Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Gunnel Maria Ahlin

1918-06-012007-01-07

Författare

Gunnel Ahlin var författare, verksam från 1960-talet till det tidiga 2000-talet.

Gunnel Ahlin föddes i Orsa år 1918 och spenderade sin uppväxt i staden. Hon var dotter till rektor Johannes Hellman och hans hustru Aina Albihn. År 1938 tog hon studentexamen och arbetade så småningom som yrkeslärare. År 1945 mötte hon författaren Lars Ahlin på Sigtunastiftelsen där hon var husföreståndare. De gifte sig följande år och fick 1948 sonen Per.

Gunnel Ahlin debuterade 1960 med romanen Röster en sommar, som är en lättsam och stiliserad berättelse om allvarliga ting. Den utspelar sig en sommar på Öland och består helt och hållet av möten och dialoger. I centrum står den sjuttonåriga Gudrun, som söker sin okända mor, samt den unga kvinnan Velita, som återvänt till Öland för att konfrontera sitt förflutna.

Under 1960-talet publicerade Gunnel Ahlin ytterligare tre romaner. Här dansar från 1962 utspelar sig under en midsommar i Dalarna. Även i denna roman arbetar hon med lätt hand fram en dialogisk berättelse som gömmer och avslöjar en sårig moderproblematik. I Puls från 1964 är anslaget tyngre. Boken handlar om en ung flicka som arbetar på en manufakturfabrik i en trist landsortsstad. Den lätt vemodiga tonen i de förra romanerna har fått ge vika för ironi och satir när hon träffsäkert beskriver den ogifta unga kvinnans vardag. I den följande romanen Refuge, 1967, arbetar Gunnel Ahlin för första gången med en manlig huvudperson, den franske skådespelaren Marcel Clermont, som lyckats fly från ett tyskt fångläger och funnit en tillflykt i Sverige. I den korta kärlekshistorien med en svensk lärarinna sätts dock ett frågetecken för den symboliska titeln. Kanske är det inte han utan snarare hon som behövt en tillflyktsort.

Gunnel Ahlin fick sitt genombrott med den historiska romanen Hannibal sonen, 1974. Det omfattande episka verket om hur Hannibal fåfängt söker motstå sin kallelse att krossa Rom kom också att avsluta hennes självständiga skönlitterära författarskap. När romanen åtta år senare fick sin fortsättning i Hannibal segraren var det med maken Lars Ahlin som medförfattare. För denna roman fick de båda motta flera priser. För Lars Ahlin, som varit en av efterkrigstidens mest betydande författare men som inte publicerat något under två decennier, markerade den en återkomst till ett produktivt författarskap.

Efter Lars Ahlins död gav Gunnel Ahlin ut två böcker om honom: Lars Ahlin växer upp, 2001, och Nu ska vi ta pulsen på världen, 2005.

Gunnel Ahlin avled 2007, 88 år gammal. Hon ligger begravd med sin make på Hedvig Eleonora kyrkogård i Stockholm.


Lisbeth Larsson


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Gunnel Maria Ahlin, www.skbl.se/sv/artikel/GunnelMariaAhlin, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lisbeth Larsson), hämtad 2024-04-21.
Övriga namn

  Flicknamn: Hellman


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Aina Albihn
 • Far: Johannes Hellman
 • Bror: Teodor Ingemar Hellman
fler ...


Utbildning

 • Läroverk, : Studentexamen


Verksamhet

 • Yrke: Yrkeslärare
 • Yrke: Författare


Organisationer

 • Sigtunastiftelsen
  Husföreståndare


Bostadsorter

 • Födelseort: Orsa
 • Orsa
 • Stockholm
 • Dödsort: Stockholm


Prizes/awardsKällor

Litteratur


Vidare referenserGunnel Ahlin med sin make Lars Ahlin, 1960. Fotograf okänd. Bildkälla: Wikimedia Commons
Gunnel Ahlin med sin make Lars Ahlin, 1960. Fotograf okänd. Bildkälla: Wikimedia Commons

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Författare