Kajs Tidholm var journalist och facklig förkämpe.
Kajs Tidholm föddes 1920 i Örebro och växte upp i ett övre medelklasshem med två äldre bröder. Modern var av gammal köpmanssläkt med skotska anor, den Dicksonska familjen i Göteborg, och fadern var chef för en filial av försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Modern var en uppskattad högläsare, och i hemmet vistades ofta föräldrarnas litterära släktingar; Hjalmar Bergman som var kusin till fadern, och Harriet Löwenhjelm som var kusin till modern. I övrigt var det idrott och scouting som upptog barnens fritid. Kajs Tidholm hade dessutom ett stort intresse för läsning.
År 1939 tog Kajs Tidholm studenten. Hon hade gärna velat läsa vidare, men året innan hade fadern hastigt gått bort och då uppdagades att familjeförmögenheten var så gott som borta. Kajs Tidholm fick helt enkelt börja arbeta. Under ett sommarlov hade hon tidigare varit volontär vid den liberala dagstidningen Nerikes Allehanda, och där blev hon nu tidningens första anställda kvinnliga journalist. I en intervju från 1990-talet berättar hon att krigsårens ransonering av transport- och drivmedel innebar att det blev många cykelfärder över den blåsiga Närkeslätten. Kriminalreportage blev hennes specialitet vid sidan om det mer kvinnorelaterade material som hon antogs vara självskriven för. Hon kom att utveckla en mycket kompetent och granskande blick över konsumentfrågor i vid mening.
På Nerikes Allehandas redaktion mötte Kajs Tidholm sin blivande man, sportjournalisten Gunnar Åslund. De gifte sig 1940. Under drygt ett år var hon sedan nattredaktör för Bergslagens Tidning i Lindesberg, innan familjen utökades med en son 1943 och en dotter 1945. Efter något år separerade makarna och Kajs Tidholm var ensamstående med två barn.
År 1948 gifte hon om sig med banktjänstemannen Sven-Erik Molander och strax därefter flyttade familjen till Stockholm, där en son föddes 1952. Kajs Tidholm arbetade då på liberala Stockholms-Tidningen som allmänreporter. År 1956 sålde ägaren Torsten Kreuger tidningen till Landsorganisationen (LO), och Kajs Tidholm gick över till Morgonbladet, som efter att ha varit en kristen liberal dagstidning övertagits av Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) samma år. Efter två år på Morgonbladet gick hon vidare till kvällstidningen Expressen 1959, men slutade där efter ett år för att helt övergå till frilansande arbete som både redaktör och reporter för veckotidningen Husmodern, Husmodersförbundets tidskrift Hem och Samhälle, ICA-Kuriren, Vecko-Journalen och tidskrifterna Svensk Handel och Fri köpenskap. I den sistnämnda skrev hon kåserier under signaturen Kritiska frun, med kritik av avarter och tillkortakommanden inom livsmedelshandeln.
Ett kritiskt och granskande perspektiv var Kajs Tidholms signum, och så även när det gällde det egna yrkeslivets arbetsvillkor. År 1969 var hon med och grundade frilansklubben inom Svenska Journalistförbundet, vars ordförande hon var i många år med arbete för fasta avtal, pension och semesterlön. Som pensionär arbetade hon som nämndeman och engagerade sig i det lokala Huddingepartiet, samtidigt som hon organiserade Röda Korsets försäljning av begagnade böcker. Böcker och läsning för att ta reda på mer var för henne ett förhållningssätt till livet.
Kajs Tidholm gick bort 2005, och fördes till sista vilan på Sankt Botvids begravningsplats i Huddinge.