Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Inga Thelander

1915-08-121961-05-03

Deckarförfattare

Inga Thelander var en deckarförfattare som bröt mot flera normer i 1950-talets svenska deckargenre. Hon spåddes en lysande karriär innan sin för tidiga bortgång.

Inga Thelander genomgick Etisk-Pedagogiska Institutet i Uppsala och bedrev sedan språkstudier i England och Tyskland. Hon arbetade som frilansjournalist och debuterade som deckarförfattare 1953. Hon var gift med arkitekten Bengt Thelander och fick tillsammans med honom tre barn.

Inga Thelanders debutroman, Gift eller inte?, 1953, var en traditionell pusseldeckare i linje med de flesta andra svenska detektivromaner från samma tid. Pusseldeckaren utspelas ofta i trivsamma miljöer och centrerades kring själva mordgåtan som ett logiskt pussel. Debuten fick fina vitsord men redan med den andra romanen, Eldfängt byte, 1954, visade Inga Thelander fram sidor som avvek från normerna för svenska pusseldeckare. Hennes intresse för sina gestalters psykologi framträdde mer och mer och till formen liknade hennes kriminalromaner alltmer andra litterära prosagenrer i det att de inte bara intresserade sig för gåtans upplösning. Detta kom så småningom kritikerna att uppmuntra Inga Thelander att gå över till att skriva ”riktiga” romaner hellre än att fortsätta som deckarförfattare.

Två av Inga Thelanders mest intressanta detektivromaner är Blues för en blond dam, 1957, och Eldfågeln, 1959. I den förra skildras mordgåtan utifrån ett djuppsykologiskt porträtt av offret, gjort av hennes efterlevande manlige vän. Ur detta porträtt framgår feministisk kritik mot ett samhälle som inte kan hantera starka kvinnor. I Eldfågeln introduceras kommissarie Beck – en namne till Maj Sjöwalls och Per Wahlöös senare figur, Martin Beck. Liksom Sjöwall/Wahlöös Beck är kommissarien i Inga Thelanders deckare en frånskild pappa med ett kontemplativt sätt att betrakta mordgåtan.

En del såg särskilt Inga Thelanders senare romaner, Flickan i det gröna, 1960, och Regnbågen, 1961, som bevis för att hon var på väg bort från deckargenren när hon i stället rycktes bort. Flickan i det gröna behandlade narkomani och Regnbågen var en psykologisk relationsroman. Samtliga av Inga Thelanders böcker fick överlag positiv kritik och hennes författarskap ansågs generellt löftesrikt.

Inga Thelander avled efter en kort tids sjukdom i maj 1961, vid 45 års ålder. Hon är begravd på Botkyrka kyrkogård.


Sara Kärrholm


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Inga Thelander, www.skbl.se/sv/artikel/IngaThelander, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Sara Kärrholm), hämtad 2024-04-19.




Övriga namn

    Flicknamn: Malmgren


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Märta Elisabeth Severa, kallad Vera, Malmgren, född Sundequist
  • Far: Robert Emanuel Malmgren
  • Bror: Curt Robert Malmgren
fler ...


Utbildning

  • Studieresa, : Språkstudier i England och Tyskland


Verksamhet

  • Yrke: Frilansjournalist
  • Yrke: Författare


Bostadsorter

  • Födelseort: Tumba
  • Tumba
  • Stockholm
fler ...


Källor

Litteratur
  • Forsell, Mikael, 'Psykologisk thriller i fjällvärlden', Östersunds-Posten, 2005-12-06

  • Fredriksson, Lillian, 'Två femtiotalister', Jury: tidskrift för deckarvänner, 1986:2, 1986

  • Kärrholm, Sara, Konsten att lägga pussel: deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet, Östlings bokförlag Symposion, Diss. Lund : Lunds universitet, 2005,Eslöv, 2005

  • Kärrholm, Sara, 'Den misslyckade deckarförfattaren. Genreförväntningarnas betydelse för värderingen av Inga Thelanders författarskap', Litteraturens värden / Anders Mortensen (red.), Brutus Östlings bokförlag Symposion, Eslöv, 2009



Vidare referenser

Litteratur