Baptista Mijares-Schreiber var cirkusartist, ryttare och cirkusdirektör.
Baptista Mijares-Schreiber föddes den 6 april 1886 i Stockholm och var dotter till Johan Baptist Schreiber och Bertha Lindberg. Fadern var konstberidare, cirkusryttare och cirkusdirektör ifrån en österrikisk cirkussläkt men född i Belgien. Modern var skådespelare från Stockholm. Fadern dog endast 33 år gammal i lunginflammation och modern fortsatte tillsammans med barnen att leva cirkusliv. När Baptista Mijares-Schreiber var fem år debuterade hon som lindansare och strax före sekelskiftet återupplivade modern familjens cirkus tillsammans med sin nya livsledsagare och Baptista Mijares-Schreiber blev tillsammans med brodern Jean Schreiber dragplåster i olika ryttarnummer.
År 1909 lämnade Baptista Mijares-Schreiber moderns företag för att bli jockeyryttare hos Cirkus Albert Schumann i Berlin. Där var hon något år och var bland annat expert på olika språng från manegen upp på hästryggen, men hon skadade sig under ett gästspel i Wien och kunde inte längre fortsätta med den typen av nummer. Hon utbildade sig då till skolryttare, köpte sig en skolhäst med vilken hon började uppträda. År 1912 arbetade Baptista Mijares-Schreiber hos Cirkus Ciniselli i Köpenhamn. Där träffade hon den danske tenoren och skådespelaren Otto Detlefssen, vilken kom att bli hennes första make. År 1913 blev Baptista Mijares-Schreibers häst förgiftad och dog under mystiska omständigheter. Lord Lonsdale som befunnit sig på cirkusen när hästen dog och var änkedrottning Alexandras förtrogne, beslöt tillsammans med änkedrottningen att anordna en galaföreställning där Baptista Mijares-Schreiber fick en ny häst. Tiden kring första världskriget visade vilken bred kompetens Baptista Mijares-Schreiber besatt – hon arbetade som skolryttare, skådespelare, kabarésångare och operettprimadonna i Danmark och Sverige. I vissa av hennes nummer medverkade även hennes make som sjungande cowboy.
I början av 1920-talet tog Baptista Mijares-Schreibers internationella karriär fart och hon hade ett längre engagemang i Paris. Från 1922 var hon verksam i London tillsammans med de mexikanska lindansarbröderna Jesús (Chuy) och Manuel Mijares. Deras första gemensamma framträdande i Sverige ägde rum hos Cirkus Schumann i Stockholm våren 1924. Baptista Mijares-Schreiber skilde sig 1925 från sin första man för att två år senare gifta sig med Chuy Mijares. De två startade tillsammans Cirkus Mijares-Schreiber som var verksam i Sverige. Paret valde Karlskoga som plats för att uppföra permanent cirkus året runt. Baptista Mijares-Schreiber köpte den så kallade Doktorsvillan av Karlskoga kommun och ett preliminärt köpekontrakt upprättades. Planerna rönte dock motstånd från kommuninvånare och i ett protestbrev ville upprörda herrar förmå fullmäktige att avslå Baptista Mijares-Schreibers begäran om köp, vilket också skedde. Baptista Mijares-Schreiber köpte då istället en tomt och uppförde år 1932 en cirkusbyggnad för vinterstationering vid nuvarande Nickkällgatan i Karlskoga. Hon uppförde även ett bostadshus för sig och maken bredvid cirkusen.
En av höjdpunkterna i föreställningen var bröderna Mirajes lindansarnummer och cirkusen växte. Redan år 1933 började dock Baptista Mijares-Schreibers make Chuy Mijares mer ägna sig åt administration, men paret framförde ibland sina frihetshästar i manegen. I slutet av 1940-talet hade den blygsamma tältcirkusen växt till en jättecirkus med flera maneger, redan år 1950 återgick man dock till en enmanege-cirkus. År 1955 hölls cirkusen en sista gång. Baptista Mijares-Schreiber var skicklig i att trollbinda sin publik vare sig hon red, framförde sina frihetshästar eller höll tal i manegen. Hon var en mästare på att få sin publik i Sverige att tro att just deras stad låg henne särskilt varmt om hjärtat. Baptista Mijares-Schreiber var en stor företagsledare, och hon visste hur hon skulle skapa publicitet kring sin verksamhet.
Baptista Mijares-Schreiber var även en utpräglad djurvän, som aldrig tolererade den minsta misskötsel när det gällde hennes hästar och hundar. Detta visas till exempel i det faktum att hon ansökte om att få begrava sin älskade häst Menelik på kyrkogården i Karlskoga. Hon fick dock nej och Menelik blev istället begravd precis utanför kyrkomuren vid skogskyrkogården på Rävåskullen i Karlskoga. Platsen är än i dag utmärkt och den så kallade hästgraven marknadsförs av kommunen. Cirkusminnet och minnet av Baptista Mijares-Schreiber och hennes gärning lever också kvar vid Nickkällan i form av en den så kallade hästrondellen, nära där hennes cirkus en gång låg – en rondell där en lokal konstnär skapat ett verk bestående av tre stegrande hästar.
Kort efter sista föreställningen för säsongen 1955 dog Chuy Mijares och Baptista Mijares-Schreiber tappade motivationen att fortsätta med cirkusen. Konkurrensen var stor och det var dyrt att driva en cirkus. Året därpå, år 1956 dog Baptista Mijares-Schreiber, 70 år gammal. Hon ligger begravd på Katolska kyrkogården i Stockholm.