Nancy Edberg var med om att introducera både simsport och skridskoåkning för kvinnor.
Nancy Edberg föddes 1832 i Ytterjärna socken i Södermanland. Hennes föräldrar var Theodor Berg, konduktör, och Johanna Ulrica Edberg. Fadern lärde Nancy Edberg att simma och 1847 anställdes hon som simlärare vid det då nygrundade Kvinnobadhuset i Stockholm. Fyra år senare blev Nancy Edberg en av de första kvinnorna att bli magister i simning vid Åbomska simskolan.
Efter att ha arrangerat simskola i några år invigde Nancy Edberg ett eget badhus år 1859. Men vägen dit hade varit prövande. Gång på gång fick hon avslag för sitt förslag om ett badhus för kvinnor, bland annat med orden “tänker mamsell dränka folk?”. Under flera år kämpade Nancy Edberg för sin idé och till slut fick hon stöd av Oscar I. Eftersom hon saknade medel för bygget ordnade hon uppvisning med sina elever där besökarna kunde teckna en aktie i den nya verksamheten. På tre dagar samlade hon in 9 000 kronor och ett badhus för kvinnor kunde börja byggas på Kastellholmen.
Efter invigningen arbetade Nancy Edberg själv som siminstruktör på badhuset fram till 1866. Bland hennes elever fanns flera kungligheter såsom Alexandra av Danmark och drottning Lovisa. Den kungliga närvaron hjälpte till att få simmande kvinnor accepterad av allmänheten. Ryktet om Nancy Edberg spred sig snabbt även utanför Sveriges gränser och 1865 fick hon chansen att introducera simundervisning för kvinnor i Oslo. Därefter bar det också av till Köpenhamn, Trondheim och flera svenska städer. Efter ett stipendium från svenska kungaparet reste hon till Sankt Petersburg och hennes besök där sägs ha inspirerat en av Leo Tolstojs romankaraktärer som i romanen Anna Karenina beskrivs som “svenska drottningens simlärarinna”.
En annan idrott som ansågs opassande för kvinnor var skridskoåkningen. Men det hindrade inte Nancy Edberg som löste problemet med ett plank runt isrinken så att ingen kunde se kvinnorna när de tog sina lektioner. Hon hade också lärt sig av sina erfarenheter från simundervisningen och bjöd därför in kungligheter som fick lektioner. Även här fick det önskad effekt. Skridskoåkningen blev snabbt populär hos kvinnor.
År 1867 gifte sig Nancy Edberg med den danske litografen Carl Andrésen, som dock avled sex år senare. År 1890 hamnade Nancy Edberg på första sidan i Idun med bild och biografi som en hyllning för hennes pionjärinsats.
Nancy Edberg avled i Stockholm 1892.