Kjerstin Dellert var en av Sveriges främsta operasångare och teaterchef på Ulriksdals Slottsteater Confidencen.
Kjerstin Dellert föddes den 4 november 1925 i Katarina församling, Stockholm. Hon var dotter till Elisabeth ”Lizzie” Blomqvist och den förmögne grosshandlaren Oscar Dellert. Pappan var ursprungligen från Dalarna och hette Andersson i efternamn. Han tog efternamnet Dellert och började sin karriär som bokhandlare. I sin självbiografi I förtroende inleder Kjerstin Dellert boken med att hylla sin pappa och beskriver honom som en generös, sportintresserad och musikalisk natur- och sällskapsmänniska. Han betydde oerhört mycket för sin dotter. Hennes relation till sin temperamentsfulla mamma var däremot betydligt mer komplicerad. Föräldrarna skilde sig när Kjerstin Dellert var elva år.
Kjerstin Dellert beskriver familjens hemmiljö som borgerlig och mycket gästfri. Hon fick studera vid den anrika Franska skolan i Stockholm och visade tidigt intresse och talang för sång och musik. Förutom lektioner i sång, tog hon ridlektioner, ägnade sig åt skridskoåkning, att cykla och åt hundar. Hon var väldigt förtjust i djur och precis som sin far en natur- och sällskapsmänniska. Kjerstin Dellert säger om sig själv att hon var en ”pojkflicka” under uppväxten.
Musikintresset tog dock mer och mer överhanden. 22 år gammal åkte Kjerstin Dellert till New York och 1948 vann hon The Arthur Godfrey Talent Scout Program med sången Someone to Watch over Me. Hon var publikens favorit och röstades fram av så kallade applådmätare. Med vinstsumman på 100 dollar på fickan åkte Kjerstin Dellert tillbaka till hemlandet och fortsatte med sången. Hon fick, tack vare vinsten i tävlingen, sjunga på Skansen, Chinavaritén och turnera i folkparkerna.
År 1951 debuterade Kjerstin Dellert som Sköna Helena i operetten av Jacques Offenbach med samma namn på Stora Teatern i Göteborg. Hon berättar i sin självbiografi, att efter det fanns det ingen återvändo. Musiken var hennes kall i livet. Trots att det var lägre lön på Kungliga Operan i Stockholm, var det dit hon sökte sig. Hennes debut på Kungliga Operan blev som Musette i La bohéme 1952 med Sixten Ehrling som dirigent. Hon fick göra operetter, men gick sedan över till det mer lyrisk-dramatiska facket och gjorde roller såsom Leonora i Giuseppe Verdis Trubaduren, Amelia i Giuseppe Verdis Maskeradbalen och en oförglömlig rolltolkning som Carmen i Carmen.
Kjerstin Dellert gifte sig 1947 med disponenten Carl-Olof Bergh och med honom fick hon sitt enda barn 1953, sonen Thomas (Thotte) Knutson Dellert Bergh. Äktenskapet med Carl-Olof Bergh upplöstes 1966. Två år senare gifte hon om sig med den 17 år yngre premiärdansaren Nils-Åke Häggbom. Bröllopet väckte stor medial uppmärksamhet med anledning av den stora åldersskillnaden mellan makarna. Men belackarna som sa att detta äktenskap inte skulle hålla, fick tji. Paret levde ihop tills Kjerstin Dellert dog, och hon beskrev maken som sitt livs största kärlek.
Det var inte bara Kjerstin Dellerts privatliv som var omskrivet i pressen. År 1972 deltog hon i Melodifestivalen, något som inte var vanligt för sångare från Kungliga Operan. Men Kjerstin Dellert var inte rädd för att pröva nya uttryckssätt. Hon tävlade med låten Kärleken behöver inga ord och hamnade på en fjärdeplats.
Hon var även känd som producent och initiativtagare till en rad uppmärksammade galaföreställningar på Kungliga Operan. Speciellt ihågkommen är hon för att hon 1976, under en stjärnspäckad gala som hölls inför bröllopet mellan kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, sjöng sången O, min Carl Gustaf till kungen. Den gavs ut på skiva 1978 och låg elva veckor på Svensktoppen.
Kjerstin Dellert hade även talroller bland annat i den omåttligt populära TV-serien Någonstans i Sverige 1974. Och i mångas minne finns kollegan och vännen Elisabeth Söderströms och Kjerstin Dellerts program Prima Primadonnor på Sveriges Television (SVT), där de 1972 och 1973 fick visa sina underbara sångartalanger i solon och duetter, men även de bägge primadonnornas osvikliga sinne för humor.
Kjerstin Dellert var tidigt förespråkare för en sund livsstil med hälsosam mat och motion. Hon inspirerade många med sin positiva livssyn på både livet i stort och på konsten. Efter pensionering från Kungliga Operan tog Kjerstin Dellert initiativet till upprustningen av Ulriksdals Slottsteater Confidencen, ett projekt som hon betraktade som sitt livsverk. För sitt idoga arbete fick hon 2017 motta Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv, den så kallade Kulturarvsmedaljen.
Kjerstin Dellert och maken Nils-Åke Häggbom var bosatta på Ottilielund, i närheten av Confidencen. Där levde hon tills hon avled 5 mars 2018, 92 år gammal. Begravningen skedde i Jacobs kyrka, precis intill Kungliga Operan, vilken var den kyrkan som hon ofta gick in i för att sitta och meditera en stund inför en stor roll på operascenen. Hennes aska är dock spridd på en privat plats; ett ställe som hade en särskild plats i Kjerstin Dellerts hjärta.