhus år 1912, med direktförsäljning av stråhattar. Försäljningen av stråhattar expanderade snabbt och efter tio år flyttade företaget till ett trevåningshus på Tingvallagatan i Karlstad. Antalet anställda hade nu ökat till 50 personer, varav fem var kvinnliga provryttare, som marknadsförde fabrikens varor genom resor över hela landet. Valet av kvinnor som provryttare hade enligt ett reportage i Idun 1911 visat sig gynnsamt för försäljningen, bland annat på grund av att männen inte kunnat tävla ”ifråga om energi att sälja denna slags vara, hvilket ju kan ha sina psykologiskt förklarliga skäl”. Företagets försäljningsområde hade nu blivit riksomfattande och i monteringssalen på våren 1911 fanns mellan 30 000 och 40 000 hattar klara att expedieras till kunder när och fjärran. I sitt reportage framhöll Idun att Amanda Adler och hennes syster var ett gott ”vittnesbörd bland många på hvad energiskt och redbart kvinnoarbete kan bli till också i vårt land”. Amanda Adler var i många år styrelseledamot och ordförande i Kristliga föreningen av unga kvinnor (KFUK) i Karlstad och var även medlem av stadsfullmäktiges pensionskommitté.

Amanda Adler dog 1932 i en ålder av 70 år. Systern Hulda Adler dog några år senare, 80 år gammal. Båda var ogifta. Efter Amanda Adlers död flyttade stråhattsfabriken till betydligt större lokaler i Sjötullsborg i Karlstad.


Lars Hansson


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Amanda Johanna Adler, www.skbl.se/sv/artikel/AmandaAdler, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lars Hansson), hämtad 2024-06-15.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Ulrika Albertina Andersdotter
 • Far: Fredrik Adler
 • Bror: Jan Erik Adler
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, : Handelsskola


Verksamhet

 • Yrke: Grundare och ägare, mode- och manufakturaffär
 • Yrke: Företagare, hattfabrikör
 • Ideellt arbete: Ledamot, Karlstads stadsfullmäktiges pensionskommitté


Organisationer

 • Kristliga föreningen av unga kvinnor (KFUK)
  Styrelseledamot, ordförande, KFUK i Karlstad


Bostadsorter

 • Födelseort: Järnboås
 • Järnboås
 • Ljusnarsberg
fler ...


Källor

Litteratur
Arkiv
 • Sveriges dödbok 1860-2017 Swedish death index 1860-2017, Version 7.0, Sveriges släktforskarförbund, 2018Amanda (t.v.) och Hulda Adler i Idun nr. 25, 1911. Fotograf okänd
Amanda (t.v.) och Hulda Adler i Idun nr. 25, 1911. Fotograf okänd

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Affärskvinnor Företagare Kristendom Modister