Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Astrid (Astri) Linnéa Mathilda Taube

1898-12-091980-12-23

Konstnär, skulptör, konsthantverkare

Astri Taube var en framstående skulptör och konsthantverkare.

Astri Taube föddes 1898 som dotter till hovkontsgjutare Herman Bergman och hans hustru Mélen. Hon växte upp i Stockholm som äldsta barnet i en syskonskara på fyra. Herman Bergman drev ett eget konstgjuteri och en egen utställningshall. Astri Taube kom därför tidigt i kontakt med många av tidens konstnärer, som hennes gudfar Carl Milles, Carl Eldh och Christian Eriksson. Hon fick också stöd och uppmuntran av föräldrarna att ägna sig åt konstnärlig verksamhet.

Astri Taube skaffade sig en gedigen utbildning. Efter Franska skolan gick hon på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack), Sigrid Blombergs skulpturskola samt Caleb Althins och Carl Wilhelmsons målarskolor. År 1920 studerade hon i Paris och därefter fyra år på Konstakademien i Stockholm där hon bland andra hade Carl Milles som lärare. Under studietiden i Paris träffade hon författaren, kompositören och konstnären Evert Taube och de gifte sig i Stockholm 1925. Efter bröllopet reste paret till Italien där de arbetade och studerade. De gjorde flera gemensamma utställningar. Deras första utställning ägde rum 1925 på Galleri Gummeson i Stockholm.

Tidigt i sin karriär ägnade sig Astri Taube åt konsthantverk och gravutsmyckningar som göts och såldes via Herman Bergmans firma. Som ung gjorde hon utsmyckningarna till biografen Rio på Hornsgatan i Stockholm (nuvarande Folkoperan) vilken invigdes 1928. Till det magnifika blå taket har hon modellerat eleganta hundar, fåglar, fiskar och blommor i vit stuck.

Efterhand som barnen föddes fick Astri Taube ta allt större ansvar för familj och hem och hennes tid för fritt skapande minskade. Hon gjorde dock en stor mängd beställningsverk, framför allt porträtt, som var avgörande för familjens försörjning. Det var också hon som skaffade pengar för att köpa in tomten där familjens sommarställe Sjösala senare byggdes, bland annat genom försäljning av en fontänfigur till Finland. De egna barnen stod ofta modell för hennes skulpturer och hon porträtterade maken Evert Taube åtskilliga gånger. Den första gången hon skulpterade hans porträtt var 1920 i Rom och det sista porträttet, en minnesplakett, utfördes postumt 1978.

Sin första separatutställning hade Astri Taube inte förrän 1974, men åren därefter och fram till sin död hann hon med mer än 25 egna utställningar. Hon målade också akvareller, ofta med motiv från Sjösala, Grekland och Provence eller med inspiration från makens visor. Hennes grafiska blad trycktes i Paris hos Fernand Mourlot. Men det är framför allt för sina uttrycksfulla barnporträtt som Astri Taube har gått till eftervärlden. Det var också barn hon tyckte allra mest om att skulptera. Ett av hennes barnporträtt finns representerat på Moderna museet.

Ur Astri Taubes övriga produktion märks ett porträtt av skådespelaren Ulf Palme i Svenska statens porträttsamling på Gripsholm och medaljer och plaketter på Kungl. Myntkabinettet – Sveriges Ekonomiska Museum i Stockholm. Fontänfiguren Gosse med fiskar kan ses utanför Ulleråkers sjukhus i Uppsala och i Falkenberg. Porträtt av Evert Taube finns på Liseberg i Göteborg och på makarna Taubes gravmonument på Maria kyrkogård i Stockholm. På Liseberg finns även Astri Taubes skulptur av fyra clowner som Charlie Rivel stått modell för. I Rottneros skulpturpark finns ett av hennes porträtt av Selma Lagerlöf.

Astri Taube dog i Stockholm 1980 och ligger begravd på Maria kyrkogård.


Pia Schmidt de Graaf


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Astrid (Astri) Linnéa Mathilda Taube, www.skbl.se/sv/artikel/AstriTaube, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Pia Schmidt de Graaf), hämtad 2024-12-21.




Övriga namn

    Flicknamn: Bergman


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Emilia Elisabeth, kallad Mélen, Tholff
  • Far: Per Herman Bergman
  • Bror: Folke Bergman
fler ...


Utbildning

fler ...


Verksamhet

  • Yrke: Skulptör, konstnär


Kontakter

  • Mentor: Carl Milles
  • Vän: Thora Dardel
  • Vän: Ingegerd Torhamn


Bostadsorter

  • Födelseort: Stockholm
  • Stockholm
  • Paris, Frankrike
fler ...


Källor

Litteratur
  • Schmidt de Graaf, Pia, Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv, Warne, Göteborg, 2008



Vidare referenser

Litteratur
  • Bergström, Irja, Skulptriserna: Alice Nordin och hennes samtida 1890-1940, Makadam, Göteborg, 2012