Elise Arnberg var miniatyrmålare och fotograf. Hon kom från en konstnärskrets som kände av nedgången i sitt ordinarie yrke när fotografin började erövra Sverige och kundkretsen minskade.
Elise Arnberg föddes 1826 i Stockholm och döptes till Elisabeth Zenaide Leonarda. Hon var dotter till ciselören Eric Talén och hans hustru Henrica (Henriette) Engelbrecht i Stockholm. Elise Arnberg studerade konst för konstnären och professorn vid Konstakademien August Malmström och konstnären och grafikern Anders Lundquist på dennes välbesökta ritskola. Hon deltog under den här tiden i utställningar med Stockholms Konstförening. Elise Arnberg ägnade sig huvudsakligen åt miniatyrmåleri på elfenben. Hon arbetade också i akvarell, gouache och pastell. Elise Arnbergs broder Wladimir Apollonius Talén blev också konstnär, verksam i USA.
I maj 1858 annonserade Elise Arnberg att hon under vistelse i Hedemora målade porträtt i både olja och akvarell. Hon annonserade igen i september samma år, men då tänkte hon leda en teckningskurs i Falun om minst tio elever anmälde sitt intresse. Om hon fick några uppdrag är inte känt. Under den här tiden träffade hon bruksförvaltaren Thure Arnberg och de gifte sig i mars 1859 i Korsnäs. Han hade en tid varit i Kalifornien och bland annat verkat som fotograf där och återvänt till Falun 1855. Enligt en källa arbetade han som fotograf i Falun mellan åren 1857–1866. Thure Arnberg hade köpt en fastighet i hörnet av Södra Mariegatan och Slaggatan och där öppnade han fotoateljé. Det finns visserligen några visitkortsbilder med trycket ”Th. Arnberg Fahlun” men om det var han som drev ateljén är inte klarlagt. Det var nog snarare så att det var Elise Arnberg som stod bakom kameran. Det finns fotografier med trycket ”Elise Arnbergs Fotografiska Atelier i Fahlun”. Elise Arnberg var verksam under samma tidsperiod som maken, och hon höll på en kort tid efter hans död 1866. Elise Arnberg kom att bli en av de första fast boende fotograferna i Falun och den första kvinnan som utövade yrket i staden.
År 1867 flyttade Elise Arnberg tillsammans med sina barn tillbaka till Stockholm där hon ansåg sig ha bättre möjlighet att försörja sig och de fyra barnen. Hon öppnade en fotoateljé på Regeringsgatan 28 i Stockholm där hon hade verksamhet från 1867 till 1891. Samtidigt fortsatte hon med sitt miniatyrmåleri. Hon kompletterade sina färdigheter med att lära sig porslinsmålning på Gustavsbergs porslinsfabrik. Den konstnärliga ådran gick vidare till två av de fyra barnen. De två flickorna var konstnärligt begåvade men de drabbades av epidemier och dog unga. Den äldsta flickan Esther var redan erkänd sångare och elev vid Stockholms musikkonservatorium medan den yngre dottern Elma var seminarieelev när hon gick bort. Sonen Edvard var operasångare och sånglärare och den andre sonen Richard blev disponent för Kvarnby kritbruk i Malmö.
Elise Arnberg målade kungafamiljen och det finns 13 miniatyrer i elfenben föreställande några av kungahusets medlemmar. Hennes verk finns att beskåda bland annat på Stockholms slott, 58 miniatyrmålningar på Nationalmuseum och målningar och fotografier på Nordiska museet i Stockholm, Kulturen i Lund, Norrköpings Konstmuseum, Västergötlands museum och Länsmuseet Gävleborg. Dessutom har Falu porträttsamling sju porträtt av Elise Arnberg men då signerade med hennes flicknamn Elise Talén. I privat ägo finns dessutom två miniatyrmålningar. Dalarnas museum har också fotografier tagna av Elise Arnberg, bland annat en tidig exteriörbild från Södra Mariegatan och en från Falu gruva.
Elise Arnberg avled 1891 i Stockholm.