Monica Boëthius var journalist, författare och debattör med fokus på kvinno- och familjefrågor, och en av de första kvinnliga cheferna inom Sveriges Radio. Hon var även Publicistklubbens första kvinnliga ordförande.
Monica Boëthius växte upp i ett prästhem med olika bostadsorter beroende på faderns tjänstgöring. Han var bland annat verksam som pastor i Göteborg, direktor för Svenska kyrkans diakonistyrelse i Uppsala, och senare kontraktsprost i Falun. Efter studier i Uppsala inledde Monica Boëthius sin journalistiska karriär som redaktör för Fredrika-Bremer- Förbundets tidning Hertha åren 1957–1960. Därefter gick hon över till radiomediet, som vid den här tiden lockade många journalister med akademisk bakgrund. Monica Boëthius arbetade som producent för det då nystartade programmet "Familjespegeln", som ersatt den gamla "Husmorshalvtimmen" med anor från beredskapstiden. Hon blev sedan chef för den redaktionen under åren 1966–1971. Monica Boëthius blev därefter planeringschef för ljudradion, 1972–1975, och slutade som programdirektör för det då nybildade Sveriges Lokalradio AB, 1975–1982.
Om erfarenheterna av att ha varit en av den första generationens kvinnliga chefer i en manligt dominerad verksamhet, skrev hon i boken Insläppt på försök, som utkom 1989. Dessförinnan hade hon skrivit flera böcker, främst under 1960-talet, om behovet av förändrade villkor för kvinnor i arbetsliv och föräldraskap. Monica Boëthius ingick då i Grupp 222, en tidig nätverks- och påtryckargrupp i jämställdhetsfrågor, med medlemmar som Eva Moberg, Barbro Backberger och Gertrud Sigurdsen. Gruppen fick sitt namn efter gatuadressen till Annika Baude som var initiativtagaren.
Efter åren vid Sveriges Radio avslutade Monica Boëthius sitt yrkesverksamma liv som chefredaktör för tidningen Vi, där hon var med om att starta biståndsprojektet Vi-skogen i Kenya. Under många år kom hon att ingå i dess styrelse. Hon genomförde också många resor till Kenya.
Monica Boëthius var, som första kvinna, ordförande för Publicistklubben 1978–1982. Även styrelseuppdragen blev många under årens lopp. Hon var bland annat sekreterare för Arbetsmiljöfondens KOM-program 1988–1993. Åren 1995-1997 var hon ledamot av regeringens jämställdhetsdelegation.
Monica Boëthius dog 2009.