Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Karin Hillevi Langebo

1927-10-052019-11-27

Operasångare, musiker

Karin Langebo var operasångare, solist och harpist.

Karin Hillevi Langebo föddes den 5 oktober 1927 i Skellefteå. Hennes pappa var organist och körledare och mamman en hängiven kyrkosångare. Det var därför inte förvånande att Karin Langebo själv valde den musikaliska banan. År 1946 började hon sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon fram till 1953 studerade sång, opera och harpa men även tog en examen som musiklärare. År 1953 gifte hon sig med Lars Lilliebjörn med vilken hon fick sonen Peter 1954.

Karin Langebo var sopran och studerade under Joseph Hislop, Arne Sunnergård och Hjördis Schymberg och hon utbildade sig även i Salzburg, Paris och Wien. År 1955 mottog hon Christina Nilsson-stipendiet och året därpå gjorde hon sin debut på operascenen på Drottningholms Slottsteater i rollen som Ninetta i Mozarts La finta semplice.

Under 1958 och 1959 var Karin Langebo både sång- och harpiststipendiat på Kungliga Operan och medverkade då bland annat som Lucia i Benjamin Brittens Våldtäkten på Lucretia. Som sångare skydde inte Karin Langebo varken den klassiska eller nyskrivna repertoaren och sjöng bland annat rollen som Tsu i Sven-Erik Bäcks kammaropera Tranfjädrarna och medverkade i ur-uppsättningen av Ingvar Lidholms Nausikaa ensam 1963.

Mellan åren 1962–1966 var Karin Langebo engagerad vid Den Norske Opera (nuvarande Den Norske Opera & Ballett) i Oslo där hon gjorde mycket uppskattade prestationer som Mimi i La Bohème, Rosalinda i Läderlappen och som huvdpersonen i Sköna Helena i operan med samma namn. På Nationalteatern i Reykjavik gjorde Karin Langebo rollen som Susanna i Figaros bröllop.

Även som romans- och konsertsångerska var Karin Langebo flitigt anlitad och var även medlem i Radiokören mellan åren 1950-1960. Som harpist spelade hon i såväl Sveriges Radios symfoniorkester som Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Hovkapellet. Hon medverkade även i ett flertal skivinspelningar och radioutsändningar.

Karin Langebo var länge en av Drottningholms Slottsteaters ledande personer och hon mottog 1960 Drottningholmsteaterns Vänners förtjänstmedalj. År 1974 tog hon ut en examen i musikpedagogik med inriktning sång men utöver sin musikaliska karriär deltog Karin Langebo i ett antal TV-produktioner, bland dem kan nämnas Ett resande teatersällskap, 1973, och Dårfinkar och dönickar, 1989.

Karin Langebo avled 2019 i Stockholm, 92 år gammal. Hennes grav finns på Danderyds kyrkogård, Djursholm.


Bodil Hasselgren


Publicerat 2020-09-25Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Karin Hillevi Langebo, www.skbl.se/sv/artikel/KarinLangebo, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Bodil Hasselgren), hämtad 2024-06-14.
Övriga namn

  Gift: Langebo-Lilliebjörn


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Vivi Antoinette Karolina Langebo, född Andersson
 • Far: Simon Konrad Langebo
 • Syster: Rut Ingegärd Langebo, gift Stålhammar
fler ...


Utbildning

 • Högskola, Stockholm: Sångutbildning, Kungliga Musikhögskolan
 • Högskola, Stockholm: Utbildning till musiklärare, Kungliga Musikhögskolan
 • Högskola, Stockholm: Musikstudier, harpa, Kungliga Musikhögskolan
fler ...


Verksamhet

 • Yrke: Sångare, Radiokören
 • Yrke: Operasolist, Drottningholms Slottsteater
 • Yrke: Operasolist, Den Norske Opera
 • Yrke: Harpist, Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Hovkapellet m fl


Kontakter

 • Mentor: Joseph Hislop
 • Mentor: Arne Sunnergård
 • Mentor: Hjördis Schymberg


Organisationer

 • Sällskapet Nya Idun
  Ledamot


Bostadsorter

 • Födelseort: Skellefteå
 • Skellefteå
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällorKarin Langebo, fotograf och årtal okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)
Karin Langebo, fotograf och årtal okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)

Nyckelord

1900-talet Musiker Operor Sångare