Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Hanna Karin Elsa Fryxell

1911-12-022003-04-15

Konstnär, författare, fotograf

Karin Fryxell var bildkonstnär, författare, och fotograf. Hon är mest känd för sina bilderböcker om Sotlugg och Linlugg och andra trollfigurer.

Karin Fryxell föddes i Stockholm 1911, som tredje och yngsta barnet till Karl Axel och Elsa Charlotta Fryxell. Modern kom från en bergsmanssläkt i Persberg, nära Filipstad. Fadern, som var född i Karlstad, var historiker och ämbetsman och bland annat generaldirektör för Kommerskollegium 1913—1935. Familjen var mycket intresserad av historia, litteratur, konst och musik, vilket kom att prägla dotterns uppväxt.

Karin Fryxell uppmuntrades tidigt att måla och rita, och fick alltid ritblock i julklapp. De fyllde hon med teckningar i krita eller akvarell, ofta inspirerade av sagor. Hon läste mycket som ung, inte minst Barnbiblioteket Sagas många spännande berättelser. Hon reste också mycket med föräldrarna. Efter att hon slutat skolan gick hon på Edward Berggrens och Gottfrid Larssons Konstskola i Stockholm, där hon studerade målning för Berggren och skulptur för Larsson, samt materiallära för Acke Kumlien. Hon visade anlag för bland annat porträttmåleri, och fick i början av 1932 resa till Paris där hon studerade måleri på, i tur och ordning, Académie Scandinave Maison Watteau, Académie de la Grande Chaumière och Académie Colarossi. År 1934 insjuknade hon dock i tuberkulos, och var tvungen att resa hem. Hon var sjuklig ända fram till år 1953, då hon äntligen blev av med sjukdomen, tack vare ny operationsteknik.

Efter att fadern avlidit år 1935 flyttade Karin Fryxell och hennes mor Elsa till ett hus som de låtit bygga på Klinten strax utanför Filipstad. Det hade ritats av Tora Öberg, syster till modern Elsa Fryxell, och teckningslärare i Filipstad.

Under åren 1940—1955 skapade Karin Fryxell böckerna om Sotlugg, Linlugg, Luddkolt och andra troll. Hon skrev berättelserna och illustrerade dem med egna fotografier. I svartvita foton iscensatte hon trolldockor, som hon tillverkat själv, på äventyr i de värmländska skogarna. Småtrollen bodde under trädrötter och stenblock, vandrade i den mjuka mossan, paddlade på sjöar, sköt med pilbåge och spelade flöjt. På vintern åkte de skidor och skridskor, tolkade efter räv, red på varg och rådjur, gästade snökungens slott vid nordpolen, med mera. En bok utspelades på Skansen i Stockholm, en annan i Afrika.

Fotografierna av Sotlugg och Linlugg tog Karin med sin egen kamera. Hon hade börjat fotografera då hon var 14 år. Efter andra världskrigets slut, 1945, köpte hon en ny, schweizisk småbildskamera, som hon använde till sina böcker. År 1948 lät hon göra en film om Sotlugg och Linlugg. Här var det barn som spelade småtrollens roller, och efter det fick barn ibland figurera på fotona i hennes böcker i stället för dockor. Dockorna — fler än 100 stycken — finns idag på Klinten, som kan besökas sommartid.

På Klinten finns också ett kapell som ritats och dekorerats av Karin Fryxell. Dess historia går tillbaka till 1921, då hon gick i söndagsskola i Oskarskyrkan i Stockholm. Där finns Emanuel Vigelands glasmålningar som 10-åriga Karin beundrade. Allt detta fanns kvar i minnet medan hon gick på målarskola och hon längtade efter att bli kyrkomålare. Detta fick hon utlopp för i kapellet på Klinten. När hon i mitten av 1950-talet återupptog sitt måleri hade detta en religiös, men också naturromantisk inriktning. Hon skrev även dikter, samlade i Ljusvandring: dikter 1936—1961 från 1962, Jord och Ande, 1964, samt den icke utgivna Årstider. Åren 1981–1984 publicerade hon Boken om Anders, ett trebandsverk om sin farfars far Anders Fryxell, skolman, historiker och prost i Sunne.

Karin Fryxells konst har visats på ett tjugotal separatutställningar i olika delar av landet, och större verk av henne finns i såväl offentliga som privata samlingar och lokaler på olika håll. Hennes efterlevande släktingar donerade 2007 ett drygt fyrtiotal av hennes målningar, teckningar och böcker till Värmlands museum. Svenska Porträttarkivet vid Nationalmuseum har ett antal porträtt signerade av henne. Karin Fryxells personarkiv finns bevarat på Värmlandsarkiv i Karlstad.

Karin Fryxell avled 2003, 92 år gammal. Hon ligger begravd på Östra begravningsplatsen i Filipstad.


Margareta Wallin Wictorin


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Hanna Karin Elsa Fryxell, www.skbl.se/sv/artikel/KarinFryxell, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Margareta Wallin Wictorin), hämtad 2024-07-17.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Elsa Charlotta Fryxell, född Öberg
 • Far: Karl-Axel Fryxell
 • Syster: Eva Birgitta Fryxell, gift Hagström
 • Bror: Per Anders Fryxell


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Konstnärlig utbildning, Académie Scandinave Maison Watteau
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Konstnärlig utbildning, Académie de la Grande Chaumière
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Konstnärlig utbildning, Académie Colarossi, privatskola


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär
 • Yrke: Författare
 • Yrke: Fotograf


Kontakter

 • Mentor: Edward Berggren
 • Mentor: Gottfrid Larsson


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Paris, Frankrike
fler ...


Källor

Uppslagsverk
Litteratur
 • Wallin-Wiktorin, Margareta & Frank-Martin, Kristina, '"Jag växte upp i en sagovärld": Karin Fryxell', Abrakadabra, 1998:3, s. 14-15, 1998Vidare referenserSjälvporträtt i olja av Karin Fryxell, 1931. Bildkälla: www.karinfryxell.se
Självporträtt i olja av Karin Fryxell, 1931. Bildkälla: www.karinfryxell.se

Nyckelord

1900-talet Fotografer Författare Konstnärer