Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Inga-Bodil Isabella Vetterlund

1914-01-301980-09-14

Skådespelare

Inga-Bodil Vetterlund var skådespelare. Hon representerar en generation skådespelare som kom fram under 1930-talet och som stod för en tidstypisk ungdom och modernitet.

Inga-Bodil Vetterlund föddes i Stockholm 1914 som dotter till litteraturdocenten och skalden Fredrik Vetterlund och hans hustru Helga, född Müller. Hon föddes i ett kulturellt präglat hem där till exempel Erik Axel Karlfeldt var en kär och ofta förekommande gäst.

Enligt egen utsaga var hon skoltrött som ung och uttryckte en önskan om att bli skådespelare och fick löfte om det bara hon först utbildade sig till ett ”riktigt yrke”, vilket i det här fallet betydde kontorist. Hon började statera på film i 1930 års filmatisering av Selma Lagerlöfs Charlotte Löwensköld. Efter ett första misslyckat försök att komma in vid Dramatens elevskola fick hon istället engagemang hos teaterledaren Oscar Winge 1932. Samma höst blev hon dock antagen vid elevskolan och efter examen 1934 började hon både filma och spela vid teaterscener som Vasateatern, Blanche och Oscars. År 1936 fick hon fast kontrakt med Europafilm. Hon hade också ett gästspel vid Svenska Teatern i Vasa hösten 1940, samt medverkade vid Riksteatern.

Efter giftermål på 1940-talet med affärsmannen Taro Gadelius kom hon att lämna skådespeleriet. Hon blev bosatt i Japan i olika perioder från 1948, i samband med att maken skulle sätta firman handelshuset Gadelius på fötter igen efter kriget. Den första tiden, i Kobe och sedan i Tokyo, var till en början materiellt knapp. Hon upplevde en ganska tydlig känsla av förlust över att behöva ge upp en egen yrkeskarriär för att bli representationshustru. I Japan uppträdde hon som värdinna i Hylands hörna i samband med olympiska sommarspelen i Tokyo 1964. År 1970 författade hon en reseguide, Klart Japan. Hon återkom till teatern på 1960-talet och 1965 gjorde hon comeback på Stadsteatern Norrköping-Linköping (nuvarande Östgötateatern). Under samma tid hade hon också några smärre filmroller men arbetade framförallt vid televisionen och dess utbildningsavdelning.

Inga-Bodil Vetterlund var utan tvekan en för sin tid medveten och intellektuellt begåvad skådespelare vilket inte minst framgår av hennes välskrivna memoarer som utgavs 1978 under titeln Världen är så stor. I boken ges inte alltför smickrande bilder av olika personligheter i svenskt film- och kulturliv. Flera teater- och filmdirektörer paraderar förbi som småsnåla och knussliga, särskilt mot kvinnliga skådespelare som ju generellt sett var underbetalda jämfört med sina manliga kolleger. Här framtonar en medveten kvinnosakskvinna som hävdar rätten att vara jämställd.

Inga-Bodil Vetterlund avled1980 i orten Le Lys i Lamorlaye, Frankrike. Hon ligger begravd på Norra kyrkogården i Umeå.


Per Olov Qvist


Publicerat 2020-05-29Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Inga-Bodil Isabella Vetterlund, www.skbl.se/sv/artikel/IngaBodilVetterlund, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Per Olov Qvist), hämtad 2024-04-23.
Övriga namn

  Gift: Dickert, Björk, Vetterlund-Gadelius


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Helga Theresia Vetterlund, född Müller
 • Far: Fredrik Mauritz Vetterlund
 • Syster: Gurli Vetterlund, gift Friberg
fler ...


UtbildningVerksamhet

 • Yrke: Skådespelare


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Tokyo, Japan
fler ...


Källor

Litteratur
 • Mischa, 'Svensk filmflicka i Pen-klubben: Inga-Bodil Vetterlund beundrar Carl XII och vägrade gå i skolan: lärd poetdotter gör karriär', Filmbilden, 1936:20

 • Qvist, Per Olov, '"Ungdom av idag": ungdomstiden i svensk 30-talsfilm', Från flygdröm till swingscen, Lund, S. 240-286, 1998

 • Vetterlund-Gadelius, Inga-Bodil, Världen är så stor, Trevi, Stockholm, 1978Vidare referenser

Uppslagsverk


Inga-Bodil Vetterlund. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)
Inga-Bodil Vetterlund. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)

Nyckelord

1900-talet Skådespelare