Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Elsa Sofia Hammar-Moeschlin

1879-01-091950-08-16

Konstnär, författare

Elsa Hammar-Moeschlin var en svensk konstnär och författare verksam i Sverige, Frankrike och Schweiz. Till den litterära produktionen hörde bland annat barnlitteratur och en självbiografisk roman.

Elsa Hammar-Moeschlin föddes i Stockholm 1879. Hon var barn till övermaskinisten Otto Reinhold Hammar och Erika Charlotta Öhman. Hon växte upp på Östermalm samt om somrarna i Stockholms skärgård, där hennes intresse för att teckna väcktes. Av familjebanden betonade hon själv framför allt närheten till sin yngre syster Maria Lovisa.

I de sena tonåren kom Elsa Hammar-Moeschlin in på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) i Stockholm och fick därefter anställning som tecknare på en reklambyrå. Där arbetade hon i flera år, innan hon flyttade till Paris för att studera under Christian Krogh samt på Académie Colarossi tillsammans med mestadels utomnordiska kamrater. I Paris levde Elsa Hammar-Moeschlin ett internationellt konstnärsliv och gjorde studiereser till Italien, Holland och Bretagne. Hennes kraftfulla, stiliserade manér i de många tuschteckningarna vittnar om influenserna från tidens konstnärliga avant-garde.

År 1907 flyttade Elsa Hammar-Moeschlin till Leksand, där hon hyrde rum som hon lät iordningställa till en ateljé. Här förälskade hon sig i miljöerna och karaktärerna. Perioden, som var jämförelsevis kort, fick stort utrymme i hennes självbiografiska roman, Hjärtat och paletten från 1937, och man kan i såväl teckningar som beskrivningar skönja en känslig och noggrann iakttagare. Människoöden och naturupplevelser i det lilla Leksand kontrasterades mot författarens internationella erfarenheter. Exempelvis fick hon på begravningen av en av vännerna i Leksand – död i tuberkulos – meddelandet om att en målning sålts till Svenska utställningen i Buenos Aires.

I samband med en utställning i Berlin träffade Elsa Hammar-Moeschlin sin blivande make, Felix Moeschlin, vid tiden ännu outgiven författare. Sedan han följt henne till Leksand blev de båda ett par och flyttade några år senare till Brissago i Schweiz, där de kom att leva resten av sina liv och få två barn.

Under sin verksamhet som konstnär fick Elsa Hammar-Moeschlin ställa ut vid många tillfällen och på många olika platser. I Stockholm ställde hon ut ensam 1912, 1925 och 1949. Tillsammans med andra ställde hon ut i Lund, Leksand och Helsingborg vid ett flertal tillfällen under sin levnad, liksom internationellt i bland annat München och Zürich. Hon finns representerad på muséer i Chur, Buenos Aires och Leksand. Förutom olje- och tuschmålningar gjorde hon också ett flertal muralmålningar i Schweiz.

Elsa Hammar-Moeschlin skrev och illustrerade också barnlitteratur. Denna stod i kontrast till berättelserna om konstnärslivet. I Blom-Kari, 1911, och Kalle Rasks äpplen, 1924, blev såväl text som illustrationer mer traditionella – de senare påminner bitvis om Carl Larssons tjugo år tidigare idylliska akvareller med dalamotiv.

Elsa Hammar-Moeschelin avled 1950 i Brissago, Schweiz.


Christian Mehrstam


Publicerat 2021-02-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Elsa Sofia Hammar-Moeschlin, www.skbl.se/sv/artikel/ElsaSofiaHammarMoeschlin, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christian Mehrstam), hämtad 2024-06-19.
Övriga namn

  Flicknamn: Hammar


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Erika Charlotta Hammar, född Öhman
 • Far: Otto Reinhold Hammar
 • Syster: Blenda Anna Charlotta Hammar, gift Haglund
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Konstnärlig utbildning, Tekniska skolan (nuvarande Konstfack)
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Konstnärlig utbildning, Académie Colarossi, privatskola
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Privata konststudier för Christian Krogh
fler ...


Verksamhet

 • Yrke: Reklamtecknare
 • Yrke: Konstnär
 • Yrke: Författare


Kontakter

 • Mentor: Christian Krogh


Organisationer

 • Föreningen Svenska konstnärinnor
  Medlem


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Paris, Frankrike
fler ...


Källor

Uppslagsverk
 • Palmér, Torsten, ’Hammar-Moeschlin, Elsa Sofia’, Svenskt konstnärslexikon Vol. 3, S. 41-42, 1957

Litteratur
 • Hammar-Moeschlin, Elsa, Blom-Kari: En liten bok för stora och små barn, Askerberg, Stockholm, 1911

 • Hammar-Moeschlin, Elsa, Hjärtat och paletten, Geber, Stockholm, 1937

 • Hammar-Moeschlin, Elsa, Kalle Rasks äpplen, Åhlén & Åkerlund, Stockholm, 1924

 • Köhler, Margareta. ’Två författarhem i Tessin’, Svenska hem i ord och bilder, 1948, s. 159–163Vidare referenserElsa Hammar-Moeschlin, självporträtt i Roosval, Johnny et al (red), Svenskt konstnärslexikon, Allhem, Malmö, 1952-1967. Bildkälla: Wikimedia Commons (Janee)
Elsa Hammar-Moeschlin, självporträtt i Roosval, Johnny et al (red), Svenskt konstnärslexikon, Allhem, Malmö, 1952-1967. Bildkälla: Wikimedia Commons (Janee)

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Barn- och ungdomslitteratur Författare Illustratörer Konstnärer