Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Kristina Svantesdotter Sture

1559-12-221619-01-04

Grevinna, godsägare

Kristina Sture var grevinna och godsägare. Hon var en av de kvinnor som drabbades hårt av vasasönernas maktkamp, men hon lyckades försvara sina och sina barns rättigheter.

Hon föddes 1559 på Hörningsholm i Södermanland som yngsta barnet till Svante Sture och Märta Leijonhufvud. År 1567, när hon var åtta år, mördades hennes bror Nils av Erik XIV. Även hennes far Svante och brodern Erik dödades på kungens befallning, i de så kallade Sturemorden. Hon växte upp tillsammans med modern (kallad kung Märta) och syskon på Hörningsholm och i viss mån på Stegeholms slott i Småland.

Hösten 1581 gifte hon sig med riksrådet och ståthållaren över Estland, Livland och Ingermanland, greve Gustav Axelsson Banér. Därmed blev hon fru över godset Djursholm i Uppland. När Gustav Banér år 1599 fängslades av hertig Karl, för att ha stått på kung Sigismunds sida i hans kamp mot hertigen, konfiskerades Djursholm till kronan. Kristina Sture och hennes nio överlevande barn befann sig då på Segersjö kungsgård i Närke, där hon födde sitt sista barn. Året därpå avrättades hennes make och två av hennes svågrar i Linköpings blodbad.

Inför avrättningen fick Kristina Sture tillsammans med döttrarna Margareta och Sigrid tillåtelse att resa till Linköping för att tillbringa ett sista dygn tillsammans med Gustav Banér. Dottern Sigrid Banér har i ett brev till sin syster Anna Banér skildrat familjens avsked inför avrättningen. Hon beskrev hur modern var så tagen att hon inte ens orkade svara när maken talade med henne och hur hon somnade på hans arm mitt i kvällsmaten. Kristina Stures far och två bröder hade tagits ifrån henne i vasasönernas blodiga maktkamp, hennes egendom och hem likaså, och nu skulle hennes man tas ifrån henne.

Men Kristina Sture var inte bruten, hon flyttade med barnen till sin syster på Hörningsholm och kämpade därifrån för att få tillbaka Djursholm. Då hon kunnat visa att hon fått godset i morgongåva av sin make återfick hon år 1603 stora delar av Djursholm med underliggande gårdar. Kristina Sture dog 1619 och är begravd i Uppsala domkyrka tillsammans med sin make.


Kekke Stadin


Publicerat 2020-03-02



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Kristina Svantesdotter Sture, www.skbl.se/sv/artikel/KristinaSvantesdotterSture, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kekke Stadin), hämtad 2024-03-28.




Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Märta, kallad kung Märta, Eriksdotter Leijonhufvud
  • Far: Svante Sture d.y.
  • Syster: Sigrid Svantesdotter Sture
fler ...


Utbildning

  • Privatundervisning i hemmet, : Ståndsmässig uppfostran


Verksamhet

  • Yrke: Godsägare


Kontakter

  • Släkting: Hedvig Eleonora Stenbock


Bostadsorter

  • Födelseort: Mörkö socken
  • Mörkö socken
  • Västervik
fler ...


Källor

Litteratur


Vidare referenser



Porträtt av Kristina Sture på Gripsholms slott. Okänd konstnär, 1600-talet. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)
Porträtt av Kristina Sture på Gripsholms slott. Okänd konstnär, 1600-talet. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)

Nyckelord

1500-talet 1600-talet Adel Godsägare