Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Märta Kristina Berg

1880-07-261960-11-06

Fotograf

Märta Berg var en färgstark fotograf, klädd i rättviksdräkt.

Märta Berg föddes i Öregrund 1880. Hon döptes till Martha men ändrade senare sitt förnamn till Märta. Hennes far Gudmund Berg vistades tillfälligt i Öregrund där han gick och lärde sig till målare och fotograf. Fadern, som kom från Västbjörka, gifte sig 1878 med Karls Karin Jonsdotter från Vikarbyn. De bosatte sig på hustruns gård i Mårsbacken och där fick paret sju barn.

Omkring 1883–1884 byggde Gudmund Berg ett pampigt tvåvåningshus med ett åttkantigt trapphus med tornhuv i Mårsbacken. På Storgatan i Rättvik byggde han ungefär samtidigt ett tvåvåningshus och på övervåningen inredde han en fotoateljé med stora fönster mot Storgatan och ett mycket stort takfönster. I huset i Vikarbyn inreddes också en fotoateljé på övervåningen. En lång rad fönster fanns för ljusinsläpp och fonden hade målats av Gudmund Berg själv. Då och då klistrade han över de gamla motiven och nya motiv målades dit för att få nya bakgrunder.

Redan i tonåren hade Märta Berg hjälpt sin far i ateljén som fotografbiträde. När fadern hastigt avled i lunginflammation 1900 tog hon över ateljéerna i Rättvik och Vikarbyn. Ateljén i Rättvik drevs i början under namnet Gudmund Berg Fotografiatelier. Innan Märta Berg tog detta beslut besökte hon sin far på sjukbädden och visade honom en glasplåt som hon exponerat, framkallat och retuscherat. Hon ville att fadern skulle granska den och avgöra om arbetet var så välgjort att hon kunde fortsätta fotografera. Vad han svarade är tydligt. Då huset saknade elektricitet lades glasplåtarna ut på plåttaket där fick de exponeras i solljuset.

År 1907 gifte sig Märta Berg med Yngve Valfrid Kronberg som arbetade som kontorsbiträde på Rättviks järnvägsstation. Kronberg slutade vid järnvägen och på kort tid lärde han sig hjälpa till i fotoverksamheten. Han blev med tiden mycket duktig i mörkrummet. Tillsammans fick paret elva barn och av dessa blev dottern Greta också fotograf. Tre generationer har fotograferat rättviksfolk under nästan 100 år. Märta Berg arbetade som fotograf mellan åren 1900–1950, alltid klädd i sin rättviksdräkt, eller åtminstone med rättvikskjolen och en ”slimsblus”, som den tidens modeblus kallades.

I Rättvik och i grannsocknen Boda fanns det många fotografer. När kundunderlaget inte räckte till sökte de sig till andra orter i Sverige men även utomlands. I Vikarbyn, Rättviks största by, fanns det också många fotografer och Märta Berg omgavs, förutom fadern Gudmund Berg, av två grannar som båda var fotografer. Det var Anders Skötsner och hans hustru Brita Skötsner från Backa, som också hon var fotograf. De flyttade sin verksamhet till Östhammar och Öregrund när konkurrensen i Rättvik blev för stor. En annan granne i Västbjörka var Perols Lars Ersson (senare Mårs Lars Ersson efter hustruns gårdsnamn och därefter Wiklander efter Vikarbyn). Han var både målare och fotograf liksom grannen Gudmund Berg. Att Märta Berg valde fotograf som yrke var nog inte så konstigt med tanke på faderns och grannarnas yrken.

Märta Bergs dotter Greta, född 1916, följde i sin mors och morfars fotspår. Genom moderns kontakter fick hon arbete hos hovfotograf Herman Bergne i dennes filial i Ängby under ett år. År 1948 kom Greta hem och började hjälpa till i moderns fotoateljé. Hon gifte sig och skrev sig fortsättningsvis Greta Norling. Året därpå tog hon över all porträttfotografering och det höll hon på med till 1975. Färgfotografering hade då blivit modernt och Greta som hela tiden arbetat med svartvitt ansåg sig för gammal för att lära sig något nytt och dessutom behöva skaffa ny dyrbar fotoutrustning. Hon bestämde sig då för att sluta och i stället ägna sin tid åt familjen.

Flera kvinnliga fotografer som gifte sig är kända både under sitt flicknamn och det namn de fick vid giftermålet. Några kvinnliga fotografer valde dock att behålla sitt flicknamn även efter att de gift sig. Märta Berg, som var gift Kronberg, hade kvar flicknamnet då ett väl inarbetat namn var värt att behålla. Märta Berg umgicks med fyra andra kvinnliga fotografer som också hade fotoateljéer vid Siljan. Det var Gerda Söderlund med ateljé i Leksand, Berta Hallgren med ateljéer i Mora och Leksand, Selma Westberg i Mora och Margit Karlsson i Leksand.

Märta Berg avled i Rättvik 1960.


Christer Bergin


Publicerat 2021-03-25



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Märta Kristina Berg, www.skbl.se/sv/artikel/MartaKristinaBerg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christer Bergin), hämtad 2024-12-21.




Övriga namn

    Alternativ namnform: Martha Berg
    Gift: Kronberg


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Karls Karin Berg, född Jonsdotter
  • Far: Gudmund Olsson Berg
  • Syster: Anna Olsson
fler ...


Utbildning

  • Yrkesutbildning, Rättvik: Fotografisk lärling hos fadern


Verksamhet

  • Yrke: Fotograf


Kontakter

  • Kollega: Gerda Söderlund
  • Kollega: Berta Hallgren
  • Kollega: Selma Westberg
  • Kollega: Margit Karlsson


Bostadsorter

  • Födelseort: Öregrund
  • Öregrund
  • Rättvik
  • Dödsort: Rättvik


Källor

Litteratur
  • Bergin, Christer, Fotografer i Dalarna, Dalarnes fornminnes- och hembygdsförbund i samarbete med Dalarnas museum, Falun, 2018

Uppslagsverk


Vidare referenser

Litteratur
  • Lindenor, Rune, 'Tre fotografgenerationer: Gudmund Berg, Märta Berg, Greta Norling', Rättvikskrus, 1995 (15), s. 5-11

Arkiv
  • Rättviks bildarkiv, Rättviks kommun



Märta Berg iklädd Rättviksdräkt. Förmodat självporträtt, år okänt. Rättviks bildarkiv ©
Märta Berg iklädd Rättviksdräkt. Förmodat självporträtt, år okänt. Rättviks bildarkiv ©

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Fotografer