Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Mathilda Christina Hamilton (Mathilda Strömberg Hamilton)

1864-08-191935-02-14

Företagare, missionär

Mathilda Hamilton lade grunden till butikskedjan Indiska och var en internationellt verksam företagare i början av 1900-talet.

Mathilda Hamilton föddes 1864 och växte upp som enda barn i ett arbetarhem i Finspång, Östergötland. Hon var dotter till muraren Gustaf Strömberg och hans hustru Johanna Strömberg. Barndomen präglades av engagemang i Risinge missionsförsamling.

År 1888 reste Mathilda Hamilton ensam till Chicago, USA. Där studerade hon på Carleton College i Northfield i Minnesota. Hon avbröt dock studierna för en föredragsturné runt om i Amerika där hon talade om nykterhet och mission. Under ett av dessa föredrag träffade hon sin blivande make, pastor Gustaf Nilsson, som hade emigrerat från Sverige. De tog sig namnet Hamilton.

Paret Hamilton gick med i den frireligiösa Skandinaviska Alliansmissionen (SAM) som leddes av den världskände missionären Fredrik Fransson. Mötet med honom ledde till att paret blev missionärer i Harsil, en liten by i norra Indien. Svårigheten att omvända befolkningen och ett vacklande samarbete med SAM medförde att Mathilda Hamilton bestämde sig för att lämna Indien. Inspirerad av de vackra indiska hantverken väcktes idén att sälja dem i Sverige.

År 1901 öppnade Mathilda Hamilton butiken Indiska utställningen på Regeringsgatan i Stockholm, den tidens shoppinggata. Till sin hjälp hade hon handelsidkerskan Jenny Svahn, och mecenaten Charlotta Ewert bidrog med att till verksamheten låna ut miljonbelopp.

Butiken blev den främsta orientaliska affären i Stockholm i seklets början, och gjorde Mathilda Hamilton till miljonär och en framgångsrik företagare med hela världen som arbetsfält. Hon besökte över 45 länder, bland andra Indien, Turkiet, Syrien, Spanien, Marocko och Palestina. Många av resorna gjordes för att köpa in varor, till exempel turkiskt porslin, handbroderade sidentyger, tigerskinn och rökbord. Resorna resulterade även i att hon skrev boken Kvinnan i Brahmas, Buddhas och Muhameds Länder: iakttagelser och studier i Orienten, 1902. Syftet var att för en svensk läsekrets uppmärksamma kvinnors situation över hela världen.

År 1908 startade en filial till Indiska utställningen i Göteborg men den slog igen redan 1909. I Stockholm däremot expanderade verksamheten och 1910 öppnade en underavdelning vid Norrmalmstorg.

År 1911 skilde sig makarna Hamilton. Därefter träffade Mathilda Hamilton en ung militär, Hugo Youngberg, som hon gifte sig med. Det äktenskapet kom dock att bli kortvarigt.

Affärsverksamheten gick dåligt och för att få fart på affärerna gav sig paret av till Indien, där Mathilda Hamilton startade företaget The Swedish India Trading Company för att importera svenska varor från Huskvarna, Barnängen och Lazarolfabriken. Första världskriget satte dock stopp för planerna eftersom det då blev svårt att skeppa varor. Samtidigt tillskansade sig maken Mathilda Hamiltons hela förmögenhet och lämnade henne utblottad. Hon tvingades därför åka tillbaka till Sverige. Där startade hon en ny butik, Indiska konstsalongen, även den låg på Regeringsgatan.

Butikerna gick med förlust och Mathilda Hamilton, som hade reumatism och bronkit, bestämde sig för att av hälsoskäl lämna Sverige för varmare breddgrader och hitta en försörjning. År 1920 reste hon därför till Sri Lanka och startade företaget The Swedish Ceylon Trading Agency och exporterade främst kryddor, te och kaffe till Sverige.

Trots värmen blev Mathilda Hamilton allt sjukare och kunde till slut inte sköta affärerna. Försatt i skulder tvingades hon att be det svenska konsulatet om hjälp. Hon blev dessutom paranoid och deprimerad och såg till sist ingen annan utväg än att återvända till Sverige 1930. Än en gång ville hon försöka fortsätta sin affärsverksamhet men hon blev sängliggande med värk och började missbruka alkohol. Av dessa skäl blev hon tvångsintagen på Beckomberga sjukhus. Där fick hon diagnoserna manodepressiv och kronisk mani.

Mathilda Hamilton slutade sina dagar på ett vårdhem på Lidingö, 69 år gammal.


Sara Sjöström


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Mathilda Christina Hamilton, www.skbl.se/sv/artikel/MathildaHamilton, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Sara Sjöström), hämtad 2024-03-29.




Övriga namn

    Flicknamn: Strömberg
    Gift: Strömberg Youngberg, Strömberg Hamilton, Mathilda


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Johanna Sofia Strömberg, född Lindholm
  • Far: Gustaf Strömberg
  • Make: Gustaf Adolf Nilsson (Nelson), senare Hamilton
  • Make: Hugo Alexander Ljungberg (Youngberg)


Utbildning

  • Folkskola, Finspång, Torstorps skola
  • Yrkesutbildning, Northfield, USA: Utbildning till missionsläkare (ej fullföljd), Carleton College


Verksamhet

  • Yrke: Företagare, butiksägare, Indiska utställningen
  • Yrke: Missionär, bl a Egypten och Palestina; föreläsare, USA och Europa
  • Yrke: Missionär vid missionsstationer, skolgrundare
fler ...


Kontakter

  • Kollega: Fredrik Fransson
  • Kollega: Jenny Svahn
  • Kollega: Charlotta Maria Ewert
fler ...


Organisationer

  • Thorstorps jungfruförening, inom Risinge missionsförsamling
    Medlem
  • Skandinaviska Alliansmissionen (SAM)
    Medlem, missionär


Bostadsorter

  • Födelseort: Thorstorp
  • Thorstorp
  • Chicago, USA
fler ...


Prizes/awards



Källor

Arkiv
Litteratur


Vidare referenser



Mathilda Hamilton. Fotograf och år okänt (Statens museer för världskultur, Etnografiska museet)
Mathilda Hamilton. Fotograf och år okänt (Statens museer för världskultur, Etnografiska museet)

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Företagare Kristendom Missionärer

Länkar