Alma Haag var en av Sveriges första pressfotografer och dokumenterade några av 1900-talets största svenska nyhetshändelser, såsom Theodore Roosevelts besök i Sverige 1910 och August Strindbergs begravning 1912.
Alma Haag föddes 1882 i Sparlösa i Västergötland där hon växte upp under knappa förhållanden tillsammans med sina tre bröder och föräldrarna, lantbrukarna Per och Sofia Svensson. Hon drömde tidigt om att bli lärare hemma i Sparlösa, men lockades så småningom till Stockholm av sin bror Adolf. När hon var 19 år gammal började Alma Haag arbeta i Runstedts fotoateljé på Wallingatan 13. Där fick hon lära sig allt från beredning av vätskor och att assistera vid fotografering till att retuschera både negativ och papperskopior.
År 1902 började Alma Haag arbeta på Gegerfeldts grafiska och deras så kallade klichéanstalt, som hade till uppgift att omvandla fotografier till tryckbara bilder, bland annat för Dagens Nyheters räkning. Några år senare, 1907, blev Gegerfeldts grafiska en del av Dagens Nyheters fasta verksamhet och flyttade då in i DN-huset. Den nya klichéanstalten utgjorde även tidningens fotoredaktion. Samma år anställdes Alma Haag som reprofotograf, retuscherare och assistent åt chefen Gustaf Wickman. Verksamheten var mycket provisorisk till en början. Ett kök och ett par garderober fick fungera som laboratorium och rummet i klichévåningen fick utgöra reproduktionsateljé. Fyra anställda arbetade inledningsvis i ateljén: Gustaf Wickman, Alma Haag, en etsare och en etsarlärling. Ibland fick Alma Haag rycka in som etsare, vilket var ett tungt och hälsovådligt arbete som innebar hantering av frätande syror och farliga kemikalier som cyanid, kvicksilver och eter.
När Gustaf Wickman själv inte hade tid skickades Alma Haag ut i Stockholm för att fotografera. År 1910 dokumenterade hon den tidigare amerikanske presidenten Theodore Roosevelts besök i Stockholm. Första maj tog hon bilder av Hjalmar Branting på Gärdet och när kung Edvard VII av Storbritannien gästade Stockholm, stod hon i ett vindsfönster vid Tegelbacken för att få en riktigt bra bild av regenten och hans följe.
År 1912 stod Stockholm värd för de olympiska sommarspelen. Klichéanstalten och Alma Haag hade ett intensivt arbete, inte minst med den extrabilaga som Dagens Nyheter gav ut under tävlingarna. Samma år, den 19 maj, fotograferade hon August Strindbergs begravning för Dagens Nyheters räkning.
Alma Haag samarbetade även med den legendariske journalisten Beyron Carlsson och tog fotografierna till hans artikelserie Hela Stockholm. I takt med att nya fotografer anställdes på Dagens Nyheter skickades Alma Haag alltmer sällan ut på fotouppdrag. I stället avancerade hon och blev biträdande föreståndare för klichéavdelningen. Även som kvinnlig chef var hon något av en pionjär.
Alma Haag arbetade på Dagens Nyheter i 40 år. Hon gifte sig aldrig och fick inga barn. På fritiden tyckte hon mycket om att resa och besökte under åren bland annat Tyskland, Österrike och det forna Jugoslavien. Hon var också intresserad av språk och studerade franska, italienska och tyska.
Alma Haag avled 1979 i lungödem och är begravd i Sparlösa.