Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Gunilla Mona-Lill (Mona) Skagerfors

1922-02-102011-11-10

Pionjär som modejournalist, modeillustratör

Mona Skagerfors var en modeillustratör och skribent. Hon var en pionjär inom den svenska modejournalistiken.

Mona Skagerfors föddes 1922 i Göteborg. Hon var yngst av två döttrar. Föräldrarna var hovfotografen Erik Valdemar Löfberg och Evelina Alexandra Fredriksson. I början av 1940-talet utbildade Mona Skagerfors sig till tecknare på Slöjdföreningens skola i Göteborg (nuvarande HDK-Valand), där hon läste inriktningen reklam. På skolan träffade hon konstnären Olle Skagerfors som sedan blev hennes make. År 1944, när paret avslutat sina utbildningar, reste de till Paris för en månads vistelse. Under vistelsen bestämde de sig för att stanna kvar i staden eftersom Paris erbjöd möjligheter för Mona Skagerfors karriär som modeillustratör. De bodde i Paris i tre år, under vilka de gifte sig och fick dottern Anna.

Mona Skagerfors arbetade som modeillustratör åt företaget Gillblads, men sade upp sig för att istället teckna åt tidningar. Under tiden i Paris försörjde Mona Skagerfors sig på att teckna och under signaturen Skagerfors publicerades hennes modeteckningar i Dagens Nyheter, Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning och Bonniers månadstidning. För den sistnämnda tecknade hon ett uppslag till varje nummer. Det var en fördel att vara på plats i Paris där Christian Dior var den store modeskaparen och Mona Skagerfors lyckades få tillträde till hans visningar.

Familjen Skagerfors flyttade sedermera till Sverige eftersom maken längtade tillbaka. De bosatte sig i Göteborg, men köpte sedan ett hus på Klädesholmen. Deras hem blev en mötesplats för konstnärer och teaterfolk. Olle Skagerfors var konstnär och mellan 1950 och 1980 satt Mona Skagerfors ofta modell för hans målningar. Tillbaka i Sverige fick Mona Skagerfors anställning som modeillustratör och även som modeskribent på Göteborgs-Posten där hon sedan arbetade i 18 år. Under 1950-talet designade Mona Skagerfors kostymer till pjäser som sattes upp på Göteborgs stadsteater. Hon var vid samma tid anställd som konsult för ett företag och designade en egen kollektion.

Mona Skagerfors arbetade under 1960-talet som lärare i modeteckning vid Konstindustriskolan, som under denna period var namnet på den tidigare Slöjdföreningens skola. Hon hade planer på att skolan skulle öppna en modeinriktning, men eftersom en kritik mot mode växte fram under 1970-talet var planen inte rätt i tiden. Under samma period började Mona Skagerfors att arbeta för Gillblads igen.

Två gånger om året reste Mona Skagerfors till Paris för att hålla sig uppdaterad om det senaste modet. Hon reste också till London som under 1960-talet utmanade Paris status som modecentrum. På 1970-talet reste hon även till Rom för att gå på modevisningar.

Förutom arbetet som modejournalist och illustratör författade och illustrerade Mona Skagerfors flera uppmärksammade böcker: Den skamliga flärden, 1980; Herrar och den intressanta ytan, 1992; Damer, rebeller, outsiders och tidens yta, 1994; Ytans magi, crossdressing och annat, 1996; och Ytans förvirring: kläder eller mode, 2004. Hon skrev även texter till Kvinnokultur: en bok av tjugofyra kvinnor om kvinnors kultur, 1981, och antologin Kläder utgiven av Nordiska museet 1988.

År 1990 belönades Mona Skagerfors med Göteborgs stads Honnörsstipendium för uppskattad gärning inom stadens kulturliv. År 2000 hade Mona Skagerfors en utställning på Göteborgs stadsmuseum på temat hur tiden inverkar på vår klädsel. Året efter visades den på Stockholms Kulturhus. Mona Skagerfors tecknade bilder till utställningen för att visa förändringen för varje årtionde under 1900-talet. Hon höll också föreläsningar på samma tema i olika sammanhang.

Mona Skagerfors avled 2011, 89 år gammal.


Emma Severinsson


Publicerat 2020-05-18



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Gunilla Mona-Lill (Mona) Skagerfors, www.skbl.se/sv/artikel/MonaSkagerfors, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Emma Severinsson), hämtad 2024-09-08.




Övriga namn

    Flicknamn: Löfgren
    Signatur: Skagerfors


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Evelina Alexandra Löfgren, född Fredriksson
  • Far: Erik Valdemar Löfgren
  • Syster: Gun Zennie Ulrika Löfgren, gift Lantz
fler ...


Utbildning



Verksamhet

  • Yrke: Modetecknare och -skribent, bl a Göteborgs-Posten och Gillblads


Bostadsorter

  • Födelseort: Göteborg
  • Göteborg
  • Paris, Frankrike
fler ...


Priser/utmärkelser



Källor

Litteratur
  • Göteborgs-Posten 2007-10-14

  • Göteborgs-Posten 2012-03-27 s. 28 –29

  • Skagerfors, Mona, Ytans förvirring: kläder eller mode!?, Carlsson, Stockholm, 2004

  • Wettre, Håkan, ’Mona Skagerfors [Nekrolog]’, Svenska Dagbladet, 2011-12-12

Uppslagsverk


Vidare referenser



Mona Skagerfors. Fotograf och år okänt (Carlsson Bokförlag)
Mona Skagerfors. Fotograf och år okänt (Carlsson Bokförlag)

Nyckelord

1900-talet Illustratörer Journalister Mode