Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Louise Lill-Marie Blomberg-Rolf

1923-01-041992-10-04

Konstnär, bildterapeut

Lill-Marie Blomberg-Rolf var konstnär och bildterapeut, framför allt känd för sitt landskapsmåleri.

Lill-Marie Blomberg-Rolf föddes i Stockholm 1923. Hon var dotter till skulptören Marie Louise Idestam-Blomberg och författaren Erik Blomberg. Hon studerade först vid Anders Beckmans Skola (nuvarande Beckmans designhögskola) i Stockholm och Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, för att sedan ägna fem år åt studier vid Kungliga Konsthögskolan (KKH) i Stockholm. År 1951 gifte hon sig med konstnären Lars Rolf. De två var gifta till 1960 och fick en son, Richard Rolf, som blev musiker och instrumentbyggare.

Under sin livstid ställde Lill-Marie Blomberg-Rolf bland annat ut på Galerie Blanche och Galleri H i Stockholm. Hon deltog i utställningen Svenska målare på Kulturhuset 1985. Idag finns hennes konst representerad vid Moderna Museet.

Hennes skapande bestod av såväl teckningar som målningar. Naturen spelade för henne en avgörande roll: hon identifierade sig i hög grad med naturen och såg människan som en del av den. Konst och natur ingick en förening. Motiven var ofta tagna från en ö i Bohuslän där hon tillbringade en stor del av sin tid. Hon målade gärna landskap med strand- och klippartier men tecknade även markstudier i gråskala.

Hon var också mycket intresserad av människor och upplevde det som konfliktfyllt att ensamhet var nödvändigt för skapandet. Hon såg samtidigt skapandet som en stark kraft för att åstadkomma frigörelse och psykisk hälsa och utbildade sig till bildterapeut. Sannolikt bottnade behovet av bildterapi i en egen upplevelse av utanförskap. Hon skrev vid ett tillfälle att ”i tidningen står det att naiv, innerlig, distanslös och subjektivistisk inte längre är möjligt inom konsten” och ställde den retoriska frågan ”vad är då möjligt för en sån som mej?” Även då hon drabbats av sjukdom fortsatte hon att teckna och levde i sin värld av bilder.

Lill-Marie Blomberg-Rolf gick bort år 1992. Hon ligger begravd på Sigtuna kyrkogård.


Birgit Karlsson


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Louise Lill-Marie Blomberg-Rolf, www.skbl.se/sv/artikel/LouiseLillMarieBlombergRolf, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Birgit Karlsson), hämtad 2024-02-21.
Övriga namn

  Flicknamn: Blomberg


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
 • Mor: Marie-Louise Idestam-Blomberg, född Idestam-Almquist
 • Far: Erik Axel Blomberg
 • Syster: Monica Blomberg, gift Kempe
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Grafisk utbildning, Anders Beckmans reklamskola
 • Yrkesutbildning, Köpenhamn, Danmark: Konstnärlig utbildning, Det Konglige Danske Kunstakademi
 • Högskola, Stockholm: Konstnärlig utbildning, Kungliga konsthögskolan (KKH)
 • Yrkesutbildning, : Utbildning i bildterapi


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär
 • Yrke: Bildterapeut


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Köpenhamn, Danmark
fler ...


Källor

Uppslagsverk


Vidare referenser