Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Helga Maria Görlin

1900-09-261993-01-31

Operasångare, sånglärare

Helga Görlin var en hovsångare som sjöng under tjugofyra år på Stockholmsoperan. Hon gjorde ett sextiotal sopranroller och medverkade i över tusen föreställningar.

Helga Maria Görlin föddes 1900 i Nolby Stom, Eda församling, Värmlands län. Hennes far var före detta mästersmeden Jan Peter Görlin och hennes mor, Karin Jonsdotter. Den äldste brodern Nils Gustav var 29 år och gift, hennes storasyster, Hanna Emilia, var sex år och brodern Nils Evert två år då hon föddes.

Helga Görlin hade ägnat sig åt sång i sju år innan hon 1925 uppsökte operachefen John Forsell i syfte att bli antagen till operaskolan. Då hade hon framträtt offentligt på skilda platser i Värmland och tagit lektioner för sångläraren på modet, röstläkaren Gillis Bratt i Stockholm, och i Berlin samt även i Paris. Forsell rådde henne att söka till operaskolan efter att ha hört henne, där hon också antogs.

Det gick fort fram för henne i operaskolan, som hon 1927, efter två studieår, lämnade. Redan i januari 1926 fick hon göra sin första debut av Kungliga Teaterns obligatoriska tre: Mélisande i Pélleas och Mélisande av Claude Debussy. Hennes andra debut i november 1926 var titelrollen i Tjajkovskijs enaktare Jolanta och i december samma år hennes tredje, Gåspigan i Humperdincks sagoopera Kungabarnen. Efter nyåret blev hon engagerad av Kungliga Teatern i Stockholm, där hon stannade fram till sin pension 1951. Då hade hon sammanlagt gjort 67 instuderingar och medverkat i över 1 300 föreställningar. Tillsammans med ensemblen hade hon också under 1940-talet gästat de nordiska länderna samt Riga och Bryssel och som gästartist sjungit i USA och på operan i Helsingfors.

Helga Görlin gestaltade i den svenska repertoaren rollen som bondflickan Anna i Andreas Randels och F A Dahlgrens sång- och dansspel Värmlänningarne, som traditionellt fick sin årliga nypremiär på annandag jul och som alltid framfördes på värmlandsmål. Rollen gjorde hon 84 gånger från 1928 till 1947. Men den svenska roll som hon skulle göra oftast, 89 gånger, har bevarats i en liveinspelning. Det är sameflickan Vaino i Wilhelm Peterson-Bergers opera Arnljot. För att locka jämtländska operabesökare från Östersund gavs operan årligen som återkommande repriser mellan 1939 och 1952, och alltid med Helga Görlin som Vaino i andra akten.

Hon hade även roller i Peterson-Bergers båda övriga operor, Elin i Domedagsprofeterna och den ena av de båda flickorna i Adils och Elisiv. Andra roller hon sjöng i den svenska repertoaren var Signe i Wilhelm Stenhammars Gillet på Solhaug, likaså Karin i Natanael Bergs Engelbrekt, Rosamund i Kurt Atterbergs Fanal, Chryseis i Lars-Erik Larssons Prinsessan från Cypern samt roller i de båda Hilding Rosenbergoperorna Resa till Amerika och Marionetter.

De operettroller Helga Görlin gjorde var främst Denise de Flavigny i Hervés Lilla Hegonet, Antonia i Offenbachs Hoffmans äventyr och Fiametta i Suppés Boccaccio. Av Mozartroller sjöng hon bara Dorabella i Così fan tutte, Zerlina i Don Juan, Pamina i Trollflöjten samt Susanna i Figaros bröllop, som hon sjöng 47 gånger mellan 1928 och 1940.

Den operatonsättare som Helga Görlin mest favoriserade var Giacomo Puccini och hans fem kvinnoporträtt: titelrollen i Manon Lescaut, Mimi i La Bohème, Minnie i Flickan från vilda västern och Liù i Turandot samt i en klass för sig: Cho Cho San i Madame Butterfly, en roll som hon inalles gjorde 116 gånger.

Hennes enda uppgift i den förklassiska 1700-talsrepertoaren var Eurydike i Glucks Orfeus och Eurydike, och hennes mest radikala, vid sidan av svensken Hilding Rosenbergs operor, var operorna av två tyska tonsättare som båda stod vid sidan av huvudfåran: Franz Schreker i vars Klangen i fjärran hon sjöng Milly och Walter Emil Schmidt (alias Fried Walter) i vars Drottning Elisabeth hon sjöng Amy Robsart vid uruppförandet i november 1939. I Kungliga Teaterns årliga framföranden av Händels Messias sjöng hon alltid sopranpartiet.

Hon medverkade också i film, ofta genom att dubba med sin röst för skådespelare, bland annat för Annalisa Ericson som Anna i filmatisering av Värmlänningarna, och för balettdansaren Britta Appelgren i Köp Hjärtan, båda från 1932. I filmen Karl Fredrik regerar från 1934 spelade hon Giulietta i Hoffmans äventyr vilket hon även gjorde senare i filmen Hans Majestät får vänta från 1945. Det var endast i filmen John Ericsson - segraren vid Hampton Roads från 1937 som hon hade en riktig filmroll: som sångerskan Jenny Lind.

1931 gifte Helga Görlin sig med Kungliga teaterns kamrer och ekonomichef, Artur Hilton. Hon tog ut skilsmässa 1947.

Helga Görlin avled 1993, 92 år gammal, i Farsta, söder om Stockholm.


Carl-Gunnar Åhlen


Publicerat 2021-02-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Helga Maria Görlin, www.skbl.se/sv/artikel/HelgaGorlin, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Carl-Gunnar Åhlen), hämtad 2024-12-21.




Övriga namn

    Gift: Hilton
    Smeknamn: Murre


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Karin Jonsdotter
  • Far: Jan Peter Görlin
  • Bror: Nils Gustaf Jansson Görlin
fler ...


Utbildning

  • Yrkesutbildning, Stockholm: Privata sångstudier för Gillis Bratt
  • Yrkesutbildning, Berlin, Tyskland: Privat sångundervisning


Verksamhet

  • Yrke: Operasångare, Kungliga Teatern (nuvarande Kungliga Operan)
  • Yrke: Lärare, Karlstads kommunala musikskola


Kontakter

  • Mentor: John Forsell
  • Mentor: Gillis Bratt


Organisationer

  • Kungliga Musikaliska Akademien
    Ledamot nr 811


Bostadsorter

  • Födelseort: Eda socken
  • Eda socken
  • Berlin, Tyskland
fler ...


Priser/utmärkelser



Källor

Uppslagsverk
  • Åstrand, Hans (red.), Sohlmans musiklexikon, 2., revid. och utvidgade uppl., Sohlman, Stockholm, 1975-1979



Vidare referenser

Litteratur
  • Hilton, Anne-Marie, 'Min mamma, hovsångerskan Görlin', Värmländsk kultur, 2005:3/4, s. 10-13



Helga Görlin. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-SA 4.0)
Helga Görlin. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-SA 4.0)

Nyckelord

1900-talet Lärare Operor Sångare