Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Maja Ekelöf

1918-02-231989-08-29

Städare, författare

Maja Ekelöf var med sin dagboksroman Rapport från en skurhink en unik och viktig röst i 1970-talets samhällskritik.

Maja Ekelöf växte upp i det lilla gruvsamhället Granbergsdal utanför Karlskoga. Hennes far var bokhållare. Hon gick sexårig folkskola och bedrev senare studier vid kvällsfolkhögskola. År 1940 gifte hon sig med grävmaskinisten Torsten Ekelöf. De fick fem barn tillsammans, Stig (1941), Britt Inger (1943), tvillingarna Jan och Ola (1945) och Lars (1950). De skilde sig 1957.

När Maja Ekelöf debuterade med dagboken Rapport från en skurhink 1970 var hon 52 år och hade sedan länge varit ensamförsörjare för en stor familj. Hon arbetade som städerska och tog även andra arbeten för att få ekonomin att gå ihop. Då förlaget Raben & Sjögren utlyste en tävling om bästa politiska roman redigerade hon sin dagbok och skickade in den. Hon vann första pris och boken blev en oerhörd framgång.

Det var som om såväl bokförlag som kritiker och läsare bara väntat på denna typ av samtidsdokumentär om en låglönearbetares slitsamma vardag. Genom att byta ut Maja Ekelöfs egen titel "En städerskas dagbok" till Rapport från en skurhink lyfte förlaget också ut texten ur det privata och gjorde den till en del av den tidstypiska rapportgenren med dokumentaristisk och samhällskritisk karaktär. Bara under utgivningsåret utkom boken i sex upplagor. Den blev omedelbart översatt till danska, norska och finska.

Maja Ekelöfs skildring är nedslående men ändå hoppfull. Den motsvarar på många sätt arbetarrörelsens, vänsterns och kvinnorörelsens syn på den lågutbildade människans oförlösta potential. Kroppsarbetet är nerslitande men kunskapstörsten stor. Trots sin hårda arbetsdag läser Maja Ekelöf samhällskunskap och svenska på kvällskurser. Hon har ett brinnande bildningsintresse och ger, trots sin position på samhällets botten, uttryck för en hög självkänsla. Tron på att hon är något har hon fått på aftonskolan och genom litteraturen. Litteraturen har gett henne egenvärde, bekräftelse och kunskap och dragit henne in i ett socialt engagemang tvärs över tider och kontinenter.

Rapport från en skurhink gjorde Maja Ekelöf berömd och hon fick många kontakter. En av dem som hon brevväxlade med var Tony Rosendahl, som vid denna tid avtjänade ett långt straff för ekonomisk brottslighet i Kumlafängelset. Deras brevväxling gavs ut 1972.

År 1987 mottog Maja Ekelöf Ivar Lo-Johanssons pris, som den förste efter författaren själv.

Maja Ekelöf avled 1989.


Lisbeth Larsson


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Maja Ekelöf, www.skbl.se/sv/artikel/MajaEkelof, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lisbeth Larsson), hämtad 2024-09-10.




Övriga namn

    Flicknamn: Andersson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Märta Axelina Andersson, född Axelsson
  • Far: Henning Andersson
  • Make: Torsten Henry Ekelöf
fler ...


Utbildning

  • Folkhögskola, : Kvällsfolkhögskola
  • Övrigt, Karlskoga: Kvällskurser, Studieförbund


Verksamhet

  • Yrke: Städare
  • Yrke: Författare


Kontakter

  • Vän: Tony Rosendahl


Bostadsorter

  • Födelseort: Karlskoga
  • Karlskoga
  • Dödsort: Karlskoga


Priser/utmärkelser



Källor



Vidare referenser