Maud Husberg, "Tant Mård", var TV-hallåa och programledare. Hon ledsagade inte bara TV-tittare genom sändningar, utan även barn i tidiga pedagogiska barnprogram.
Maud Husberg föddes i Göteborg 1934 som dotter till direktör Gösta Husberg och hans hustru Ingrid. Efter examen som modedirektris från Tillskärarakademin i Göteborg 1954 arbetade hon vid Textilinstitutet i Borås under 1955. Maud Husberg var sedan anställd vid modehuset Balmain i Paris 1956. Hon återvände därefter till Sverige och verkade vid reklamavdelningen på det svenska modeföretaget Melka 1957–1961. År 1962 anställdes hon vid Sveriges Radio som programpresentatör i TV, i dagligt tal kallat hallåa.
Under televisionens första år samlades hela befolkningen framför TV-apparaterna och den enda kanal som då fanns. Detta skapade en enorm genomslagskraft och hallåorna, som via rutan mötte människor hemma i deras vardagsrum varje kväll, blev snabbt rikskändisar. En del hallåor kom nästan att bli större än de program de påannonserade, då de skapade en personlig kontakt med tittarna.
Maud Husberg beskrev arbetet som hallåa i en intervju 1964 på följande vis: hennes arbetstid var normalt sett mellan klockan 18 och 22.30 om kvällarna, varav själva tiden i sändning var omkring en till två minuter per kväll. Övrig tid följde hon antingen med i programmen eller stickade till exempel. Förberedelsetiden inför sändningarna var cirka två timmar, i den inkluderades hårvård, sminkning och ljussättning. Allt skulle vara felfritt och tillrättalagt, såväl språket som uppförandet liksom vartenda hårstrå i frisyren.
År 1964 kom Maud Husberg även att bli känd som "Tant Mård", då hon presenterade barnprogrammen tillsammans med en guldhamster, kallad Chico. Detta var så populärt att Maud Husberg både talade in skivan Tant Mård berättar två musiksagor om Chicko och Tjyp och gav ut boken Tant Mård berättar en saga om Chico, 1967, illustrerad av Tom Hultgren.
Då barnprogrammet Mats och Malin sändes 1967, med Yvonne Lombard och Sune Mangs i titelrollerna, agerade Maud Husberg den vuxne berättaren som förklarade ämnena för TV-tittarna. Programmet handlade om kropp och hälsa och var ett projekt lett av Hälsovårdsupplysningsdelegationen. Det var avsett att på ett pedagogiskt och lekfullt sätt undervisa skolbarn om bland annat tandvård, kostvanor och vattensäkerhet. Till upplägget hörde att alla skolbarnsfamiljer fick en hälsoplansch utdelad via landets skolor och i bokhandeln såldes ett tärningsspel, även det kopplat till hälsomedvetenhet.
Maud Husberg var programledare för Melodifestivalen 1967. Året innan hade hon röstats fram av tidningen Hänt i Veckans läsare till Årets TV-favorit, framför såväl den folkkära programledaren Lennart Hyland som nyhetsankaret Sven Lindahl.
I radio var Maud Husberg värd för programmet Det ska vi fira, 1967, agerade sommarvärd 1970 och 1971, samt medverkade i en serie radioprogram med Bertil Perrolf med titlar som Sol, sommar och semester, Fullmåne lyser över vår kväll, Kan hända faller inget regn ikväll, Det börjar mörkna under träden, I de kulörta lyktornas tid med mera, sommaren 1981.
Maud Husberg medverkade även i de populära Husmors filmer hösten 1973, där hon i ett inslag berättade om äldre tiders hushållsknep, recept och färdsätt och jämförde med samtida. I regissören Doreen Dennings kortfilm The Swedish Woman, 1969, om den svenska kvinnohistorien samt synen på den svenska kvinnan och den svenska jämställdheten, medverkade Maud Husberg tillsammans med bland andra Alva Myrdal, Elise Ottesen-Jensen och Karin Falck.
År 1969 utkom sexualupplysningssagan Hur går det till, mamma på skiva, där Maud Husberg läste en text anpassad för barn i förskoleåldern av den danska sexualrådgivaren Sten Hegeler. Sagan var baserad på Hegelers bok, Hur går det till, mamma?, som publicerades i Sverige 1948 och var banbrytande inom sexualundervisningen för barn. Maud Husberg talade även in instruktioner för medicinsk hypnos på skiva 1967, vilken gavs ut med tillhörande instruktionsbok. En tid hade Maud Husberg också en egen spalt i tidningen Expressen.
Maud Husberg gifte sig 1967 med civilekonomen Reggie Jacobson och fick två döttrar. Hon dog 2008 i Göteborg, där hon är begravd på Östra kyrkogården.