Charlotte Berlin var en affärskvinna som samlade kulturföremål och skapade ett ovanligt museum. Hennes hem finns intakt bevarat på sin ursprungliga plats i Ystad. Hemmet ger en intressant och numera sällan sedd bild av en borgarmiljö från 1800-talet.
Som rådmansdotter i Ystad, yngst i en syskonskara på fem, gick Charlotte Berlin i privatskola och hon tog pianolektioner. Detta ledde till en yrkesverksamhet som pianolärarinna. För medel som föräldrarna efterlämnade köpte hon fastigheten Dammgatan 23 i Ystad. Detta blev hennes hem och hon bodde där tillsammans med familjens trotjänarinna Ingrid Tullberg.
Charlotte Berlin omvittnas som en orädd, självständig, begåvad, viljestark, musikalisk och beläst person. Hon förblev ogift och därmed var hon, till skillnad från gifta kvinnor, myndig. Den förmögenhet som hon ärvt förvaltade hon väl, bland annat genom att satsa den i goda aktieinvesteringar. Genom sin säkra affärsbegåvning skapade hon en ansenlig förmögenhet.
Vid sin död 1916 testamenterade Charlotte Berlin hela sin bostad med inredning och samlingar till Ystad. Enligt hennes anvisningar skapades en stiftelse med en museistyrelse. Idag är museet en erinran om det sena 1800-talets inredningsideal, men även ett minnesmärke över dess ägarinna. Till 100-årsjubileet av Charlotte Berlins död utgavs boken Den högst originella fröken Charlotte Berlin, 2016, där olika forskare presenterar Charlotte Berlin och hennes liv i vid bemärkelse. I den rikt illustrerade boken behandlas ämnen som släkt, umgängesliv, inredning, fotografikonst, musik, bibliotek, hushållning, kläder och trädgård. Med utgångspunkt från Charlotte Berlins val att förbli ogift bidrar bland andra Eva Helen Ulvros med ett kapitel benämnt ”queerfunderingar”.
Charlotte Berlins är begravd på Gamla kyrkogården i Ystad.