Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Lisa Cecilia Thomasson (Lapp-Lisa)

1878-08-191932-04-15

Vissångare

Lisa Thomasson, känd som ”Lapp-Lisa” eller ”Näktergalen från Oviken”, var en vissångerska av samisk börd med en repertoar av andliga och frireligiösa visor.

Lisa Thomasson föddes 1878 och växte upp i Oviksfjällen. Hon var dotter till de bofasta samerna Thomas och Brita Maria Andersson i Myssjö i Jämtland. Hennes far genomförde föreläsningsresor om samisk kultur och samiskt liv. Dottern fick ibland följa med och deltog på en sådan föreläsning i Gävle där hon medverkade med sin sång. Kantorn Fredrik Hedström lade märke till hennes musikaliska begåvning och gav henne sång- och musiklektioner. Mellan åren 1896 och 1902 arrangerade han flera konsertturnéer, där han ackompanjerade henne på piano eller orgel, när hon inte själv spelade cittra eller gitarr. Hennes repertoar innehöll andliga sånger och visor, men också sånger med anknytning till samernas liv och den storslagna naturen i hennes barndoms hemtrakter. Hon sjöng de folkliga läsarsångerna, men också tonsättningar av Davids psalmer. Hennes signaturmelodi blev Lappflickans visa (Bland Ovikens snökrönta, skyhöga fjäll) som hon alltid sjöng vid sina framträdanden.

Lisa Thomasson, som blev känd som ”Lapp-Lisa”, var syster till fotografen Nils Thomasson som porträtterade sin syster. Fotografierna såldes sedan i samband med turnéer och möten. Lisa Thomasson sjöng i kyrkor, kapell och missionshus över hela landet men slutade turnera omkring 1902. Hon gifte sig 1911 med Bror Johansson, som bytte efternamn till Bosiö och senare blev präst.

Drygt 20 år efter det att Lisa Thomasson slutat turnera nådde en annan ”Lapp-Lisa” berömmelse. Det var Anna-Lisa Öst som från omkring 1924 och fram till sin död 1974, blev ”Lapp-Lisa” med svenska folket. Det var ett artistnamn som andra föreslagit sedan hon uppträtt i samedräkt, trots att hon inte var av samisk släkt. Anna-Lisa Öst gjorde aldrig någon hemlighet av att det funnits en tidigare ”Lapp-Lisa” och sjöng ofta sånger ur Lisa Thomassons repertoar, bland annat dennas signaturmelodi Lappflickans visa.

Lisa Thomasson avled i Furudal i Dalarna 1932.


Christina Mattsson


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Lisa Cecilia Thomasson (Lapp-Lisa), www.skbl.se/sv/artikel/LisaThomassonLappLisa, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Mattsson), hämtad 2024-06-24.
Övriga namn

  Gift: Bosiö, Thomasson-Bosiö
  Smeknamn: Lapp-Lisa


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Brita Maria Andersson, född Johansdotter
 • Far: Tomas Andersson
 • Bror: Nils Anton Thomasson
fler ...


Utbildning

 • Folkskola,
 • Övrigt, Gävle: Musik- och sånglektioner för Fredrik Hedström


Verksamhet

 • Yrke: Vissångare, turnerande


Kontakter

 • Mentor: Fredrik Hedström


Bostadsorter

 • Födelseort: Svedje
 • Svedje
 • Furudal
 • Dödsort: Furudal


Källor

Litteratur
 • Svahn, Willy, 'Lisa Thomasson-Bosiö, den första "Lapp-Lisa', Nya Dagen, 2001-02-28Vidare referenserLisa Thomasson, Lapp-Lisa. Foto: Olof Östling, Gefle, år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-SA 4.0)
Lisa Thomasson, Lapp-Lisa. Foto: Olof Östling, Gefle, år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-SA 4.0)

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Kristendom Samer Sångare Visor