Elsa Hammar-Moeschlin var en svensk konstnär och författare verksam i Sverige, Frankrike och Schweiz. Till den litterära produktionen hörde bland annat barnlitteratur och en självbiografisk roman.
Elsa Hammar-Moeschlin föddes i Stockholm 1879. Hon var barn till övermaskinisten Otto Reinhold Hammar och Erika Charlotta Öhman. Hon växte upp på Östermalm samt om somrarna i Stockholms skärgård, där hennes intresse för att teckna väcktes. Av familjebanden betonade hon själv framför allt närheten till sin yngre syster Maria Lovisa.
I de sena tonåren kom Elsa Hammar-Moeschlin in på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) i Stockholm och fick därefter anställning som tecknare på en reklambyrå. Där arbetade hon i flera år, innan hon flyttade till Paris för att studera under Christian Krogh samt på Académie Colarossi tillsammans med mestadels utomnordiska kamrater. I Paris levde Elsa Hammar-Moeschlin ett internationellt konstnärsliv och gjorde studiereser till Italien, Holland och Bretagne. Hennes kraftfulla, stiliserade manér i de många tuschteckningarna vittnar om influenserna från tidens konstnärliga avant-garde.
År 1907 flyttade Elsa Hammar-Moeschlin till Leksand, där hon hyrde rum som hon lät iordningställa till en ateljé. Här förälskade hon sig i miljöerna och karaktärerna. Perioden, som var jämförelsevis kort, fick stort utrymme i hennes självbiografiska roman, Hjärtat och paletten från 1937, och man kan i såväl teckningar som beskrivningar skönja en känslig och noggrann iakttagare. Människoöden och naturupplevelser i det lilla Leksand kontrasterades mot författarens internationella erfarenheter. Exempelvis fick hon på begravningen av en av vännerna i Leksand – död i tuberkulos – meddelandet om att en målning sålts till Svenska utställningen i Buenos Aires.
I samband med en utställning i Berlin träffade Elsa Hammar-Moeschlin sin blivande make, Felix Moeschlin, vid tiden ännu outgiven författare. Sedan han följt henne till Leksand blev de båda ett par och flyttade några år senare till Brissago i Schweiz, där de kom att leva resten av sina liv och få två barn.
Under sin verksamhet som konstnär fick Elsa Hammar-Moeschlin ställa ut vid många tillfällen och på många olika platser. I Stockholm ställde hon ut ensam 1912, 1925 och 1949. Tillsammans med andra ställde hon ut i Lund, Leksand och Helsingborg vid ett flertal tillfällen under sin levnad, liksom internationellt i bland annat München och Zürich. Hon finns representerad på muséer i Chur, Buenos Aires och Leksand. Förutom olje- och tuschmålningar gjorde hon också ett flertal muralmålningar i Schweiz.
Elsa Hammar-Moeschlin skrev och illustrerade också barnlitteratur. Denna stod i kontrast till berättelserna om konstnärslivet. I Blom-Kari, 1911, och Kalle Rasks äpplen, 1924, blev såväl text som illustrationer mer traditionella – de senare påminner bitvis om Carl Larssons tjugo år tidigare idylliska akvareller med dalamotiv.
Elsa Hammar-Moeschelin avled 1950 i Brissago, Schweiz.