Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Zaida Maria Catalán

1980-10-062017-03-12

Politiker, jurist, människorättsaktivist

Zaida Catalán var människorättsaktivist, miljöpartist, jurist och expert för FN. Hon ville göra skillnad med sitt arbete och bidra till en bättre värld.

Zaida Catalán föddes i Stockholm i oktober 1980. Hennes mor Maria Morseby, född Svensson var från Stockholm och hennes far Mario Hernan Catalán González var politisk flykting från Chile. Modern arbetade som lärare och konstnär. När Zaida Catalán var två år flyttade familjen till Högsby i Småland. Där växte hon upp på en bondgård. Systern Elizabeth föddes 1988. Zaida Catalán gick samhällsvetenskapliga programmet på Mönsteråsgymnasiet och efter studenten sökte hon till juristutbildningen vid Stockholms universitet. Båda föräldrarna var politiskt aktiva och engagerade i miljörörelsen. Mamman Maria Morseby har berättat att Zaida Catalán redan som litet barn frågade vad hon kunde göra för att förbättra världen. Svaret mamman gav var "bli jurist" och redan då bestämde sig Zaida Catalán för att det skulle bli hennes yrke.

Under uppväxten var Zaida Catalán engagerad i djurrättsrörelsen och hon var en av få veganer på sin gymnasieskola. Hon var medlem i Djurens Rätt och blev 2003 invald i organisationens förbundsstyrelse. Hennes engagemang för djurrätt ledde vidare till ett engagemang för miljö och natur. Zaida Catalán gick med i Miljöpartiet och 2001, när hon var 21 år, blev hon språkrör i partiets ungdomsförbund Grön Ungdom tillsammans med Gustav Fridolin. Hon brann för jämställdhet, och var till exempel med och banade väg för samtyckeslagen som infördes 2018. Posten som språkrör innehade hon till 2005 då hon istället började engagera sig i lokalpolitik. År 2006 fick hon en plats för Miljöpartiet i Stockholms stadsfullmäktige. Zaida Catalán arbetade också som jurist vid partiets kansli.

Resor var viktiga för Zaida Catalán och hon besökte de flesta världsdelar. I Guatemala arbetade hon med mänskliga rättigheter i Miljöpartiets internationella program. Hon tog dykcertifikat i Honduras, utbildade sig till yogainstruktör i USA och klättrade i berg i Frankrike. Hennes resor bidrog till beslutet att söka arbete utomlands och 2008 bestämde hon sig för att kandidera till Europaparlamentet. Hon inledde en personvalskampanj där hon kom på femte plats av Miljöpartiets kandidater men fick ingen plats i parlamentet. Zaida Catalán fick ändå möjlighet att arbeta för EU. Hon blev engagerad av EUPOL COPPS, en organisation inom EU som utbildar poliser i olika länder utanför unionen. Hittills har EUPOL COPPS verkat i Afghanistan, Palestina och i Kongo-Kinshasa. Zaida Catalán arbetade i alla de aktuella länderna mellan 2010 och 2016. Mycket av hennes arbete gick ut på att utbilda poliserna i att förhindra våld och sexuella övergrepp mot kvinnor.

Sommaren 2016 fick hon erbjudande om att arbeta för FN i en expertgrupp, stationerad i Kongo-Kinshasa, vars uppdrag var att övervaka sanktionerna mot landet samt att utreda övergrepp mot befolkningen och brott mot mänskliga rättigheter. Gruppen skulle rapportera till FN:s säkerhetsråd och direkt till generalsekreteraren. Under arbetet i Kongo fick gruppen fram bevis för att den kongolesiska militären var inblandad i flera massakrer och att offren skulle finnas i massgravar. Zaida Catalán hade också fått kännedom om 46 våldtäkter på små barn som hade skett i byn Kavumu. När hon utredde barnvåldtäkterna ledde spåren till en lokal politiker och milisledare Frederic Batumike. Zaida Cataláns utredning kom senare att leda till att han 2018 fälldes för våldtäkterna och dömdes till fängelse.

Den 12 mars 2017 hade Zaida Catalán och hennes chef i expertgruppen, amerikanen Michael Sharp, stämt träff med medlemmar i den ökända milisgruppen Kamwina Nsapu. De gav sig av på motorcykel tillsammans med en tolk och tre chaufförer för att resa till byn Bokonde där mötet skulle ske. Milisen hade lovat att peka ut massgravar, gravar där regeringssoldater skulle ha begravt sina offer. Halvvägs till Bokonde, i närheten av byn Moyo Musuila, blev de stoppade av vad som verkade vara milismän. De leddes bort från vägen och ut på ett öppet fält där de plötsligt sköts ihjäl. En film har hittats där hela förloppet visas. På filmen, som analyserats av röst- och språkspecialister, hörs män prata det lokala språket tshilub, vilket är det språk som milisen använder, och lingala vilket är militärens och regeringsmaktens språk. Misstankar uppstod därför att den kongolesiska staten skulle vara inblandad i morden. Motivet skulle i så fall vara att hindra FN-experterna från att upptäcka massgravar. En utredning gjord av inhemsk polis kom fram till att mördarna var milismän ur Kamwina Nsapu och tre män greps som skulle ställas inför rätta, men de rymde ur häktet. Under 2019 anhölls också en överste i Kongos armé. Fortfarande finns oklarheter i vad som egentligen hände.

Zaida Cataláns begravning hölls i Kalmar domkyrka och hon är begravd på Gärdslösa kyrkogård på Öland.


Petra Nyberg


Publicerat 2021-01-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Zaida Maria Catalán, www.skbl.se/sv/artikel/ZaidaMariaCatalan, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Petra Nyberg), hämtad 2024-07-13.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Helene Eva Maria Catalán, född Svensson, omgift Morseby
 • Far: Mario Hernan Catalán González
 • Syster: Elizabeth Silvia Zaida Maria Catalán, senare Morseby


Utbildning

 • Läroverk, Mönsterås: Samhällsvetenskapliga programmet, Mönsteråsgymnasiet
 • Universitet, Stockholm: Jur.kand.examen, Stockholms universitet
 • Yrkesutbildning, USA: Utbildad yogainstruktör


Verksamhet

 • Ideellt arbete: Språkrör, Grön Ungdom
 • Ideellt arbete: Ledamot, Stockholms stadsfullmäktige, för Miljöpartiet
 • Yrke: Jurist, Miljöpartiets kansli
fler ...


Kontakter

 • Kollega: Gustav Fridolin
 • Kollega: Einar Westergaard
 • Kollega: Michael Sharp


Organisationer

 • Miljöpartiet (nuvarande Miljöpartiet de Gröna)
  Medlem, jurist
 • Grön Ungdom
  Språkrör
 • Djurens Rätt
  Styrelseledamot
 • Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks)
  Styrelseledamot


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Högsby
fler ...


Källor

Litteratur
 • Lindberg, Staffan, Mordet på Zaida Catalán, Ordfront, Stockholm, 2019

 • Loberg, Fredrik, '"Zaida vek aldrig ner sig"', Svenska Dagbladet, 2018-01-14Vidare referenserZaida Catalán, 2009. Foto: Anna Simonsson / TT
Zaida Catalán, 2009. Foto: Anna Simonsson / TT

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Jurister Mänskliga rättigheter Politiker